NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 1 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

FOTO: SVENSKA MÄSSAN, BILDBYRÅN, NUERNBERGMESSE
Kalendarium

Höjdpunkter i februari

Februari är för många en efterlängtad skidresemånad, medan den som föredrar värme optimistiskt letar efter vårtecken. I kongresshallarna kan vi få veta det mesta om allt från mobiltelefoner och barnfetma till kontorslampor och segelbåtar. Den långsiktige gör klokare i att besöka mässan Köpa hus utomlands. Hur du än väljer, glöm inte att betala kvarskatt på över 20 000 kronor senast den 12 februari.
1–8 februari
Årets allra första vårtecken är Båtmässan på Svenska Mässan i Göteborg som inleddes redan den 31 januari. Mässprogrammet är inte klart när detta skrivs men en inte alltför vågad gissning är att mässhallen kommer att vara proppfull av såväl vackra, nya båtar som båtintresserade från när och fjärran.
www.batmassan.se

1–15 februari
Alpina skid-VM i Val d¿Isère i Frankrike, som inleddes den 30 januari. Kan Anja Pärson ta guld igen, eller är det kanske dags för Maria Pietilä-Holmner eller någon annan svensk utförsfantom att lyckas? Inga grenslingar, tack!
www.valdisere.org

2 februari
Kontrolluppgifter för inkomståret 2008 ska ha lämnats till Skatteverket.
www.skatteverket.se

4–7 februari
Malmömässan öppnar för Mila-mässan, en fackmässa för lant- och skogsbrukare som kallar sig själv ”mötesplatsen för de gröna näringarna”. 230 utställare väntas, och dessutom ett stort antal kor och hästar. Bland höjdpunkterna finns också tävlingen Sveriges starkaste dräng.
www.milamassan.se

4–8 februari
Northern Light Fair och Stockholm Furniture Fair på Stockholmsmässan anordnas lämpligt nog under Stockholm Design Week 2009, då det händer mycket på designområdet i huvudstaden. På de bägge parallella mässorna visar den svenska och internationella möbel- och belysningsbranschen det senaste inom möbler, belysning och annan inredning för hemmet och kontoret. Hedersgäst är den världsberömda holländska designern Ineke Hans. Mässorna är öppna för allmänheten endast söndagen den 8 februari.
www.northernlightfair.com

7 februari
Melodifestivalen 2009 inleds med en deltävling i Scandinavium i Göteborg. Kommer en ny stjärna att tändas även i år? Finaldags är det den 14 mars i Globen i Stockholm. www.svt.se/melodifestivalen

11 februari
Klockan 9.30 offentliggör Riksbanken sitt beslut från gårdagens penningpolitiska möte. Kommer reporäntan att sänkas ytterligare, efter rekordsänkningen med 1,75 procentenheter i december, eller behålls nivån 2,0 procent? Beslutet tillämpas från och med den 18 februari.
www.riksbank.se

12 februari
Allra sista dagen för extra skatteinbetalningar, om du räknar med underskott (”kvarskatt”) av din slutliga skatt på mer än 20 000 kronor. Från och med den 13 februari börjar kostnadsräntan ticka. De sista 20 000 kronorna kan du vänta med till den 4 maj, utan konsekvenser. Aktuellt inte minst för dem som sålt en villa eller bostadsrätt med rejäl vinst.
www.skatteverket.se
I dag ska också ditt företags F- eller SA-skatt för januari 2009 vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för samma månad. Om ditt företag omsätter under 40 miljoner ska du ha betalat momsen för december just i dag, eller för oktober – december om ditt företag tillämpar tremånadersmoms. Omsätter ditt företag mer än 40 miljoner ska du ha betalat arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för januari 2009.
www.skatteverket.se

14–15 februari
Mässan Köpa hus utomlands arrangeras på GlobenAnnexet i Stockholm. Har du pengar över finns det goda möjligheter att hitta ditt drömboende i ett varmare land till ett lägre pris än tidigare. Mässan, som sammanlagt besöks av cirka 50 000 personer per år, anordnas även på Svenska Mässan i Göteborg 28 februari–1 mars och på Malmömässan 28–29 mars.
www.fairmedia.se

16–19 februari
Världens största mobilmässa, GSMA Mobile World Congress, i Barcelona. Mer än 50 000 besökare väntas, nyfikna på framtiden för mobil kommunikation. Däribland många svenska företag.
www.mobileworldcongress.com

