NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Ta kommandot över privatekonomin!

Tiderna är bistra för många småföretagare. Och ägarens privatekonomi går ofta hand i hand med firmans intäkter. Ylva Yngveson, chef för Institutet för Privatekonomi på Swedbank, ger värdefulla råd för att säkra den egna inkomsten.
Det sociala skyddsnätet för småföretagare riskerar att urholkas när verksamheten går sämre. A-kassa och sjukpenning grundar sig på den lön du plockar ut ur företaget eller på firmans nettointäkt.

För att undvika att ramla ur det sociala skyddsnätet är det alltså lönt att planera framåt. Och det finns flera saker du kan göra. En av dem är att ringa till kunderna och kolla hur det går för dem och vilken omfattning av samarbete du kan räkna med framöver.

Dra ner på fasta kostnader
Märker du att företagets intäkter sinar – börja med det grundläggande. Se över vilka av dina fasta kostnader du kan dra ned på.

– Däremot ska man undvika att dra ner på marknadsföringen, den kan vara avgörande för företagets fortsatta intäkter, säger Ylva Yngveson, chef för Institutet för Privatekonomi på Swedbank.

En annan åtgärd är att kontakta banken och ta hjälp av en rådgivare med att få överblick över din ekonomi.

– Om man tar kontakt med banken kan man kanske få hjälp att hitta nya kontakter och samarbetspartners som kan leda till nya affärer för företaget, säger Ylva Yngveson.

"Dra i handbromsen i tid"
Den som varit förutseende och har ett reservkapital bör fortsatt ha pengarna i ett räntesparande, tycker hon. Och det finns ingen anledning att låsa pengarna, tvärtom är det viktigt att kunna komma åt dem.

Och glöm inte den privata budgeten. Om du satsar på att bita ihop för att ta företaget igenom lågkonjunkturen – gör en bedömning av vad du minst måste ta in för att fortsatt kunna leva på en rimlig nivå.

– Det är oftast lättare att klara svackor om man är två vuxna i hushållet. Men i så fall är det viktigt att man gemensamt diskuterar sin ekonomi öppet så att båda är förberedda på de nya villkoren.

Det är inte lätt att ens fundera över att sätta sitt företag i malpåse, att sälja det eller att lämna det helt för en anställning. Men Ylva Yngveson pläderar för en realistisk syn på den egna firman och att inte blunda för problemen.

– Ser man att företagets intäkter inte håller måttet gäller det att våga dra åt handbromsen i tid, säger hon.


Säkra upp inför framtiden
  • Skaffa dig information om förutsättningarna framöver för din verksamhet. Kommer du att kunna övervintra en tid och sedan räkna med god efterfrågan? Gör din egen research och kolla med branschorganisationer, ta reda på hur andra i din sektor har det.
  • Har du möjlighet att få en tillfällig anställning vid sidan om, kanske på deltid, kan det vara ett sätt att behålla verksamheten på lågvarv under lågkonjunkturen.
  • Fråga Försäkringskassan om du är osäker på reglerna för sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
 


Swedbank
Ett av råden från Ylva Yngveson, Institutet för Privatekonomi, är att komma ihåg den privata budgeten när företagets intäkter krymper.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-03-17