NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 4 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Tjäna på att leasa företagsbilen

Visste du att leasing är ett av de förmånligaste sätten att finansiera företagets bilinköp på? Hälften av momsen är avdragsgill och du behöver inte ta av företagets likvida medel för bilköpet.
För de flesta stora och medelstora företag är billeasing en självklarhet. Men det är inte alla småföretagare som har insett fördelarna med detta finansieringssätt. För fördelaktigt är det definitivt.

– Den som leasar firmabilen kan dra av 50 procent av momsen. Dessutom är leasingavgiften fullt avdragsgill mot företagets resultat och man slipper göra avskrivningar eftersom bilen inte ägs av företaget utan av det företag man leasar av, säger Manne von Platen, affärsområdeschef företag på Swedbank Finans AB.

Företaget betalar en månadsavgift, som räknas som en rörelsekostnad, vilket ger en bra överblick över kostnaderna och bidrar till enklare budgetering.

Bilen som säkerhet
I lågkonjunkturens tidevarv tillkommer ytterligare en fördel med att leasa sin företagsbil. Eftersom bilen oftast används som enda säkerhet så slipper man utnyttja företagets likviditet, en stor fördel i tider när likviditet och säkerhet är extra viktigt.

Man kan välja att leasa företagsbilen på allt från 24 till 60 månader, vanligast är dock 36 månader. Finansieringen läggs upp efter företagets önskemål och bilens värdeminskning. När leasingtiden har gått ut kan företaget välja att lösa avtalet, förlänga det med ett år i taget eller låta någon annan köpa bilen.

Intresserad av billeasing? Kontakta din bankrådgivare för mer detaljer.


Läs mer om bankens finansieringslösningar

Hälften av momsen är avdragsgill vid billeasing – och det är bara en av fördelarna.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-04-28