NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 7, SEPTEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Springa Lidingöloppet, äta bulle, jaga älg och gå på företagsmässa är bara några av de saker som du kan ta dig för i september och oktober.
Kalendarium

Höjdpunkter i september–oktober

Nu tvingar de friska höstvindarna oss att sätta fart på benen. Kanske tar de oss till höstklassiker som Bokmässan i Göteborg, mässan Eget Företag på Stockholmsmässan eller varför inte tre mil runt Lidingö?

Oktober är också en månad för allt från älgjakt till kanelbullar. Och för att föreslå kandidater till Swedbanks och Sparbankernas Företagarpris 2010!
21–25 september
I år anordnas ITS World Congress i Sverige, närmare bestämt på Stockholmsmässan. ITS står för Intelligenta Transportsystem, och denna internationella konferens handlar om just sådana. Räkna dock inte med några långa diskussioner om hästdroskor eller budbilar.
www.itsworldcongress.com


22–24 september
Dags för VA-mässan på Stockholmsmässan, årets mötesplats för vatten- och avloppsbranschen. I samband med mässan anordnas även en Oktoberfest, fast det bara är september. Lederhosen och kolossala ölsejdlar utlovas, möjligen även umpa-bumpa-musik.
www.vamassan.se


24 september
Konjunkturinstitutet presenterar klockan 09.15 sin konjunkturbarometer för företag (månad) och hushåll. Finns det trots allt ljus i slutet av konjunkturtunneln?
www.konj.se


24–27 september
Mässan Bok & Bibliotek anordnas i vanlig ordning på Svenska Mässan i Göteborg. I år firar mässan 25-årsjubileum och temaland är denna gång Spanien. Stora delar av den svenska och nordiska författareliten finns på plats, liksom några av litteraturens världskändisar, som i år bland andra Isabel Allende och Nick Perumov.
www.bok-bibliotek.se


26 september
Världens största terränglöpningstävling, Lidingöloppet, anordnas denna lördag på Lidingö öster om Stockholm. Närmare 30 000 kvinnor och män väntas delta. Även under fredagen och söndagen anordnas diverse mindre Lidingölopp, som ett för stavgångare.
www.lidingoloppet.se


28 september
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för augusti till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för augusti ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se


29 september
Stockholm Cleantech Venture Day på Kistamässan i norra Stockholm, en heldag med de senaste miljövänliga tekniska lösningarna.
www.kistamassan.com


30 september
Den som vill följa med på Swedbanks företagsresa till Moskva och hinna med visumansökan bör anmäla sig senast i dag. Det är också sista dagen att få det lägre priset på resan. Är ni flera som vill åka från samma företag, så måste ni göra en anmälan per person.
http://www.swedbank.se/evenemang


1–4 oktober
Två parallella mässor på Stockholmsmässan för dig som har märkt att det har börjat bli skönare att stanna inomhus än att gå ut. Dels Hemmässan, med alla de senaste inredningstipsen och massor av inspirerande idéer för ditt hem. Och dels Hem- och Villamässan Stockholm, som faktiskt lyckas ge dig ännu mer av samma vara.
www.hemmassan.se
www.hemochvilla.com


4 oktober
I dag är det Djurens dag (World Animal Day), som högtidlighålls sedan 1931. Olika aktiviteter runtom i Sverige. Deltar du inte i någon av dessa kan du kanske skänka pengar till något djurprojekt som du stödjer, eller åtminstone ge din hund en extra kram? Eller kanske en kanelbulle, det är också Kanelbullens dag i dag.
www.worldanimalday.org.uk


5 oktober
Global Forum 2009 på Svenska Mässan i Göteborg. Föreläsningar och debatter i detta det femte internationella globaliseringsmötet i Västsverige. Årets tema är Global vardag. Bland gästerna finns handelsminister Ewa Björling, Volvo Personvagnars vd Stephen Odell och ambassadör Jan Eliasson.
www.globalforum.nu


9–11 oktober
På Antik & Kuriosa på Kistamässan i norra Stockholm finns det gott om möbler och fina prylar, de äldsta ända från 1700-talet. I år finns dock ”bara” 150 utställare på plats, eftersom Antik & Kuriosa arrangeras parallellt med Syfestivalen, en mässa för sömnad, stickning, vävning och broderi.
www.kistamassan.com


12 oktober
Hög tid att gömma sig om du har oturen att vara älg i södra Sverige. I dag inleds nämligen älgjakten i stora delar av landet, årets höjdpunkt för många jägare. I Värmland, Dalarna och Norrland har man dock fått skjuta älg ända sedan den 7 september. Under förra årets älgjakt fälldes 83 500 älgar.
www.jagareforbundet.se


12 oktober
Skattedeklarationsdag. I dag ska debiterad F- eller SA-skatt för september vara bokförd på Skatteverkets konto. Omsätter ditt företag under 40 miljoner och ditt företag redovisar moms varje månad är det momsen för augusti som ska vara inbetald.

