NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 5 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Kalendarium, juni 2009

Höjdpunkter i juni

Juni är den första sommarmånaden och brukar bjuda på många solglimtar, utom just på midsommarafton av någon anledning.
Antalet mässor har minskat kraftigt på senare tid, men tre miljökonferenser och en mässa om weekendresor trotsar lågkonjunkturen och pockar på vår uppmärksamhet i juni. Och glöm inte att rösta i EU-parlamentsvalet den 7 juni!
1–4 juni
Sedan den 31 maj anordnas den internationella miljökonferensen Setac Europe på Svenska Mässan i Göteborg, där bokstavligt talat livsviktiga ämnen som miljökemi och miljötoxologi diskuteras på 1 500 olika seminarier.
http://goteborg.setac.eu

3 och 5 juni
Bestsellers seminarieserie ”Hjärntillskott” om ledarskap, marknadsföring, försäljning och framtid landar på Stockholmsmässan i Älvsjö den 3 juni och på Svenska Mässan i Göteborg den 5 juni. Temat denna gång är ”Styrkan att överleva” och bland deltagarna finns bland andra Göran Persson och tidigare kidnappade Sibachefen Fabian Bengtsson.
www.bestseller.se

3–6 juni
Sweden Rock utanför Sölvesborg, festivalen för dem som gillar tung och hård musik, gärna klär sig i svart läder och ogärna besöker frisören. Bland andra ZZ Top, Motörhead, Uriah Heep, Europe och Twisted Sister spelar för cirka 50 000 festivalbesökare från hela Europa.
www.swedenrock.se

4–5 juni
Globe Forum på Folkets hus i Stockholm. En tvådagarskonferens för att skapa nätverk och göra affärer kring innovationer och hållbar utveckling. Cirka 1 500 svenska och utländska entreprenörer, näringslivsledare, investerare och representanter från stat och kommun väntas delta.
www.pwc.com

5 juni
Internationella världsmiljödagen (World Environment Day). Många olika miljöaktiviteter runtom i Sveriges kommuner, och jorden runt. Högtidlighålls sedan världsmiljökonferensen i Stockholm 1972, på sin tid i folkmun kallad ”skit-VM”.
www.unep.org/wed

6 juni
Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag. Firas till minne av den 6 juni 1523, då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung (av riksdagen i Strängnäs), Kalmarunionen upphörde och Sverige åter blev en självständig stat. 1809 och 1974 års regeringsformer utfärdades också den 6 juni.
Högtidliga medborgarceremonier anordnas för nya svenska medborgare i bland annat Stockholm och Göteborg.
www.nationaldagen.se

På kvällen spelar Sverige fotboll mot Danmark, på Råsundastadion i Solna. Vilket nordiskt land lyckas kvalificera sig till fotbolls-VM 2010 i Sydafrika?
www.svenskfotboll.se

7 juni
Val till EU-parlamentet i Sverige. I vissa EU-länder inleddes detta val redan den 4 juni, men i Sverige är det kutym att hålla val på söndagar. I det senaste EU-parlamentsvalet 2004 röstade bara 37, 9 procent av de röstberättigade svenskarna, lägst i hela EU. Blir det fler i år, som vill vara med och besluta vilka 18 personer som ska representera Sverige i Bryssel och Strasbourg?
www.eu-upplysningen.se

7 juni–22 november
I dag öppnar Konstbiennalen i Venedig, konstvärldens kanske allra största evenemang. Tema för i år är ”Skapa världar”. Besöker du biennalen kan du göra en avstickare till Schweiz ett par dagar. Där pågår nämligen Art Basel mellan den 10 och den 14 juni, Europas kanske viktigaste konstmässa.
www.labiennale.org
Länkpil www.artbasel.com

9–11 juni
Dags för Global Petroleum, en av världens största mässor inom olje- och gassektorn, i år i Edmonton i Kanada. Ett antal svenska företag – när detta skrivs oklart hur många – kommer att delta i en gemensam svensk monter.
Global Petroleum väntas ha över 700 utställande företag från minst 90 olika länder. Mellan diskussionerna om fossila bränslen kan man bland annat spela golf i oljesand.
www.petroleumshow.com

12 juni
I dag ska ditt företags F- eller SA-skatt för maj vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för samma månad. Om ditt företag omsätter under 40 miljoner och inte tillämpar regeln om tremånadersmoms ska du ha betalat in momsen för april just i dag.
Omsätter ditt företag mer än 40 miljoner ska du ha betalat arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för maj.
www.skatteverket.se

12–13 juni
Vätternrundan, världens största cykellopp och årets stora utmaning för alla cykelmotionärer. Efter att ha cyklat iväg från Motala på kvällen och rundat Vättern medurs når de flesta av de 18 000 deltagarna efter 30 mils cyklande förhoppningsvis åter Motala nästa dag.
www.vatternrundan.se

14–17 juni
En konferens om termisk energilagring på Stockholmsmässan. Ämnet kanske inte låter så spännande, men energilagring är en av de allra viktigaste framtidsfrågorna. Mässan invigs av vår miljöengagerade kung, Carl XVI Gustaf.
www.effstock2009.com

14–25 juni
Volvo Ocean Race 2008–2009 har sitt ”Stockholm Stopover”. Massor av vackra segelbåtar att beskåda i olika evenemang i Stockholmstrakten, god mat, goda drycker och underhållning i Race Village på Skeppsbron och i Kungsträdgården.
www.oceanracestockholm.se

15–16 juni
City Break Expo 2009 arrangeras i år på Svenska Mässan i Göteborg. City Break är en europeisk resemässa, med fokus på den växande marknaden för kortare resor och weekendtripper till spännande städer.
www.citybreakexpo.com

17 juni
Sommaravslutning i riksdagen. Riksdagsmännens sommarlov är dock kortare än vanligt i år, eftersom Sverige blir ordförandeland i EU den 1 juli. Redan den 13 augusti hålls höstens första interpellationsdebatt, då statsråd svarar på frågor från riksdagsledamöter.
www.riksdagen.se

Samma dag, klockan 09.15, presenterar Konjunkturinstitutet sin rapport om det aktuella konjunkturläget. Hur ser det ut inför sommaren? Någon ljusning?
www.konj.se

19 juni
Midsommarafton. Sill, färskpotatis, öl, nubbe, jordgubbar och grillning på kvällen. Eller?
http://sv.wikipedia.org/wiki/midsommar

23 juni
Klockan 20.00 denna tisdag är det säsongspremiär för ett av Sveriges allra mest folkkära tv-program: ”Allsång på Skansen”. Anders Lundin är programledare för sjätte sommaren i rad.
http://svt.se

25 juni
Konjunkturinstitutet presenterar sin Konjunkturbarometer för företag och hushåll klockan 09.15.
www.konj.se

26 juni
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för maj till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för maj ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

30 juni
Den sista dagen innan Sverige tar över stafettpinnen från Tjeckien som ordförandeland för EU:s ministerråd. Det kommande halvåret anordnas många EU-toppmöten i Sverige.
www.eu-upplysningen.se

Publicerad 2009-05-18