NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Kalendarium

Höjdpunkter i april

Trots sitt ökänt omväxlande väder är april ändå en vårmånad. Det märker du om du sätter dig i solen en stund. Men det finns mycket annat än solen att njuta av i april. Som Swedbanks givande affärsresor till Luxemburg och till Savannah i USA. Du kan bland mycket annat också fira kungen, gå på nöjesfält och se SM-finaler i ishockey.
1 april
Den enda dagen på året då det är tillåtet att luras, lite oklart varför. Så lita inte helt på eventuell överraskande information du får i dag. April, april, din dumma sill!
http://sv.wikipedia.org/wiki/aprilskämt

1 april
SM-finalen i ishockey inleds, i bäst av sju matcher. 2008 vann HV 71 från Jönköping. Vilket lag tar hem mästerskapet i år?
www.swehockey.se

2 april
G 20-möte i London. Ett stort, ekonomiskt toppmöte, på vilket USA:s nyvalde president Barack Obama gör sitt första framträdande i Europa.
www.g20.org

2–5 april Antikmässan arrangeras för 32:a gången på Stockholmsmässan i Älvsjö, med antikviteter, konst, 1900-talsdesign, kuriosa och byggnadsvård. Framför allt en inredningsmässa, men även den som har ”Antikrundan” som sitt favoritprogram på TV har mycket att hämta.
Årets tema är ”Det är ditt hem – gör det personligt!” och bland begivenheterna märks Sveriges främsta stil- och etikettexpert Magdalena Ribbing, som pratar om måltidshistoria, umgängesliv och det dukade bordet genom tiderna.
www.stockholmsmassan.se/antik

4 april
Klockan 16.00 inleds fotbollsallsvenskan för herrar med matcherna Häcken–Malmö FF och Elfsborg–Hammarby. Damallsvenskan inleddes redan i mars. Observera dock att speldatum kan komma att förändras, särskilt om vintern biter sig kvar länge.
www.svenskfotboll.se

8 april
Romernas internationella nationaldag. Kanske kan du få se den romska flaggan någonstans i dag – ett rött hjul mot ett blått och ett grönt fält. Romerna kallades tidigare zigenare.
www.sios.org

10–12 april
Påsken, årets allra största högtid för de flesta av världens ungefär 2 miljarder kristna. Påsken firas av kristna till minne av Jesu död och uppståndelse, medan judar (för vilka Jesus saknar religiös betydelse) i stället firar påsk till minne av befrielsen från israeliternas fångenskap i Egypten.
Vilken mat som äts till påsk varierar från land till land, men här i Sverige är ägg, lamm och lax det vanligaste på påskbordet.
www.pask.sida.nu

14 april
I dag ska ditt företags F- eller SA-skatt för mars vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för samma månad. Om ditt företag omsätter under 40 miljoner ska du ha betalat momsen för februari just i dag, såvida ditt företag inte tillämpar tremånadersmoms.
Omsätter ditt företag mer än 40 miljoner ska du ha betalat arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för mars.
www.skatteverket.se

15–19 april, 24–28 april, 3–7 maj
Kantonmässan, China Import and Export Fair, arrangeras för 105:e gången. I år i tre faser, 15–19 april, 24–28 april samt 3–7 maj. Kantonmässan är Kinas största handelsmässa, och anordnas vår och höst i Guangzhou (som staden Kanton numera heter).
Många svenska delegationer på plats; från Exportrådet, Svensk Handel och andra håll. I år väntas ungefär 200 000 besökare vimla omkring bland de 28 000 montrarna på mässområdets 560 000 kvadratmeter, vilket motsvarar 93 normala fotbollsplaner.
www.cantonfair.org.cn

18 april
SM-finaler i innebandy i Globen i Stockholm. Förra året vann IKSU från Umeå (damer) och Warberg (herrar). Vilka lag hanterar plastbollen allra bäst i år, inför den väntade storpubliken?
www.innebandy.se

18–23 april
Affärsresa med Swedbank till Savannah i Georgia i USA. I resan ingår seminarier, studiebesök och matchmaking, bland annat på Entrepreneurial Days, som arrangeras av Swedish-American Chamber of Commerce mellan den 20 och 22 april.
En av dagarna ägnas helt åt ett av tre högintressanta områden. Du väljer själv, redan när du anmäler dig, om du är mest nyfiken på Produkt- och industridesign, Förnybar energi eller Logistik – tekniska lösningar och säkerhetsfrågor.
Det går att förlänga resan med några dagar i New York på egen hand. Resan börjar på Arlanda.
Mer info och anmälan hittar du på http://www.swedbank.se/evenemang

21 april
Klockan 09.30 presenterar Riksbanken sina beslut under gårdagens penningpolitiska möte. Dagens stora fråga är om Riksbanken vågar sänka reporäntan ytterligare, efter rekordsänkningen i februari till 1,0 procent. Beslutet tillämpas från och med den 22 april.
www.riksbanken.se

21–23 april
Två parallella mässor för dig som hjälper andra att må bättre, mentalt och/eller fysiskt, på Svenska Mässan i Göteborg. Den ena mässan heter Vitalis och den andra Leva & Fungera. Vitalis täcker in alla aspekter av verksamhetsutveckling inom hälsa, vård och omsorg. Var går gränsen för hur mycket bättre man kan må med hjälp av IT? Det är en av de frågor som debatteras.
Medan Leva & Fungera är Nordens största fack- och publikmässa om hjälpmedel, tjänster och omsorg för människor i alla åldrar som har funktionshinder.
www.vitalis.nu
www.levafungera.se

25 april
Klockan 12.00 öppnar två av Sveriges största nöjesparker, Liseberg i Göteborg och Gröna Lund i Stockholm, för sommarsäsongen 2009.
www.liseberg.se
www.gronalund.com

27 april
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för mars till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för mars ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

28–29 april
Plan, Sveriges största logistik- och planeringskonferens, arrangeras på Stockholmsmässan av Logistikföreningen Plan och Stiftelsen Plan Utbildning.
www.plan.se

29 april
Klockan 09.15 presenterar Konjunkturinstitutet sin Konjunkturbarometer för Företag (kvartal) och för Hushåll. Törs vi hoppas att vårvindarna lyckas börjar tina upp även konjunkturen?
www.konj.se

30 april
Kung Carl XVI Gustaf fyller 63 år. Gratulanter är mycket välkomna till traditionsenliga hyllningar på Stockholms slotts yttre borggård!
www.royalcourt.se

Dessutom valborgsmässofirande över hela landet. Allra mest intensivt i Uppsala, där en del börjar fira vårens ankomst redan vid sjutiden på morgonen. Där kallas dock dagen ”sista-april”.
www.uppsala.com/lokalt/valborg


Publicerad 2009-03-17