NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 4 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Kalendarium, maj 2009

Höjdpunkter i maj

Årets kanske mest älskade månad är full av bröllop och fester av olika slag. Men det händer minst lika spännande saker på andra håll. Som i Luxemburg, dit du kan åka med Swedbank och lära dig allt om ägarskiften. Eller i Verona, med mässan Solar Expo & Green Building. I Schweiz är det ishockey-VM och i Moskva Eurovision Song Contest.
4 maj
Dagen D som i Deklaration. Senast klockan 24.00 denna måndag ska din inkomstdeklaration för 2008 vara inlämnad.
I dag är dessutom sista dagen för att ansöka om skattereduktion för hushållstjänster.
Och eftersom skatteinbetalningar för underskott på under 20 000 kronor på den slutliga skatten ska vara bokförda hos Skatteverket senast den 5 maj är det en bra idé att betala i dag för att undvika kostnadsränta.
www.skatteverket.se

4–8 maj
Elfack 2009 på Svenska Mässan i Göteborg, Nordens största mötesplats för elteknik- och belysningsbranscherna.
Varje dag på Elfack 2009 har ett tema. Måndagen är Rekryteringsdagen, tisdagen Miljö & Energidagen, onsdagen Fastighetsdagen, torsdagen Designdagen och fredagen den 8 maj Jubileumsdagen, eftersom Elfack fyller 40 år i år.
www.elfack.com

6–8 maj
Affärsresa med Swedbank till Luxemburg. Resan fokuserar på frågor runt planerade ägarskiften och riktar sig framför allt till majoritetsägare och företagsledare. Hela processen för företagsöverlåtelser gås igenom, från planering och genomförande till konstruktiva idéer för framtiden, om förmögenhetsförvaltning och annat.
Resan börjar på Arlanda. Anmälan till roland.svenson@swedbank.se. Läs gärna mer på www.swedbank.se, under Företag/Affärer med utlandet/Internationella affärsresor.

7–9 maj
Mässan Solarexpo & Green Building arrangeras i Verona i Italien, med gott om svenska framtidsföretag på plats. Anses vara ett ypperligt tillfälle att knyta viktiga affärskontakter på den jättelika europeiska marknaden.
www.solarexpo.com

9 maj
Europadagen. Räknas som EU:s födelsedag, eftersom Frankrikes utrikesminister Robert Schuman den 9 maj 1950 föreslog att man borde skapa ett enat Europa för att bevara freden. Europadagen firas på olika vis sedan 1986, med gemenskapen mellan Europas folk som sammanhållande tema.
Enklast firar du Europadagen genom att äta en smaskig Europabakelse. Kanske ger bakelsen dig energi till att fundera på hur du ska rösta i EU-parlamentsvalet den 7 juni?
http://europa.eu

11, 14, 19, 25 maj & 3 juni
Vid flera Gasell-träffar i maj och juni samlas entreprenörer och representanter för storindustrin för att diskutera på temat "Sikta rätt i kristider". Arrangör är Dagens Industri och Swedbank är en av samarbetspartnerna. Vårens träffar är den 11 maj i Göteborg, den 14 maj i Luleå, den 19 maj i Malmö, den 25 maj i Stockholm och den 3 juni i Västerås. www.di.se/gasellerna

12 maj
I dag ska ditt företags F- eller SA-skatt för april vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för samma månad. Om ditt företag omsätter under 40 miljoner ska du ha betalat momsen för mars (för januari–mars om företaget tillämpar tremånadersmoms) just i dag.
Omsätter ditt företag mer än 40 miljoner ska du ha betalat arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för april.
www.skatteverket.se

12 maj
På Berns i Stockholm arrangerar Exportrådet Stora Exportdagen 2009, dagen då du får inspiration till att satsa på export. Här får du träffa Exportrådets länderansvariga från hela världen.
www.swedishtrade.se/storaexportdagen

13–24 maj
Den årliga filmfestivalen i Cannes på Rivieran, med världens största filmstjärnor – och många som vill titta på dem – på plats. I år leder den franska skådespelerskan Isabelle Huppert juryns arbete med att utse pristagare. 2008 vann det franska skoldramat ”Mellan väggarna” festivalens finaste pris, Guldpalmen. Vilken film vinner i år?
www.festival-cannes.com

