NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 8, OKTOBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Du är lösningen på Sveriges problem!

Nu har vi matats med katastrofsiffror och mardrömsrapporter i ungefär ett år. Det får räcka så. Det är hög tid att se möjligheterna istället för problemen. Lösningen på flera av Sveriges problem är – du!
Låt oss räkna upp några problemscenarion vi brottas med i landet just nu. Ungdomsarbetslösheten! Det låga antalet nystartade företag! Antalet konkurser som ökar i antal! Mycket av detta kan vi lösa genom att tydliggöra alla fantastiska förebilder som finns i landet. Eftersom du läser detta nyhetsbrev är du en sådan förebild. Du har startat och driver ett företag, och därmed är du en person att se upp till.

Låt mig förklara. När en människa slutar gymnasiet matas han eller hon med alla fantastiska alternativ och möjligheter som finns. Men ni vet hur det är – unga människor gör inte som de blir tillsagda, de gör som sina förebilder.

Möjlighet istället för måste
Problemet är att det sällan finns tydliga företagarförebilder i närheten av en ung människa. De matas med teoretisk kunskap om karriärmöjligheter – men de får inte möta praktiserande företagare. De får inte ta del av den fantastiska kunskap som du som småföretagare besitter. Vilket slöseri med resurser!

Sverige behöver företagare med vilja, motivation, kunskap och erfarenhet. Sverige behöver företagare som vet vad som krävs för att lyckas - och som ser företagande som en otrolig möjlighet istället för ett måste. Jag tror att lösningen på ungdomsarbetslösheten och det låga nyföretagandet stavas förebilder - möjligheten att se vad andra har gjort för att lyckas.

Visa vägen
Utnyttja din potential som förebild. Mitt förslag är att vi, landets företagare, var och en tar en person under våra vingar. Vi visar våra adepter att möjligheten att starta eget inte är en sista räddningsplanka undan arbetslöshet (som Arbetsförmedlingen ibland antyder), utan istället en fantastisk möjlighet att förverkliga våra drömmar. Vi visar vad som krävs för att lyckas!

För det är ju enkelt egentligen. Det är bara vi som vet vad som krävs av en företagare – politikerna kan inte lösa den nöten åt oss. Vi har ansvaret för att föra företagarkulturen vidare till människorna omkring oss.

Lösningen på Sveriges problem är fler människor som vågar satsa på egna företag – och vi företagare kan visa vägen för andra. Ta en ung människa under dina vingar redan idag, och visa den personen vägen in i företagandets underbara värld. Bli en företagarförebild!


Gustaf Oscarson är författare till Mind Your Own Business – där 50 av landets främsta företagare ger sina viktigaste framgångstips. Han är också grundare av företagarsajten
nyttforetag.com.

Ta chansen och vinn boken här

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-10-13