NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 6, 16 JUNI 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

"Räntan tar hissen upp och trappan ner"

Vi befinner oss i dag på en räntenivå som inte många av oss upplevt tidigare. Frågan är hur man ska agera med det överskott som blir när låneräntan är betald – ska man samla i madrassen eller konsumera?
Det senare kan verka lockande, men vi vet alla att efter regn kommer solsken, eller detta fall tvärt om.
Vid lågkonjunktur brukar Riksbanken ta till räntevapnet för att stimulera konsumtion och investeringar. Då den lågkonjunktur vi nu befinner oss i är den kraftigaste sedan trettiotalet har räntenivån pressats ner till en historiskt låg nivå.

Som en följd av lågkonjunkturen har räntesumman på låneavin blivit mycket lägre än tidigare, samtidigt som värdet på den belånade fastigheten i många fall har sjunkit.

Det är viktigt att komma ihåg att räntan inte alltid kommer att vara låg. Ett som vi är säkra på är att räntan inom en snar framtid kommer att stiga.

Ett orosmoln är hur arbetsmarknaden kommer att utvecklas och hur säkra vi kan vara på att hyresgästerna kommer att kunna behålla sina lokaler när kunderna sviker.

Med dessa förutsättningar krävs ett långsiktigt och strategiskt tänkande så att inga obehagliga överraskningar inträffar. I detta tänk bör alternativet att spara genom att amortera på lånen finnas med. Ett annat är traditionellt sparande. Företagare med god ekonomi och väl genomtänkta investeringsplaner kan även använda överskottet till förbättringar av verksamheten.

Investeringskalkylerna måste vara noggranna med beaktande av en högre räntenivå än den idag. En tumregel är att snegla på femårsräntan med ett påslag på minst 2 procentenheter. Då är man garderad för framtida svängningar av räntan.

Räntan tar hissen upp och trappan ner. Vi kan redan i dag notera en viss uppgång på de bundna räntorna och inom mindre än ett år kommer med största sannolikhet även de korta räntorna att stiga. Det vi sett genom åren är att räntan oftast har bråttom när den är på väg upp så det gäller att se om sitt hus i tid. En rekommendation är att se över kassaflödet och fastställa vilka räntenivåer det klarar av. Kanske är det läge att binda räntan på längre sikt redan i dag.Ing-Marie Clevhammar
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-06-16