NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 7, SEPTEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Yvonne räds ingen bransch – nu driver hon hotell

Från svarvare till verkstadschef till revisor till hotellägare. Yvonne Berglund, som driver Villa Talliden i Rönninge med sina barn, har aldrig varit rädd för att sadla om.
Yvonne Berglund har tidigare bland annat drivit Berglunds Maskiner & Verktyg i 20 år och redovisningsbyrån Clareo i 17 år, bägge med som mest sex anställda. Och parallellt med arbetet på konferenshotellet/restaurangen Villa Talliden har hon en liten konsultfirma och ett par styrelseuppdrag.

– Gillar att jobba? Nej, jag tänker inte så. Felet är nog att jag vill så mycket och har så lätt för att bli engagerad i olika saker, medger hon med ett skratt.

Tog saken i egna händer
Yvonne bor själv i Rönninge, utanför Södertälje, och hade sneglat på Villa Talliden i nära 20 år. Det hände att det hölls konferenser, men det gick inte att gå och äta där.

Så 2007 tog hon saken i egna händer, skaffade ett banklån och köpte det vackra trähuset vid sjön Flaten.

– Vårt första år var restaurangen stängd och vi lade väldigt mycket pengar på renoveringar. Det var rejält slitet här, Villa Talliden byggdes redan 1906.

Sonen John är vd och kökschef och dottern Wictoria marknadschef i familjeföretaget, som nischat sig på extra god mat, hemtrevlighet, lugn och ro.

– Själv gör jag allt från att hålla ordning på de ekonomiska rapporterna till att servera, städa och diska om det behövs, berättar Yvonne, som redan under åren på det egna verkstadsföretaget ofta själv stod och fräste eller svarvade mellan affärsmötena.

Hävdar sig väl
Yvonne Berglund som är utbildad revisor, ser ständigt över kostnaderna i sina företag och jagar högsta tänkbara kvalitet till lägsta tänkbara pris.

Att Villa Talliden i dag hävdar sig väl i den överetablerade konferensbranschen visar att hon har lyckats även denna gång. Det är gott om gäster, trots att konferenser hör till det första företag sparar in på när kassan sinar.

– Vi har annonserat en del, odlat våra nätverk och sett till att vi syns på en rad olika sätt. Men de flesta gäster har vi fått tack vare att tidigare gäster har trivts här, berättar hon.Yvonne Berglund köpte det vackra trähuset som hon sneglat på i nära 20 år.
Tre råd till andra företagare
Från Yvonne Berglund, Villa Talliden.

1. Se över dina kostnader! Ner till minsta detalj! Förmodligen kan du hitta billigare lösningar på en rad områden, utan att behöva göra avkall på kvaliteten. Går det dåligt för företaget, inför totalt inköpsstopp för allt utom det allra nödvändigaste för verksamheten.

2. Syns du inte finns du inte! Så se till att ditt företag syns! Odla ditt nätverk, bjud in folk, besök mässor, prata med tidningar, annonsera, var aktiv och utåtriktad. Kom ihåg att det är enklare att ta marknadsandelar i dåliga tider, när en del av konkurrenterna försvinner.

3. Det är rätt tid för investeringar! Det är nu under lågkonjunkturen som du har tid att rekrytera nya medarbetare, förbättra din utrustning/maskinpark, rusta upp dina lokaler, vässa din egen kompetens och så vidare. Det kommer du inte att ha under nästa högkonjunktur.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-09-22