18 februari–1 mars
Skid-VM 2009 anordnas i Liberec i Tjeckien. Blir det några medaljer till Charlotte Kalla, Anders Södergren och våra andra skidhjältar, eller kommer de kanske att valla bort sig?
www.liberec2009.com

19–20 februari
Organisationen Ung företagsamhet visar på Stockholmsmässan upp produkter från företag skapade av gymnasister i Stockholms län. Liknande mässor arrangeras vid olika tidpunkter under året runt om i landet, håll utkik i din egen region!
www.ungforetagsamhet.se

19–22 februari
En av årets höjdpunkter för hästvänner, Nordens största hästsportmässa Eurohorse 2009 på Svenska Mässan i Göteborg. I huset intill på Skånegatan, Scandinavium, anordnas Göteborg Horse Show, med tre världscuptävlingar och stort antal uppvisningar av alla slag. Det delas ut hästskötarpris, GP Ponny avgörs och mycket annat.
http://nemonet.swefair.se och www.goteborghorseshow.se

19–22 februari
BioFach i Nürnberg, världens största mässa för ekologiska produkter. 2 700 utställare från ett 80-tal länder ställer ut sina ekologiska produkter på BioFach, inför 46 000 besökare. Mässans särskilda Sverigepaviljong, Organic North, får stöd av bland annat Exportrådet.
www.biofach.de

20–22 februari
Fotomässan på Svenska Mässan i Göteborg, bräddfylld av bildentusiaster, den senaste i kameraväg och fina fotoutställningar. Du som inte är i branschen kan få massor av bra gratistips om hur du ska göra för att ta bättre bilder. Har du det närmare till Stockholm får du ge dig till tåls till den 13–15 november, då en motsvarande mässa arrangeras i Älvsjö.
www.fotomassan.se

20–24 februari
Karnevalen i Rio de Janeiro, Brasilien. Samba och fest dygnet runt! Ordet karneval kommer från latinets carne (kött) och vale (farväl), alltså farväl till kött. Ursprungligen de tre dagarnas festligheter före askonsdagen, då fastetiden inleds.
www.rio-carnival.net

22 februari
Årets Oscarsgala är den 81:a i ordningen sedan starten 1929. Vid förra årets gala fick Per Hallberg pris för Bästa ljudeffekt (i filmen ”The Bourne Ultimatum”). Får någon svensk en Oscar-statyett vid prisutdelningen i Kodak Theatre i Hollywood även i år?
www.oscar.com

22–26 februari
Årets största jordbruksmässa, SIMA, arrangeras i Paris, och affärsmötena mellan besökare och utställare angående investeringsprojekt kallas följaktligen ”Les Gold Meetings”. Årets teman är Förnybar energi och Ryssland.
http://en.simaonline.com

24 februari
Fettisdagen, dagen då den traditionstrogne njuter av årets första semla. Många av oss andra har inte lyckats motstå frestelsen, numera går det att hitta semlor redan under mellandagarna. På franska heter fet tisdag mardi gras, och i dag äger bland annat den stora Mardi Gras-festivalen i New Orleans i Louisiana, USA, rum.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fettisdag

25 februari
Klockan 09.15 presenterar Konjunkturinstitutet sin konjunkturbarometer för företag och hushåll. Hur djupfryst är konjunkturen, är den lika kall som den var i början av 1990-talet?
www.konj.se

26 februari
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för januari 2009 till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för december ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

27 februari–1 mars
Två parallella mässor på Svenska Mässan i Göteborg, dels Wellnessmässan, dels Baby & Barn. Wellnessmässan handlar om kost, motion, hälsa och välbefinnande. På de många seminarierna kan du få lära dig mer om bland annat omega-3-fettsyror, ekologisk mat, bukfetma och barnfetma. 2008 års Baby & Barn besöktes av 10 000 vuxna och 6 000 barn. De senare roade sig, medan de förra fick goda råd om allt från barnmat till skallror. 2009 års tema är Vardagsliv.
www.wellnessmassan.se och www.babybarn.se

28 februari–8 mars
Allt för Sjön, även kallad Stockholm International Boat Show, på Stockholmsmässan – Nordens största båtutställning med båtar, tillbehör och utrustning för livet på sjön. Redan när detta skrivs har närmare 300 olika utställare anmält sig. Och för de flesta av oss är det bara ett par månader kvar till årets första båttur, i någon av Sveriges drygt 1 miljon fritidsbåtar.
www.alltforsjon.se


Publicerad 2009-01-20