NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Kalendarium

Höjdpunkter i mars

Mars månad är vad du gör den till. Antingen njuter du av snön eller så samlar du vårtecken. Oavsett perspektiv är mars full av höjdpunkter. Följ till exempel gärna med på Swedbanks affärsresa till Kiev i Ukraina. Eller lockar Cebit i Hannover än mer, en höjdpunkt för alla IT- och telekomintresserade? Men glöm för all del inte att ha täckning på skattekontot den 12 mars, då dras nämligen det eventuella underskott du läste på företagets slutskattesedel i december.
1 mars
Vasaloppet. 08.00 börjar närmare 16 000 kvinnor och män staka de nio milen från Sälen till Mora. 2008 vann Sandra Hansson damklassen och norrmannen Jörgen Aukland herrklassen. Hur går det i år?
www.vasaloppet.se

1 mars
Sista dagen för två parallella mässor på Svenska Mässan i Göteborg, dels Wellnessmässan, dels Baby & Barn. Wellnessmässan handlar om kost, motion, hälsa och välbefinnande, medan temat för 2009 års Baby & Barn är Vardagsliv.
www.wellnessmassan.se och www.babybarn.se

Dessutom anordnas mässan Köpa Hus Utomlands i samma lokaler. Samma mässa anordnas även på Malmömässan 28–29 mars.
www.fairmedia.se

1–8 mars
Allt för Sjön, även kallad Stockholm International Boat Show, på Stockholmsmässan – Nordens största båtutställning med båtar, tillbehör och utrustning för livet på sjön. Redan när detta skrivs har närmare 300 olika utställare anmält sig.
www.alltforsjon.se

3–4 mars
Stora Lönedagen 2009 äger i år rum under två dagar. Det handlar alltså om en konferens på Stockholmsmässan i Älvsjö för dig som arbetar med löne- och/eller personalfrågor.
www.tholin.se

3–8 mars
Världens största IT- och telekommässa Cebit anordnas traditionsenligt (sedan 1986) på kolossala Messegelände i Hannover. Minst 6 000 svenskar väntas komma dit.
www.cebit.de

8 mars
Internationella Kvinnodagen. Massor av spännande aktiviteter i hela landet, även för män. Säkert händer det något kul även i just din stad. Annars får du hitta på något själv för kvinnorna i din närhet!

10–12 mars
Dags för Material Fusion, tre mässor i en. Elektronikbranschens affärsskapande mötesplats Electronix har nämligen äntligen slagit sina påsar ihop med Scanplast och Konstruktion & Design, på Svenska Mässan i Göteborg. Missa framför allt inte Material:Link Matchmaking under mässan. Här kan du helt gratis hitta potentiella samarbetspartners som kan matcha dina behov av ny teknik eller av nya samarbetspartners inom tillverkning, försäljning eller design.
www.electronix.se, www.scanplast.se eller www.konstruktiondesign.se

12 mars
Swedbanks konferens Vårt Ekonomiska Läge anordnas i år på Kungliga Operan i Stockholm. Konferensen är traditionsenligt (sedan 1948) bankens största under året, och höjdpunkten är i vanlig ordning (sedan 1986) presentationen av vinnaren av Swedbank och Sparbankernas Företagarpris 2009.
www.swedbank.se/foretagarpriset

12 mars
I dag är det den sista dagen att betala underskott av slutlig skatt för de företagare (de allra flesta) som fick sitt slutskattebesked i december 2008. I dag ska också ditt företags F- eller SA-skatt för februari vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för samma månad. Om ditt företag omsätter under 40 miljoner ska du ha betalat momsen för januari just i dag, såvida ditt företag inte tillämpar tremånadersmoms. Omsätter ditt företag mer än 40 miljoner ska du ha betalat arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för februari 2009.
www.skatteverket.se

13–15 mars
Känns kontoret och din stad trist och förutsägbar? Då kan det vara en god idé att besöka Vildmarksmässan på Stockholmsmässan. Gott om prova-på-aktiviteter inom friluftsliv, äventyrssporter, fiske, resor och foto. Parallellt anordnas även Svenska Flugfiskemässan. Har du bra rörliga bilder från vildmarken kan kanske dessa ingå i mässans reklamfilm, som ska visas i TV4. Mer information på webbplatsen (Varning! Nakna karlar!).
www.vildmarksmassan.se

