NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 5 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

”De nya jobben finns i småföretagen”

Näringsminister Maud Olofsson vill vara småföretagarnas bästa vän och har genomfört en del förbättringar för de minsta företagen. Men hon ber också om tålamod och svarar ”Rom byggdes inte på en dag” på kritiken från företagarhåll.
Bättre Affärer når Maud Olofsson i bilen mellan Stockholm och Gävle, och hon ursäktar sitt miljöbusande med att hon inte får åka tåg för Säpo. Resten av tiden berättar hon ivrigt om vad alliansregeringen gör för småföretagarna och hur viktiga dessa är för Sverige.

– Det är i småföretagen de nya jobben kommer, det är de som ska ge oss tillväxt och leda oss ur den kris som vi för varje dag närmar oss slutet av, säger hon.

Bankerna lånar fortfarande ut pengar
Maud Olofsson åker land och rike runt, träffar företagare och går på möten, men anklagas ibland för att prata mer än hon faktiskt gör.

– Det är väl bra att någon i regeringen pratar, annars är ju ett av våra problem att vi inte hinner berätta om allt vi gör, säger hon med ett skratt.

Och så är hon i gång. De två färska extramiljarderna till Almi ska hjälpa företagarna att låna till nödvändiga investeringar. Låna kan man dock även göra på banken, menar hon.

– Det klagas mycket på bankerna, men de har faktiskt inte ändrat inställning till företagen. Det är klart att du får låna om du har en bra affärsidé, säger hon.

Flera förenklingar kommer
Just nu ligger regelförenklingar Maud Olofsson varmt om hjärtat, och hon berättar att 200 av de 600 förenklingsförslagen från april 2008 har genomförts. Nu kan man bland annat föra stalljournal elektroniskt i stället för på papper.

– Visst, många förändringar är små, men ändå viktiga för dem de berör. Tänk efter hur det var för några år sedan, då märker du skillnaden, säger hon och exemplifierar med de nya reglerna för momsredovisning.

Längs E 20 mellan Stockholm och Göteborg finns trafikljus, och Maud medger att Sveriges infrastruktur är eftersatt. 11 extramiljarder ska bidra till att lösa problemet – och ge jobb åt många företag – men hon betonar, som ofta, att Rom inte heller byggdes på en dag.

Tjänstesektorn på export
Enligt Företagarna betalar småföretag nära fem gånger så mycket skatt som storföretag, i förhållande till omsättningen. Och regeringen har fått kritik för förändringen av arbetsgivaravgifterna som ledde till höjda avgifter för de 600 000 minsta företagen.

– Både skatter och arbetsgivaravgifter ska vi fortsätta att sänka, även efter valet 2010, hoppas jag.

Den som driver exempelvis enskild firma eller handelsbolag får ingen sjuklön och har att välja mellan 3 eller 30 karensdagar för sjukpenningen. Och det är svårt att ta ut föräldrapenning eftersom bortavaro från företaget kan göra att kunderna försvinner. Kommer det att komma förändringar där?

– Det är ett stort problem att många som betalar till trygghetssystemen inte får del av dem själva. Bristen på social trygghet gör att särskilt kvinnor undviker att bli företagare. Men detta hoppas vi kunna lägga förslag om inom kort, säger Maud Olofsson.

Hon ser Sveriges tjänstesektor som en blivande exportnäring – allt från avfallshantering till barnomsorg enligt den svenska modellen. Även inom förnybar energi och miljöteknik kan Sverige nå stora framgångar internationellt, bedömer hon.


Läs Maud Olofssons svar till Bättre affärers läsare

Näringsminister Maud Olofsson vill sänka både skatter och arbetsgivaravgifter, även efter valet 2010.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-05-18