NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 1 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Vårstäda portföljen och ta nya tag

2008 blev ett kämpigt år för många företagare. Efterfrågan på varor och tjänster dök i slutet av året och börsåret blev ett av de sämsta i mannaminne. Nu kan det vara läge att lägga förlusterna bakom sig och gå vidare. Håkan Johansson på Swedbank Investment Center tipsar om lämpliga strategier för 2009.
Många bankkunder ville rädda sitt kapital och flyttade sina besparingar till tryggt räntesparande under hösten 2008.

– Riskaptiten sjönk under förra året och ligger kvar på en låg nivå. Det var en naturlig reaktion på finanskrisen, men nu finns en uppenbar risk för att kunderna fortsätter att vara överdrivet försiktiga. Det låga ränteläget har gjort det billigare att låna pengar, men på sparade pengar är avkastningen på historiskt låga nivåer, säger Håkan Johansson, chef för Swedbank Investment Center.

Så kunderna ska inte vara rädda för att placera på aktiemarknaden, trots att aktier nu ifrågasätts som det tillgångsslag som ger bäst avkastning över tid?

– Aktier är en bra placering på sikt, men sparhorisonten behöver förmodligen ses över. Kunderna kommer mer regelbundet behöva se över sin fördelning mellan aktier och räntor. Under de senaste tio åren har vi haft två kraftiga uppgångar och två kraftiga nedgångar på börsen. En mer flexibel och löpande översyn av portföljen är viktig, eftersom det har blivit allt svårare att förutspå marknadens rörelser.

Att ha is i magen är alltså ett förlegat råd?

– Ja, på en mer volatil, det vill säga slagig, börs kan det vara läge att ta hem vinster och orka ta förluster under resans gång, även om du självfallet ska behålla den strategiska fördelning som din portfölj har. Fördelningen ska fungera oavsett konjunkturläge och spegla din sparhorisont, dina avkastningskrav och din riskvillighet.

Kan det till och med vara läge att ta nya tag?

– Ja, det är ungefär som att vårstäda i trädgården. Du rensar bort det som är visset och dött, och sådant som aldrig tog sig eller passade i din rabatt. I stället sår du nytt och vårdar det som växer stabilt. Det kommer att löna sig på sikt. Rådgivaren på banken kan hjälpa till med utvärderingen av gjorda placeringar.

Men vad ska alla de företagare som närmar sig pension göra? En 40-talist som väntat för länge med att sälja sitt företag har nu sett värdet på sitt livsverk sjunka, liksom värdet på sparande i pensionsförsäkringar och fonder.

– Det är olyckligt när förväntningar inte infrias. Som rådgivare behöver vi vara aktiva och se till företagarens hela ekonomi, något som naturligtvis inkluderar en ordentlig trygghetsanalys. För att möta den nedgång vi haft kan vi göra tre konkreta saker: öka avsättningarna, öka risken i avsättningarna och planera utifrån ett framtida behov. En företagare som är kraftigt exponerad mot aktiemarknaden via sitt företag bör inte exponera sig mot samma marknad även privat. Men för att ge bra placeringsråd behöver rådgivaren känna till helheten, hur kundens situation och åtaganden ser ut.

Vad ska en entreprenör göra om företagandet går sämre? Hur kan banken hjälpa till om det börjar gå åt fel håll? Vilka tillgångar ska företagaren sälja av först?

– Jag vill inte lämna några generella råd. Varje rådgivningssituation ger sitt svar. Men det är viktigt att man håller balansen i de tillgångar som avyttras så att balansen i portföljsammansättningen inte rubbas, säger Håkan Johansson.


Läs månadens marknadsprognos med placeringsförslag
Länkpil Kontakta banken


Räntesparande har känts tryggt för många den senaste tiden men Håkan Johansson, chef för Swedbank Investment Center varnar för att enbart fortsätta med en sådan strategi. ”På sparade pengar är avkastningen på historiskt låga nivåer.”
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-01-20