NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 7, SEPTEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Betala med kort på torget

Smidigare för kunderna, säkrare och mer lönsamt för företagaren. Nu har kortbetalningen tagit klivet ut bland blomsterstånden i Stockholm.
Torghandeln är en av de sista utposterna dit kortbetalningen ännu inte har nått. När man vill handla blommor, frukt och grönt på torget får man ha med sig kontanter eller först köa vid en bankomat. Men det har Laamiri Abdellatif, blomsterhandlare på Hötorget i Stockholm, ändrat på! Sedan i våras kan hans kunder betala sina blommor med kort.

Tryggare med färre kontanter
– Jag ville öka servicen till mina kunder och samtidigt slippa hantera så mycket kontanter själv. Det känns tryggare att veta att pengarna kommer direkt in på företagets konto och att jag inte behöver gå runt med en massa kontanter i fickan eller springa till banken för att sätta in pengar hela tiden, säger Laamiri som är först ut av torghandlarna på Hötorget med att erbjuda kortbetalning.

Många kunder blir glatt förvånade när de ser skylten ”Betala gärna med kort!” vid Laamiris torgstånd. I dag handlar fler kunder blommor spontant när de går förbi och ser att de kan betala med kort. Många köper dessutom mer blommor nu när de inte är begränsade av hur mycket kontanter de har på sig.

– Tidigare hände det att kunderna inte hade tillräckligt med kontanter. Då fick vi hänvisa dem till bankomaten, som ofta var trasig eller hade lång kö. Det var inte alltid kunden kom tillbaka och då hade man förlorat en affär. Det händer inte längre, säger Laamiri och berättar att den trådlösa kortläsaren fungerar smidigt.

Fler företagskunder
En annan fördel med kortbetalningen är en ökad tillströmning av företagskunder i Laamiris stånd. En av dem är Sanella Petrovski som arbetar på en advokatbyrå i närheten av Hötorget.

– Jag kommer hit varje vecka och handlar blommor till kontoret. Det är jättesmidigt nu när jag kan betala med mitt företagskort och slipper redovisa kontantköp, säger hon.

Kennet Karlsson är marknadsansvarig för kundsegment Handel på Swedbank. Han uppmuntrar fler småföretagare att ta steget och införa kortbetalning. Både som en service till kunderna och som ett konkurrensmedel.

– I dag vill allt fler betala med kort i alla miljöer. Nu när det finns bra trådlösa kortterminaler finns det inte längre några hinder att införa kortbetalning. Det är det säkraste alternativet för kunden och dessutom ökar det omsättningen för handeln utan några medföljande höga kostnader, säger han.Sanella Petrovski är stamkund hos Laamiri Abdellatif på Hötorgets Blommor. ”Det är jättebra att slippa tänka på att ta med kontanter.”

Kortbetalning ger:
  • Ökad trygghet, både för handlaren och kunden.
  • Bättre service till kunderna.
  • Ökad försäljning.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-09-22