NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Dags för Företagarpriset – rösta på Sveriges bästa företagare!

Vem vinner Swedbank och Sparbankernas Företagarpris 2009 och koras till årets bästa företagare? Ta chansen att rösta på din egen favorit bland de fem finalisterna. Har du råkat glömma vilka de är, kan du uppdatera dig här nedan!
Nu återstår de fem finalisterna, gräddan av Sveriges företagare. Den 12 mars, på Operan i Stockholm, får en av de fem Swedbank och Sparbankernas Företagarpris 2009.

För att få priset ska man – enligt kriterierna – vara verklighetsförankrad men samtidigt en visionär. Man ska ha visat upp såväl handlingskraft och goda balansräkningar som gott ledarskap och hög integritet i frågor om etik och miljö.

Alltför höga krav? Nej, allt detta hade bland andra Richard Båge och Rustan Panday på Mediaplanet, 2008 års vinnare av Företagarpriset, som efter en snabb expansion gör tematidningar i 17 länder på tre kontinenter.

– Priset har betytt otroligt mycket för oss. Inte minst för våra medarbetare, som tycker att det är kul att arbeta på ett företag som uppmärksammas. Många nämner Företagarpriset på sina visitkort, berättar Richard Båge på telefon från London.

Priset gav inspiration

Richard Båge säger att entreprenörer likt idrottsmän strävar efter de finaste utmärkelserna. – Företagarpriset fungerar som inspirationskälla, och utgör också en viktig bekräftelse på att man måste våga gå sin egen väg och tro på sin affärsidé.

Han påpekar att alla entreprenörer ibland drabbas av motgångar. Då är det extra viktigt att det finns förebilder, som visar att envishet och hårt arbete lönar sig i längden.

Richard Båge och Rustan Panday ingår i år i Företagarprisets tävlingsjury. Men Richard säger att det inte kommer att bli lätt att välja.

– Nej, alla fem finalister är utan tvekan värdiga vinnare.

Swedbank och Sparbankernas Företagarpris har delats ut sedan 1986.

Se filmer på finalisterna och rösta på din favorit

De fem finalisterna
Gunnar och Lena Adås
Fria Bröd AB, Göteborg


Gunnar Adås var produktutvecklare på ett bageri i Göteborg, men fick inte gehör för sina idéer om glutenfritt bröd. Hösten 1996 startade han och hustrun Lena Fria Bröd AB i stället.

Tack vare paret Adås har i dag de 90 000 glutenintoleranta svenskarna allt från lussekatter till hamburgerbröd att välja mellan, gott och glutenfritt. Marknadsledande Fria Bröds affärer går lysande. Omsättningen uppgår till 53 miljoner och man har ett 30-tal anställda. Företagets bröd finns redan i hela Norden och det sprider sig snabbt över Europa.
www.fria.se


Annette och Jörgen Appelqvist
Gina Tricot AB, Borås


Jörgen Appelqvist hade arbetat i 24 år på JC, medan hustrun Annette hade drivit ett eget designföretag. En lyckad kombination visade det sig; 1997 startade de Gina Tricot AB som sedan dess varit Sveriges snabbast växande modekedja. I dag har Gina Tricot nära 450 anställda, cirka 100 butiker i fyra länder och en omsättning på över 1,6 miljarder. Trikåtoppar i egen design är basen i verksamheten, men dammodet har breddats allteftersom. Bakom kulisserna finns fiffig logistik, som minimerar behovet av lagerhållning.
www.ginatricot.se


Magnus Dandanell
Mackmyra Svensk Whisky AB, Valbo


Magnus Dandanell och några av hans KTH-kamrater sade upp sig från sina välavlönade jobb – Magnus var kvalitetschef på Pharmacia – och började 1999 istället destillera Sveriges första egna whisky, gjord på helsvenska råvaror, i ett nedlagt bruk utanför Gävle i stället. Deras maltwhisky har blivit en försäljningssuccé, och Mackmyra Svensk Whisky AB har nu 33 anställda och omsätter nära 42 miljoner. I deras, i många fall redan sålda, ekfat runt om i landet mognar whiskyn stadigt och kan i allt större skala erbjudas även på butelj.
www.mackmyra.se


Mikael Lindqvist, Fredrik Pürkner och Jonas Sundkvist
Portal AB, Stockholm


Portal AB har lyckats med den svåra konsten att vara ovanlig i en vanlig bransch: att leverera IT-produkter och IT-tjänster. Mikael Lindqvist, Fredrik Pürkner och Jonas Sundkvist har sedan 1998, med affärsidén ”Portal är din hemarena”, visat att det går att vara betydligt mer kundtillvänd och flexibel än andra, utan sänkt svansföring på miljö- eller etikområdet. Att både omsättning och resultat stadigt har rusat i höjden är knappast förvånande. I dag omsätter Portal inte mindre än 575 miljoner och har 95 anställda.
www.portal.se


Lennart E. Bengtsson
Wapnö AB, Halmstad


Lennart E Bengtsson såg möjligheterna i lantbruket Wapnö utanför Halmstad. Han öppnade eget mejeri och egen kvarn och säljer nu mjölk och mjöl under eget varumärke. Han öppnade restaurang och konferensanläggning och har gjort Wapnö till ett populärt utflyktsmål, med allt från dagisbesök, julmarknad och populära koutsläppardagar. Sedan Lennart blev vd på 1990-talet har omsättningen niodubblats, till 100 miljoner. Och miljön mår bättre, det mesta från gården är ekologiskt och en biogasanläggning planeras.
www.wapno.se
 


Gunnar och Lena Adås på Fria Bröd AB, Göteborg.

Annette och Jörgen Appelqvist på Gina Tricot AB, Borås.

Magnus Dandanell på Mackmyra Svensk Whisky AB, Valbo.

Mikael Lindqvist, Fredrik Pürkner och Jonas Sundkvist på Portal AB, Stockholm.

Lennart E. Bengtsson på Wapnö AB, Halmstad.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-02-17