NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Vem vinner på rotavdraget?

Det har varit mycket prat om det nya rotavdraget sedan det infördes i december 2008. Att det blir rejält fördelaktigt för privatpersoner som vill renovera hemma råder det ingen tvekan om, men vilka branscher kommer gynnas och hur stora blir effekterna?
– Jag tror att det främst är de traditionella branscherna som målare, snickare, plattsättare och elektriker som kommer att märka ett uppsving i och med rotavdraget, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

På Skatteverket är man nedringda av både privatpersoner och hantverkare som undrar över reglerna för rotavdraget. Många vill försäkra sig om att de arbeten de planerar att göra hemma är avdragsgilla. Hantverkarna undrar över fakturamodellen, som träder i kraft den 1 juli, och hur lång tid det tar att få tillbaks pengarna man ligger ute med.

– I normalfallet ska det ta max tio dagar, säger Pia Blank Thörnroos, men tillägger att fakturamodellen som innebär att kunden betalar halva arbetskostnaden direkt till hantverkaren, som i sin tur får ansöka om mellanskillnaden hos Skatteverket, kan innebära vissa problem.

– Det gäller att kunden inte redan har fått fullt avdrag för tidigare arbeten, för då kan hantverkaren inte få ut sin mellanskillnad av Skatteverket. Enligt reglerna är det upp till näringsidkaren själv att ta reda på detta. Det anses vara en rimlig affärsrisk, säger Pia Blank Thörnroos.

Bort med svartjobben
Hannes Bahlenberg driver en byggfirma som specialiserat sig på totalentreprenader gentemot privatpersoner. Han är positiv till rotavdraget och tror att det kommer gynna affärerna och få bort oseriösa aktörer.

– Det kommer säkert att stimulera och rensa upp i vår bransch. Det kommer inte löna sig att köpa svarta tjänster på samma vis som förr. Tidigare har det varit ett dilemma för oss seriösa hantverkare att så gott som 90 procent av alla privatpersoner frågar om man vill göra jobbet svart, säger han.

"En tia för en femma"
Han får en hel del frågor av kunder om avdraget och ser våren an med tillförsikt, trots bistrare ekonomiska tider.

– Jag får många samtal från kunder som har hajat till när de inser att de kan få ”en tia för en femma”, att kostnaden nu bara blir hälften för dem när de ska renovera hemma, säger Hannes Bahlenberg.

Han ser inga större problem med att efter den första juli vara tvungen att ligga ute med mellanskillnaden, utan menar att det är en del i det nya systemet som man får acceptera. Redovisningen kommer han att sköta i samband med den månatliga momsredovisningen.

– Däremot måste de se till att lösa problemet med hur vi hantverkare ska kunna kolla upp om en kund redan har fått fullt avdrag, innan man åtar sig ett jobb. Det kan inte vara rimligt att vi ska ta risken att kunden redan fått fullt avdrag när vi inte kan kolla upp det innan, säger Hannes Bahlenberg.


Halva arbetskostnaden tillbaka
Från och med den 8 december 2008 är det möjligt för privatpersoner att få en 50-procentig skattesubvention när man anlitar hjälp för hushållsnära tjänster såsom hantverkare, städning, bygg- och reparationstjänster.

Avdraget, som köparen måste ansöka om hos Skatteverket, gäller enbart för arbetskostnaderna, ej materialkostnader. Halva arbetskostnaden, upp till max 100 000 kronor, får dras av. Är man två som äger bostaden tillsammans blir avdragssumman den dubbla. Den som utför arbetet ska ha F-skattsedel. Se till att få en faktura med noggrant specificerade arbetskostnader och spara alla fakturor.

Från och med 1 juli 2009 ändras reglerna så att köparen betalar halva arbetskostnaden (inklusive moms) direkt till säljaren av tjänsten. Säljaren får sedan begära ut den andra hälften av arbetskostnaden hos Skatteverket.
 


Hannes Bahlenberg, Bahlenberg Bygg, har fått många jobbförfrågningar från kunder sedan rotavdraget infördes.

Det är främst målare, snickare och elektriker som gynnas av rotavdraget enligt Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-03-17