NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 6, 16 JUNI 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Höjdpunkter i sommar

Under semestermånaderna juli och augusti är det glest mellan möjligheterna att göra något mer seriöst än att meta, grilla och köpa glass till barnen. Så varför inte satsa på en riktigt lat sommar för en gångs skull? Det nya ROT-avdraget ökar chanserna eftersom det blir billigare att anlita hantverkare.
Dessutom kan du krydda semesterveckorna med Antikmässan i Helsingborg, Fallens dagar i Trollhättan och Medeltidsveckan i Visby.
1 juli
Sverige tar över stafettpinnen från Tjeckien som ordförandeland för EU:s ministerråd. Det kommande halvåret kommer det att anordnas många EU-toppmöten i Sverige.
www.eu-upplysningen.se
Dessutom träder ett antal nya lagar i kraft. Mest uppmärksammad är avregleringen av apoteksmarknaden. Två tredjedelar av landets i dag drygt 900 apotek väntas tas över av andra aktörer än Apoteksbolaget. Norge fick 60 procent fler apotek efter en liknande reform.

Du kan vidare få ROT-avdrag direkt vid köpet av en tjänst, om du har ansökt om skattereduktion hos Skatteverket. Då betalar du således bara halva arbetskostnaden.

Strandskyddsreglerna ändras också. Nu blir det lättare att bygga sjönära i glesbygd, men svårare i tättbefolkade delar av Sverige.

Det införs också krav på att elmätare ska vara månadsvis avläsningsbara, och att elräkningarna därmed ska innehålla uppgifter om verklig elförbrukning.

Alla exportdeklarationer måste lämnas elektroniskt, och alla myndigheter ska ha infört elektronisk fakturahantering.

Det blir dessutom lättare både att bli medlem i och få ersättning från a-kassan.
www.regeringen.se
Länkpil www.skatteverket.se
Länkpil www.naturvardsverket.se
Länkpil www.svenskenergi.se

2 juli
09.30 presenterar Riksbanken sitt beslut från gårdagens penningpolitiska möte. Törs Stefan Ingves och hans kolleger sänka reporäntan ytterligare, från dess redan exceptionellt låga nivå på 0,5 procent? Så sent som den 14 oktober 2008 låg reporäntan på 4,75 procent.

Den nya (?) reporäntan tillämpas från och med den 8 juli.
www.riksbank.se

6–14 juli
San Fermin-festivalen i Pamplona i Spanien, mest känd för de tjurar som rusar 825 meter genom stadens gator varje morgon klockan 8, i sällskap av diverse vit- och rödklädda våghalsar. Numera är de utländska turisterna i majoritet bland galenpannorna.
www.sanfermin.com

12 juli
Vansbrosimningen. 3 000 meter simning i Vanåns och Västerdalälvens vanligen svala vatten. 2008 startade drygt 5 000 män och kvinnor, varav 94 procent lyckades ta sig i mål (ingen drunknade dock). För den mindre ambitiöse finns kortare lopp att delta i under fredagen och lördagen. Det kortaste är på 25 meter, för de allra yngsta.
www.vansbrosimningen.se

13 juli
Skattedeklarationsdag. I dag ska debiterad F- eller SA-skatt för juni vara bokförd på Skatteverkets konto. Omsätter ditt företag under 40 miljoner och ditt företag redovisar moms varje månad är det momsen för maj som ska vara inbetald.

Dessutom ska samtliga företags arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juni vara betalda i dag.
www.skatteverket.se

15–18 juli
Stockholm Jazz Festival på Skeppsholmen i Stockholm. Bland årets musikaliska stjärnor märks världsnamn som Sonny Rollins, Gilberto Gil, Lauryn Hill, Erykah Badu, Booker T, Lee Ritenour och Joss Stone.
http://stockholmjazz.se

17–19 juli
Fallens dagar i krisdrabbade Trollhättan firar 50-årsjubileum. Massor av roliga aktiviteter för alla åldrar: tävlingar, artister, lekar. Och inte mindre än 300 000 liter vatten per sekund att titta på, de gånger som portarna i Göta älv öppnas.
http://fallensdagar.vastsverige.com

27 juli
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för juni till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juni ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

27 juli
Sjusovardagen, från en fornkristen legend om sju bröder i Anatolien (i nuvarande Turkiet) som fick sova i flera hundra år i en grotta. Passa på och somna om i dag, du också!
http://sv.wikipedia.org

30 juli
Nej, konjunkturen tar inte semester i år heller. Klockan 09.15 presenterar Konjunkturinstitutet sin Konjunkturbarometern för företag (kvartal) och hushåll.
www.konj.se