Dessutom ska samtliga företags arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för september vara betalda i dag.
www.skatteverket.se


13–15 oktober
Eget Företag 2009, Nordens största mässa för dig som vill starta ett företag, eller utveckla det som du redan har! Minst 8 000 besökare väntas till denna spännande mässa på Stockholmsmässan, som arrangeras av Nyföretagarcentrum Jobs & Society.

Välj dina favoriter bland de 70 seminarierna, prata med experter på Café Starta Eget och följ det spännande Bokförings-SM, som arrangeras på torsdagen (den 15 oktober).

Årets teman är Landsbygdsföretagande, E-handel, Starta företag inom offentlig verksamhet, Mentorskap samt Marknadsföring och försäljning.
www.egetforetag.se


13–16 oktober
Tekniska Mässan på Stockholmsmässan räknas som Sveriges ledande industrievent. Här träffar de ledande företrädarna inom tillverkningsindustrin sina efterträdare bland innovatörerna, och delar bland annat med sig av sina idéer om hur man höjer produktiviteten.

Tolv prestigefyllda priser delas ut, i industrins egen lilla Oscarsgala. Ett extra plus är att Tekniska Mässan är helt gratis att besöka, såvida du anmäler dig till den via internet.

Parallellt anordnas Scanautomatic, årets stora automationsmässa.
www.tekniskamassan.se
www.swefair.se


17–18 oktober
Funderar du på att köpa hus utomlands är det en god idé att bege sig till Malmömässan denna helg, då en mässa med just det temat anordnas. Du får bland annat veta hur det är att bo i olika länder, vilka skattekonsekvenser en utlandsflytt får och vilka bolånemöjligheter det finns.
www.fairmedia.se


17–25 oktober
Dags för höstens stora tennisturnering, If Stockholm Open i Kungliga Tennishallen i Stockholm, som spelats varje höst sedan 1969. 2008 vann argentinaren David Nalbandian singeltiteln, blir det månne en svensk segrare i år?
www.ifstockholmopen.se


20–21 oktober
Sectech 2009 på nybyggda Rica Talk Hotel intill Stockholmsmässan. Utställningar och seminarier om de allra senaste tekniska säkerhetslösningarna utlovas.
www.sectech.se


20–23 oktober
Dags för Scanpack 2009, Skandinaviens största förpackningsmässa, på Svenska Mässan i Göteborg. På Scanpack, som i år anordnas för 16:e gången, finns de senaste nyheterna inom allt från förpackningsdesign till maskiner och förpackningssystem. Och du har stora möjligheter att knyta värdefulla, internationella kontakter!
www.scanpack.se


21–22 oktober
”Framtidens Butik” på Stockholmsmässan, en av årets höjdpunkter för detaljhandeln. 21 oktober är även utsedd till dagen D, då anordnas en manifestation mot det ökande butiksvåldet. Och redan nu kan du vara med och rösta fram Butikernas Butik 2009.
www.formapg.se


24–30 oktober
Swedbank arrangerar en affärsresa till Shanghai, för dig som är intresserad av möjligheterna på den gigantiska kinesiska marknaden. Mycket givande, oavsett om du vill börja importera från Kina, arbeta i Kina, investera i Kina eller etablera produktion i Kina.

På programmet står bland annat flera spännande seminarier och företagsbesök. Resan går att kombinera med matchmaking, arrangerad av Exportrådet i Shanghai, och det finns även tid över för möten eller besök som du har bokat in på egen hand.
www.swedbank.se, under Företag/Affärer med utlandet/Internationella affärsresor 2009.


25 oktober
Sverige, och de flesta andra europeiska länder, återgår till normaltid. Dags att ställa tillbaka klockan en timme, alltså (och ställa tillbaka utemöblerna i förrådet – en bra minnesregel).
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sommartid


26 oktober
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för september till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för september ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se


28 oktober
Konjunkturinstitutet presenterar klockan 09.15 sin konjunkturbarometer för företag (kvartal) och hushåll. Kommer KI:s generaldirektör Mats Dillén att ge oss hopp inför vintern?
www.konj.se


31 oktober
I dag är det sista chansen att nominera kandidater till Swedbanks och Sparbankernas Företagarpris 2010. Jodå, tänk efter nu, visst känner även du någon riktigt föredömlig företagare?

2009 års pris delades ut i mars till Annette och Jörgen Appelqvist på konfektionskometen Gina Tricot AB i Borås, som efter elva års verksamhet omsätter 2,3 miljarder i sina 125 butiker i de fyra, stora nordiska länderna.
www.swedbank.se/foretagarpriset


31 oktober
Alla helgons dag, eller Halloween som dagen allt oftare kallas även här i Sverige. Om du vill högtidlighålla dagen genom att tända ljus vid dina bortgångna käras gravar eller roa dig med pumpor och masker bestämmer du dock helt själv!

I dag inleds även Elitserien i bandy 2009/2010, ett säkert tecken på att vintern lurar bakom knuten.
www.halloween.com
www.svenskbandy.se
Publicerad 2009-09-22