NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 4 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Hur ska jag placera företagets pengar i den rådande konjunkturen?


Efter denna turbulenta tid bör du först se över de placeringar företaget har. Börsens kraftiga svängningar kan ha inverkat på placeringarna så att de inte längre stämmer överens med din sparstrategi.
Om företaget inte har något sparande är det ett bra tillfälle att starta ett. En buffert minskar sårbarheten vid till exempel vikande försäljning, samtidigt som ett sparat kapital kan ge förutsättningar till att utveckla företaget. Vilka placeringar du ska välja är beroende av när pengarna ska användas, vilken risknivå du vill ha och hur företagets ekonomiska situation ser ut. Din ekonomi kan delas in i tre delar att utgå ifrån när du planerar sparandet:

Löpande utgifter: För löpande transaktioner som inbetalningar, löner och hyror, bör du ha ett vanligt transaktionskonto. Här går pengarna in och ut ur företaget.

Placering av överskottslikviditet på kort sikt: Pengar som inte behövs i den löpande dag för dag-verksamheten kan placeras på ett annat konto. Här ingår till exempel pengar för skatt och moms. Pengarna bör placeras så att de finns tillgängliga med låg risk, men med bättre ränta än transaktionskontot. Sparkonton och korta räntefonder passar ofta bra för detta ändamål.

Långsiktigt sparande/placeringar för investeringar och trygghet: Har ditt företag en överlikviditet, till exempel upparbetade vinster, som inte behöver användas i verksamheten, kan de placeras på längre sikt. För detta finns flera sparalternativ, som fonder, SPAX eller enskilda aktier, som med fördel kan placeras i en kapitalförsäkring. Tänk även på att det är bra att spara till din egen eller företagets medarbetares framtida trygghet, genom avsättningar till tjänstepension. Se även över om du kan avsätta ett visst belopp varje månad i ett regelbundet sparande. Det kan ge en bra buffert för framtiden.


Läs mer om bankens placeringslösningar

Håkan Johansson, chef Swedbank Investment Center.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-04-28