30 juli–1 augusti
Storsjöyran i Östersund, en av Sverige mest kända stadsfester. Bland årets artister finns namn som Ulf Lundell, Thåström, A Camp, Lady GaGa, Amy McDonald, Petter, Timbuktu och Frida Hyvönen.
www.storsjoyran.se

30 juli–2 augusti
Dags för Antikmässan i Idrottens Hus & Olympiahallen i Helsingborg, för konst, inredning och design. Kanske kan du göra något riktigt fynd?
www.helsingborgsutstallningar.nu

31 juli–1 augusti
Irländska U 2 ger två konserter på Nya Ullevi i Göteborg, de enda konserterna i Norden, under bandets 360-turné. Törs vi gissa på stående ovationer för Paul Hewson och David Evans, mer kända under artistnamnen Bono och The Edge?
http://www.ullevi.info/ullevi

2–9 augusti
Medeltidsveckan i Visby. Dags att klä ut sig, njuta av 1 000 år gamla maträtter, dricka mjöd, titta på tornerspel och köpa hantverk i Sveriges kanske mest historierika stad.
www.medeltidsveckan.se

5 augusti
Sista dagen att redovisa företags momsfria varuleveranser vid EU-handel för andra kvartalet 2009, alltså perioden april – juni.
www.skatteverket.se

8–9 augusti
Madonna är still going strong och ger två konserter på Nya Ullevi i Göteborg under sin Sticky & Sweet Tour, en vecka före hennes 51-årsdag,. Konserten den 8/8 är en extrakonsert, på grund av det stora publikintresset. Popikonen har inte spelat i Sverige sedan 1990, även då i Göteborg.
www.gotevent.se

12 augusti
Omsätter ditt företag mer än 40 miljoner ska du ha betalat debiterad F- eller SA-skatt, samt arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juli i dag.
www.skatteverket.se

13 augusti
Vänsterhäntas dag, instiftad 1992 för att uppmärksamma de vänsterhäntas svårigheter i samhället, med sådant som saxar och cykelstöd. Andelen vänsterhänta sägs vara mellan 4 och 11 procent i olika länder, högre i länder där vänsterhänthet inte betraktas som ett lyte.
www.lefthandersday.com

15–23 augusti
VM i friidrott i Berlin i Tyskland. Ska Susanna Kallur, Johan Wissman eller Carolina Klüft lyckas ta någon medalj till Sverige? Och kommer världens snabbaste man, jamaicanen Usain Bolt, att sätta nya fantastiska världsrekord på 100 och/eller 200 meter?
www.berlin2009.org

16–22 augusti
World Water Week anordnas i Stockholm, dock numera utan Vattenfestival. Men på Stockholmsmässan diskuteras många viktiga vattenfrågor.
www.worldwaterweek.org

17 augusti
Skattedeklarationsdag för företag som omsätter under 40 miljoner. I dag ska dessa företags F- eller SA-skatt för juni vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för samma månad. Tillämpar ditt företag tremånadersredovisning av moms ska momsen för april – juni vara inbetald i dag, för dem som redovisar moms varje månad räcker det med junimomsen.
www.skatteverket.se

21 augusti
Surströmmingspremiär 2009. Firas kanske bäst på Stora Torget i Örnsköldsvik, där du i dag får äta hur mycket surströmming du orkar för 60 kronor. Har du aldrig provat surströmming är det hög tid att du gör dig av med dina fördomar om denna norrländska läckerhet!
www.ornskoldsvik.se

21 augusti
Den nionde månaden i den muslimska kalendern, Ramadan, inleds. Under Ramadan bör alla muslimer, med vissa undantag, låta bli att äta, dricka, röka och ha sex från gryning till skymning. Den 20 september avslutas Ramadan med den stora festen Eid-el-Fitr.
www.islamguiden.com

26 augusti
Klockan 09.15 presenterar Konjunkturinstitutet sin färska rapport om konjunkturläget. Vad har hänt under sommaren, blir det en ljus eller dyster höst? Dessutom Konjunkturbarometern för Företag och Hushåll.
www.konj.se

26 augusti
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för juli till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för juni ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

27–30 augusti
Formex, Skandinaviens största mässa för design och inredning på Stockholmsmässan. Även många utställare inom presentartiklar, konsthantverk, textil, papper, hobby och leksaker. Årets trendtema är ”Vintage Travel – att resa med stil”. Vidare lyfts Nordens vanligtvis ledande designland Finland fram och det prestigefyllda designpriset Formidable delas ut.
www.formex.se

Publicerad 2009-06-16