NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 6, 16 JUNI 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Bankgiro eller plusgiro – eller behövs både och?

Ett giro räcker för att företaget ska förenkla sina in- och utbetalningar. Bankgirot är det enda girosystemet i Sverige som hanterar alla typer av betalningar till och från konton, oavsett vilken bank företaget eller era kunder och leverantörer har.
Nyckeln till ett bra kassaflöde i företaget är att få betalt så snabbt som möjligt, behålla pengarna så länge som möjligt och förvalta dem så effektivt som möjligt innan de ska användas för att betala leverantörer, löner och skatter.

Med Bankgirot är du oberoende och har flera valmöjligheter. Eftersom Bankgirot finns i alla Sveriges banker behöver ingen vara tvingad till att använda en särskild bank. Dessutom är bankgirot det bästa sättet att effektivisera rutinerna kring in- och utbetalningar och ger full kontroll över företagets kassaflöde.

Bankgirot är ett öppet system. Som betalare når du alla betalningsmottagare och som mottagare kan du få betalt från alla – oavsett bankförbindelse. Plusgironumret är ett konto i Nordea och kan inte användas i någon annan svensk bank.

För att Bankgirot ska fungera som ett öppet system har vi konstruerat bankgironumret. Det är inget kontonummer utan en "adress" som pekar på ett bankkonto. Tanken bakom bankgironumret är att betalare och betalningsmottagare inte behöver känna till varandras bankförbindelser. Det räcker med bankgironumret som pekar på din bank och det bankkonto som du vill använda för betalningstransaktioner. Byter företaget bank flyttar bankgironumret med.

Med ett bankgironummer på fakturan styrs kassaflödet till rätt bankkonto. In- och utbetalningar möts på samma konto och minimerar nyttjandet av en eventuell rörelsekredit. Företaget samlar sin likviditet och du slipper administrera flera bankkonton och överföra pengar mellan olika banker, vilket kostar tid och pengar.Anna Lorentzon, Cash Management-specialist Swedbank.
TIPS
Bankgirot erbjuder allt från blankettbetalningar för små företag till automatiserade elektroniska betalningslösningar för företag med datoriserade ekonomifunktioner. Bankgirot har ett etablerat samarbete med flera av de största tillverkarna av affärs-, ekonomi- och kommunikationsprogram. Tillsammans skapar det effektiva affärslösningar på betalningsområdet som spar tid och pengar åt företagen.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-06-16