NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Vilken hjälp kan jag få av banken i kristider?


När massmedia rapporterar om sämre tider och fler konkurser är det lätt att misströsta som företagare. Men det finns möjligheter att påverka det egna företagets framtid. Ett första steg mot en ökad krisberedskap kan vara att ta hjälp av sin företagsrådgivare.
Banken är mån om att hitta lösningar och hjälpa sina kunder på bästa sätt. Via media har man den senaste tiden fått uppfattningen om att det råder lånestopp till företag. Så är inte fallet, vi är alltid öppna för diskussioner med våra kunder. Därför vill vi uppmana alla företagare att inte tveka att vända sig till sin företagsrådgivare även när det blåser snålare.
Just när tiderna är lite sämre är det ett utmärkt tillfälle att se över och ”vårstäda” i företaget.

Ta gärna hjälp av banken för att gå igenom och göra en översyn över vilka försäkringar du har i företaget, både för dina anställda och för dig själv som företagare, titta på hur företagets finansiering ser ut och hur du kan optimera den, samt granska kassaflödet och se om det finns förbättringar att göra även där. Banken kan också hjälpa till att se över företagets kravrutiner, något som är extra viktigt i sämre tider då många kunder kan dra lite extra länge på betalningarna. För ett mindre företag är en utebliven eller försenad betalning mycket kännbar, varför välfungerande kravrutiner är viktiga.

Det är inte alla företag som går sämre bara för att tiderna är skakiga. Tvärtom finns det anledning att se över företagets sparande. Har du rätt placeringar för ditt företags behov? Är det dags att lägga om sparandet? Dessa frågor hjälper banken naturligtvis till med, liksom att titta på vad företaget har för valutarisker om man handlar mycket med utländsk valuta. Boka tid med din rådgivare för en ekonomisk genomgång av företaget.

Som småföretagare är nätverket A och O för verksamheten. Via bankens kontaktnät har småföretagare stora möjligheter att få hjälp med nätverkandet. Ett exempel är Almi som nyligen fått utökade finansiella medel och mer fördelaktiga regler för att hjälpa företag med finansiering. Ta även tillfället i akt att utnyttja bankens nätverk via olika nätverksträffar som banken bjuder in företagare till. Det kan öppna många dörrar till nya samarbeten.

Men glöm inte att det viktigaste är att i god tid ta kontakt med banken – ju förr, desto bättre. Vi vill vara din affärspartner i både goda och svåra tider.

Vad vill du fråga banken om?
Mejla Bättre Affärer
Kontakta bankenDet viktigaste är att ta kontakt med banken i god tid. Speciellt nu när det är sämre tider, menar Carita Kalén, Swedbank.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-03-17