NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 1 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens tips

Placera aktivt utan skattesmällar

Placera företagets överskott utan att betala reavinstskatt på utdelningen. ”När börsen går upp och ner kan du vara aktiv i dina placeringar utan skattesmällar,” säger Magnus Bergman på Swedbank Robur.
En kapitalförsäkring hos Swedbank Robur kombinerar fondsparandets avkastningsmöjligheter med försäkringssparandets gynnsamma skatteregler. Utdelningen på en kapitalförsäkring är inte avdragsgill. I stället tillämpas en schablonskatt om cirka en procent per år på sparkapitalet. Du slipper alltså reavinstskatt på 30 procent vid fondbyten eller när pengarna tas ut.

Med en kapitalförsäkring kan du alltså byta placeringar när som helst och hur många gånger som helst. Därtill slipper du deklarera köp och försäljning, eftersom schablonskatten sker inom försäkringen.

Kan fungera som pensionsförsäkring

– Förutom fördelaktiga skatteregler är ett annat plus för företaget att en kapitalförsäkring kan användas till flera olika saker, säger Magnus Bergman som arbetar med affärsstöd på Robur.

Försäkringen kan till exempel vara en pensionsförsäkring för ägare eller anställda. Företaget äger försäkringen men panträtten kan skrivas över på en särskilt värdefull medarbetare som själv väljer de fonder kapitalet ska placeras i. Och panten gäller även om något skulle gå på tok med företaget.

För aktiebolag med överlikviditet

Eftersom bindningstiden ligger på ett år, så är kapitalförsäkringen särskilt lämplig för ett aktiebolag vars överskott inte ska nyinvesteras i brådrasket. Därefter kan du som ägare välja att avstå från kapitalförsäkringen för att frigöra kapital till exempelvis nyinvesteringar.

– Det är en skillnad mot en vanlig pensionsförsäkring där du aldrig kan använda pengarna i företaget igen, säger Magnus Bergman.

Hur din kapitalförsäkring ska användas och hur aktiv du vill vara i dina placeringar beslutar du i samråd med din rådgivare.


Läs mer om kapitalförsäkringar

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-01-20