16 maj
Final i Eurovisionsschlagerfestivalen (Eurovision Song Contest 2009) i Olimpiyskij Arena i Moskva. Fram med chipspåsarna och hejaramsorna!
Den 12 och 14 maj arrangeras de bägge semifinalerna. Det är i första, den 12:e, som du kan hålla tummarna för Sveriges bidrag: ”La voix”, som framförs av Malena Ernman.
www.escsweden.com eller www.eurovision.tv

16 maj
Sveriges största löpningsevenemang Göteborgsvarvet arrangeras för 30:e gången. Över 45 000 kvinnor och män försöker springa 21 kilometer runt Göteborg, alla dessa kommer dock inte i mål. Men det gjorde 2008 års segrare: Sylvester Kimeli Teimet från Kenya och Kirsten Melkevik Otterbu från Norge.
www.goteborgsvarvet.com

17 maj
Norges nationaldag, ”den syttende mai”, till minne av Norges grundlag från 1814. Stora parader genom alla norska städer, samt några svenska, och firande från morgon till kväll.
www.syttendemai.com

17–20 maj
Interfood 2009 på Svenska Mässan i Göteborg, ”måltidsbranschens mötesplats” som mässan själv kallar sig. Mums. En nyhet för i år är Publikdagen onsdagen den 20 maj, då alla är välkomna att avnjuta läckerheterna på tallrikar och i glas. Om vi löser entré, förstås.
www.interfood.se

18–19 maj
SM i Ung Företagsamhet anordnas på Stockholmsmässan i Älvsjö. Tävlingen är öppen för gymnasieelever mellan 16 och 20 år, vilka presenterar produkter och tjänster som de har utvecklat. Framtidstro var ordet!
www.ungforetagsamhet.se

21–24 maj
Elmia Game Fair 2009. Skandinaviens största jakt- och fiskemässa anordnas på Elmiamässan i Jönköping. Massor av nyheter både för den som jagar och för den som vill få napp någon gång. Som omväxling till alla fiffiga prylar erbjuds bland annat skytteövningar inomhus och utomhus, hundaktiviteter och seminarier.
www.elmia.se/gamefair

24 maj
Nationalparkernas dag firas i hela Europa,, en tradition som funnits sedan 1999. Passa på att besöka någon av Sveriges 28 nationalparker, vilka lockar med spännande aktiviteter denna och de omgivande dagarna. Som en båttur på Färnebofjärden i Dalälven, vandringstur i Skuleskogen vid Höga Kusten, fågelexkursion vid Fulufjället eller gratis guidning längs Urskogsstigen i Tyresta, söder om Stockholm.
www.europarc.org och www.naturvardsverket.se

26 maj
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för april till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för april ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

26–28 maj
Mässan Logistik & Transport arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg. Logistik & Transport är Nordens ledande mässa och konferens på området. Här kan du få träffa beslutsfattarna och uppleva nyheterna som ökar din lönsamhet och skärper din konkurrenskraft.
www.logistik.to

27 maj
Klockan 09.15 presenterar Konjunkturinstitutet (KI) sin Konjunkturbarometer för företag och hushåll. Kommer KI:s generaldirektör Mats Dillén månne att skina ikapp med vårsolen?
www.konj.se

30 maj
Stockholm Marathon 2009. 18 000 kvinnor och män springer av olika skäl 42 195 meter runt Stockholm på en och samma dag. I de senaste 16 tävlingarna har löpare födda i Afrika kommit först i mål vid 14 tillfällen. 2008 var Willy Korir från Kenya snabbast.
www.stockholmmarathon.se

31 maj
Mors dag. Glöm inte att fira din mamma lite extra just i dag, utan henne skulle du ju inte finnas över huvud taget! Mors dag firades för första gången i USA 1905 och i Sverige 1919.
www.mothersdaycelebration.com

31 maj
FN:s internationella dag mot tobaksbruk. Kanske dags att fimpa eller sluta snusa?
www.un.org

31 maj
Årets höjdpunkt för Sveriges travälskare, Elitloppet på Solvalla i nordvästra Stockholm, som har arrangerats sedan 1952. I fjol tog den franska hästen Exploit Caf hem segern. Får Sverige revansch i år efter två år av fransk dominans?
www.elitloppet.se


Publicerad 2009-04-28