NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 6, 16 JUNI 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Bästa tipsen inför sommarvilan

Hur ska man göra för att få en maximalt vilsam semester, men med full kontroll över både företagets och sin egen ekonomi? Det vet Per Eriksson och Patrik Alvhage på Swedbank.
Bättre Affärer bad de bägge om sina bästa tips inför semestern, och fick högvis med svar. Per Eriksson, affärsutvecklare på Swedbanks internetbank, var först ut:

– Sätt dig ner en stund före semestern och registrera alla sommarens betalningar och fakturor, både in- och utgående. Det tar en stund, inte minst med lönerna och skatterna, men det har du igen senare, råder han.

Patrik Alvhage, marknadschef för telefon- och internetbanken, instämmer, och talar sig varm för funktionen ”Snabbsaldo” i telefonbankens självbetjäning.

– Med ett kort samtal från mobilen till telefonbanken från valfri plats på jorden får du direkt veta hur mycket du har på ett visst konto, om pengarna har skickats iväg eller kommit in som de ska.

Telefonbanken förenklar
Har de inte det, kan du göra överföringar via telefon- eller internetbanken. Den senare stänger aldrig och telefonbankens personliga service är öppen mellan 7 och 23, alla dagar i veckan.

Patrik får ofta höra hur positivt överraskade kunder blir av telefonbanken.

– Ja, det är fortfarande inte alla som vet att telefonbanken ofta kommer med förslag på banktjänster som kan förenkla vardagen för företagare och erbjuder rådgivning, säger han.

Rädda familjefriden
Investeringarna, då? Per Eriksson säger att man bör försöka se till att ha en stabil och trygg placeringsprofil under semestern, om inte annat för familjefridens skull!

– Föräldrar blir knappast populära om de kollar börskurserna på sina riskaktier stup i kvarten under semestern, påpekar han.

Ett fiffigt alternativ för den som är intresserad både av börsen och av familjen är funktionen ”Trigger/Stop loss”. Med den kan man automatiskt köpa eller sälja en aktie till ett förutbestämt pris. Banken hjälper med andra ord till med att ta hem en vinst eller undvika en förlust.

– Det går också att få kursbevakning av aktier och index via sms och mejl. När den kursnivå du har angivit passerats får du ett sms eller ett mejl, berättar Patrik Alvhage.

Och om man exempelvis blir Kinafrälst under sin semesterresa i Mittens rike?
– Då kan man snabbt växla över sitt fondinnehav till någon av våra Kinafonder via personlig service i telefonbanken eller själv i internetbanken, råder han.


Fem andra sommartips
  • När du ändå har en rådgivare på tråden, passa på att prata igenom ditt pensions- och försäkringsskydd inför semestern, och stäm av att du har det du behöver om du exempelvis blir sjuk eller råkar ut för en olycka.
  • Hör eller se efter hur det går med ditt fondkonto eller för varje enskild fond via telefon- eller internetbanken. Givetvis kan du passa på att sälja eller köpa fonder på samma vis.
  • Låt banken hjälpa dig att gå över till Autogiro för all dina fasta betalningar!
  • Klicka på ”Elektroniska dokument” i internetbanken, och gör både miljön och dig själv en tjänst. På så vis kan du nämligen se till att du inte längre få några papper att åka till återvinningsstationen med!
  • Hitta ännu fler Swedbank-tjänster för
    självbevakning
 


Patrik Alvhage, marknadschef telefon- och internetbanken Swedbank, tipsar bland annat om funktionen Snabbsaldo.

God planering innan semestern gör att man verkligen kan koppla av, säger Per Eriksson, affärsutvecklare på Swedbanks internetbank.

På semestern är avkoppling och familjeliv i fokus. Då är det bra att ha skaffat sig koll på ekonomin i förväg.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-06-16