NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 7, SEPTEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Hur förenklar jag mina utlandsbetalningar?

Låt inte sega utlandsbetalningar stå i vägen för dina affärer! Swedbank har tagit fram fiffiga nyheter som gör både betalningen och avprickningen i systemet enklare. Resultatet? Snabbare affärer och nöjdare kund.
Att ta affärerna utomlands är både roligt och spännande. Synd då att det ofta är onödigt krångligt att hålla efter och ha koll på sina internationella banktransaktioner. Det tar tid innan betalningen syns på kontot, kanske kommer en avisering bort – och så sitter man och väntar på en betalning som sedan flera dagar är gjord. Några nyheter från Swedbank gör det enklare att administrera betalningar till och från utländska kunder. Det gäller nyheter både när företaget självt är betalningsmottagare och när det själv ska göra insättningar till utlandet.

– Vi har tänkt till för att få flödet mellan svenska och utländska kunder att bli smidigare, säger Åsa Gibson Lundmark, produktchef Betala på Swedbank.

Fler betalningstyper – mindre krångel
Nu behöver du exempelvis inte längre hålla koll på vilken betalningstyp som ska användas eftersom banken har gjort det åt dig.

– Med hjälp av information när fakturan registreras vet systemet automatiskt vilken typ av betalning som gäller. Det här var något som tidigare kunde skapa förvirring och onödigt mycket jobb för kunden. Nu behöver kunden inte längre veta vad alla betalningstyper står för.

För att göra betalningarna lite smidigare finns även fler betalningstyper att välja mellan; Express-betalning, Europabetalning och nyheten Swedbankbetalning. Den sistnämnda innebär att för Swedbankkunder som skickar eller tar emot pengar från annan Swedbankkund i Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland eller Litauen före kl 15 får pengarna på kontot samma dag. Lika snabbt som en transaktion mellan bankkunder i Luleå och Sundsvall alltså.

– Swedbank är en av få banker som kan erbjuda det här, säger Åsa Gibson Lundmark.

Enklare avprickning
En annan sak som varit besvärlig när man tar emot utländska betalningar är den automatiska avprickningen, eftersom summan sällan överensstämmer med beloppet på fakturan.

– Det beror på att kunden betalar en avgift för inbetalningen som tidigare bakats ihop med priset. Men nu redovisas i stället avgiften och inbetalningen på olika rader i kontot. Så om kunden betalar in rätt summa, kommer systemet att pricka av betalningen.

För att göra det ännu enklare kan man även få avgiften att gå in direkt på ett separat konto.

Snart kommer företagskunder också att kunna få e-avisering på ankommande betalningar rakt in i internetbanken. Det betyder i praktiken att den som väntar betalning från en kund i Italien, ser den mycket tidigare och kan skicka varor tidigare.

– Det här kommer att göra både våra kunder, och deras kunder, gladare, eftersom affären i alla led påskyndas, säger Åsa Gibson Lundmark.


När ska din betalning vara framme?
Europabetalning (EU-betalning)
Betalning inom EU, EES eller Schweiz, i SEK eller EUR. Den har ett lägre pris och når normalt mottagarens bank två bankdagar efter betalningsdagen, den får högst ta sex bankdagar. Särskilda lagar och förordningar gäller.

Europabetalning Urgent
Görs i internetbanken och måste vara i EUR. Når normalt mottagarens dagen efter. För att utföras samma dag måste betalningen registreras före ett bestämt klockslag för valutan. Om en betalningen görs via kontor eller telefonbank blir det en Internationell betalning Urgent.

Internationell betalning (Utlandsbetalning)
Till mottagare inom EU/EES och Schweiz i andra valutor än EUR och SEK samt till övriga världen. Betalningen når normalt fram två bankdagar efter betalningsdagen, tidpunkten beror på mottagarbanken.

Internationell betalning Urgent (Specialbetalning)
Når mottagarens bank en bankdag efter betalningsdagen. För att betalningen ska kunna utföras samma dag måste den registreras och godkännas före ett bestämt klockslag för valutan. Kan endast göras i vissa valutor.

Swedbankbetalning
Görs i internetbanken och är en betalning till Swedbank i Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland eller Litauen i svenska, norska, danska eller estniska kronor; lettiska lats, litauiska litas, euro eller US-dollar. Når mottagaren samma dag om den är gjord före ett bestämt klockslag. Annars har mottagaren pengarna nästa bankdag.

Läs mer om utlandsbetalningar Företag på
http://www.swedbank.se/sst/inf/out/infOutWww1/0,,191675,00.html
 


Nu blir det enklare att sköta sina utländska banktransaktioner.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-09-22