NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 5 - 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Stella Småbolag satsar på lågt värderade aktier

Den 1 april fick fondfamiljen Stella en ny medlem – Stella Småbolag. Förvaltarna Henrik Sandell och Jonas Palmqvist som tidigare prisats för sin förvaltning är ansvariga för den nya fonden.
Det var i november förra året som Swedbank Robur tog över förvaltningen av fonden Carnegie Småbolag som nu blivit Stella Småbolag. Swedbank Roburs Sverige- och småbolagsförvaltning, som nyligen prisbelönades av fondanalysföretaget Lipper, blir också ansvariga för den nya fonden.

Swedbank Robur Stella Småbolag är "spetsig" vilket betyder färre antal aktier och innehav men större positioner i enskilda bolag. Fonden placerar i de mindre och medelstora bolagen på OMX Nordiska Börs Stockholm och innehåller mellan 35 och 50 olika aktier.

Bolagsbesök som grund
Men hur jobbar då förvaltarna? Investeringsprocessen bygger på att leta efter bolag med en attraktiv underliggande affärsmodell i kombination med en lågt värderad aktie. Förvaltarna gör bolagsbesök och bedömer bolagen utifrån en egen värderingsmodell. De undviker att haka på tillfälliga sentiment och trender, jobbar självständigt och försöker stänga av "bruset" som ständigt surrar runt dem som jobbar på finansmarknaden.

De framgångsrika Stellaförvaltarna Henrik Sandell och Jonas Palmqvist – som tillsammans ansvarar för tre fonder – berättar om placeringarna i Stella Småbolag.

– Just nu tittar vi på ett antal tjänstebolag med historiskt låg värdering, även justerat för de markanta fall i bolagsvinsterna som blir följden av lågkonjunkturen, säger Jonas Palmqvist och Henrik Sandell.

Få innehav
Stellafonderna tar del av samma interna långsiktiga och grundläggande analys och placeringsidéer som Swedbank Roburs övriga fonder. Skillnaden är att det handlar om koncentrerade fonder med färre innehav som inte följer några index. De ger större möjlighet till högre avkastning än fonder som placerar i breda fonder med många bolag, men det innebär naturligtvis också en högre risk.

Henrik Sandell och Jonas Palmqvist hoppas kunna erbjuda fler Stellafonder framöver, till exempel komplettera med nya geografiska områden. Norden ses som en naturlig fortsättning.

Och apropå Norden, håll utkik efter nyheten Swedbank Robur Företagsobligationsfond, som lanseras den 26 maj. Det är en räntefond som placerar i företagsobligationer med fokus på Norden. Vill du ha en ränteplacering som kan ge högre avkastning än statspapper men har lägre risk än aktieplaceringar, kanske det kan vara något för dig!


Läs mer om Stella-fonderna

Stellaförvaltarna Henrik Sandell och Jonas Palmqvist har tidigare fått pris för sin förvaltning av fondanalysföretaget Lipper.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-05-18