14 mars
Final i Melodifestivalen 2009 i Globen i Stockholm. Fram med chipspåsarna, godisskålen och de egna poängtablåerna! Blir det fel låt som vinner även i år?
www.svt.se/melodifestivalen

17–18 mars
Techdays Sverige anordnas av Microsoft på Aros Congress Center mitt i Västerås, ett evenemang som 600 personer har anmält sig till redan när detta skrivs. De flesta av dessa arbetar som IT-chefer, tekniker eller utvecklare. Under Techdays presenteras bland annat Microsoft Azure, ”molnbaserade” tjänster. (Nej, vi vet inte heller riktigt vad som avses.)
www.microsoft.com/sverige

19–22 mars
TUR-mässan på Svenska Mässan i Göteborg är Nordens ledande turist- och resemässa. Här träffar de i den nordiska resebranschen såväl varandra som sina kolleger från jordens alla hörn. Även om du inte arbetar i resebranschen är mässan väl värd ett besök. Här kan du få inspiration om helt nya resmål. Varför inte tillbringa semestern i Togo eller i Medelpad i år?
www.tur.se

20 mars
Vårdagjämning. Nu är dag och natt lika långa, men i ett halvt år framåt är det dagsljuset som har övertaget. Särskilt i norra Sverige. I vissa kulturer ses denna dag som nyår, bland annat firar iranier Naw-Rúz just i dag. Vårdagjämning är det när jordaxelns lutning står vinkelrätt mot solen, vilket den gör exakt klockan 12.53 i dag.

21 mars
SM-finaler i bandy för både damer och herrar i Uppsala, vilka för en gångs skull avgörs på en lördag. 2008 vann AIK (damer) och Edsbyn (herrar). Garanterad folkfest!
www.uppsala.se/bandysm

25 mars
Våffeldagen, fram med våffellaggen ur källarförrådet! Namnet är dock egentligen en förvanskning av dagens ursprungliga namn Vårfrudagen (Jungfru Marie bebådelsedag). Dagen har med Jesu födelse nio månader senare att göra (resten får du räkna ut själv). Våfflan har anor ifrån 1600-talets Sverige, men kommer ursprungligen från Tyskland.

25–27 mars
Internationell affärsresa med Swedbank. Den här gången går resan till Ukrainas huvudstad Kiev och den spännande ukrainska marknaden. Situationen i landet öppnar nya lukrativa möjligheter för framför allt outsourcing och bolagsköp, för den som är tidigt ute. Passa på att bilda dig en uppfattning och sondera marknaden nu! Vill du göra en preliminär anmälan, mejla roland.svenson@swedbank.se redan i dag!

26–29 mars
Nordiska trädgårdar, Nordens största trädgårdsmässa, äger rum på Stockholmsmässan, lagom till årets första snödroppar och gullvivor. Här får du inspiration till att göra om din trädgård. På Rådgivargatan hittar du bland andra Svenska Rhododendronsällskapet, Sveriges Biodlares Riksförbund och IPA Barns Rätt Till Lek.
http://tradgardsmassan.stofair.se

26 mars
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för februari till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för februari ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

29 mars
Sommartid införs, ställ fram klockan en timme klockan 02.00 (och ställ möjligen fram utemöblerna). En timme kortare att sova just i natt, men ljusare kvällar hädanefter!

31 mars
I dag måste ditt bolags årsredovisning och revisionsberättelse vara insänd till Bolagsverket i Sundsvall, såvida ditt bolag har ett räkenskapsår som börjar i september och slutar i augusti. Om ditt bolag således hade sin senaste bokslutsdag den 31 augusti 2008.
www.bolagsverket.se

31 mars
Klockan 09.15 presenterar Konjunkturinstitutet sin rapport om konjunkturläget. Samtidigt kommer även Konjunkturbarometern för företag och hushåll. Finns det kanske några vårtecken att rapportera om, eller är det fortfarande vinter i ekonomin?
www.konj.se
Publicerad 2009-02-17