NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 8, OKTOBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Kalender, oktober/november 2009

Höjdpunkter i oktober/november

I det ofta småtrista höstvädret kan man roa sig med allt från en tävling i pizzatopping till berättelser från Nordostpassagen. Och på novemberbordet står Gustav Adolf-bakelser, helstekt gås och kanske kalkon! Passa också på att reka affärsläget i öster Swedbank och gå på mässor. Kunskap och Framtid och Kompetensmässan är bägge i Göteborg.
14 oktober Gå på föreläsning med Di Gasell, där Swedbank är en huvudsponsor. Detta datum går första träffen av stapeln i Växjö. Senare datum är
20 okt i Linköping
22 okt Örebro
3 nov Umeå
5 nov Karlstad
19 nov Malmö
24 nov Göteborg
3 dec Stockholm
För fri entré kontaktar du först din företagsrådgivare och får en anmälningskod. 17–18 oktober
Funderar du på att köpa hus utomlands är det en god idé att bege sig till Malmömässan denna helg, då en mässa med just det temat anordnas. Du får bland annat veta hur det är att bo i olika länder, vilka skattekonsekvenser en utlandsflytt får och vilka bolånemöjligheter det finns.
www.fairmedia.se

17–25 oktober
Dags för höstens stora tennisturnering, If Stockholm Open i Kungliga Tennishallen i Stockholm, som spelats varje höst sedan 1969. 2008 vann argentinaren David Nalbandian singeltiteln, blir det månne en svensk segrare i år?
www.ifstockholmopen.se

20–21 oktober
Sectech 2009 på nybyggda Rica Talk Hotel intill Stockholmsmässan. Utställningar och seminarier om de allra senaste tekniska säkerhetslösningarna utlovas.
www.sectech.se

20–23 oktober
Dags för Scanpack 2009, Skandinaviens största förpackningsmässa, på Svenska Mässan i Göteborg. På Scanpack, som i år anordnas för 16:e gången, finns de senaste nyheterna inom allt från förpackningsdesign till maskiner och förpackningssystem. Och du har stora möjligheter att knyta värdefulla, internationella kontakter!
www.scanpack.se

21–22 oktober
”Framtidens Butik” på Stockholmsmässan, en av årets höjdpunkter för detaljhandeln. 21 oktober är även utsedd till dagen D, då anordnas en manifestation mot det ökande butiksvåldet. Och redan nu kan du vara med och rösta fram Butikernas Butik 2009.
www.formapg.se

24–30 oktober
Swedbank arrangerar en affärsresa till Shanghai, för dig som är intresserad av möjligheterna på den gigantiska kinesiska marknaden. Mycket givande, oavsett om du vill börja importera från Kina, arbeta i Kina, investera i Kina eller etablera produktion i Kina. På programmet står bland annat flera spännande seminarier och företagsbesök. Resan går att kombinera med matchmaking, arrangerad av Exportrådet i Shanghai, och det finns även tid över för möten eller besök som du har bokat in på egen hand.
www.swedbank.se, under Företag/Affärer med utlandet/Internationella affärsresor 2009.

25 oktober
Sverige, och de flesta andra europeiska länder, återgår till normaltid. Dags att ställa tillbaka klockan en timme, alltså (och ställa tillbaka utemöblerna i förrådet – en bra minnesregel).
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sommartid

26 oktober
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för september till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för september ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

28 oktober
Konjunkturinstitutet presenterar klockan 09.15 sin konjunkturbarometer för företag (kvartal) och hushåll. Kommer KI:s generaldirektör Mats Dillén att ge oss hopp inför vintern?
www.konj.se

31 oktober
Alla helgons dag, eller Halloween som dagen allt oftare kallas även här i Sverige. Om du vill högtidlighålla dagen genom att tända ljus vid dina bortgångna käras gravar eller roa dig med pumpor och masker bestämmer du dock helt själv! I dag inleds även Elitserien i bandy 2009/2010, ett säkert tecken på att vintern lurar bakom knuten.
www.halloween.com
www.svenskbandy.se

2 november
Fastighetsdeklaration 2010 för hyreshus ska ha lämnats in till Skatteverket senast i dag.
www.skatteverket.se

4–6 november
Sign Scandinavia, årets stora skyltningsmässa på Kistamässan i norra Stockholm. Gratis seminarier om bland annat färgstyrning, skyltning längs E4, energieeffektiv skyltbelysning, miljövänligt tryck och skyltning & digital kommunikation på Swedbank Arena.
www.kistamassan.com

4–8 november
Scandinavian Boat Show på Stockholmsmässan i Älvsjö. Årets största och höstens enda mässa för båtfolket, med ungefär 100 segel- och motorbåtar att beskåda. Till mässans klimax hör föredragen av Ola Skinnarmo, som nyligen klarade av att segla igenom Nordostpassagen, från Atlanten till Stilla havet längs Rysslands nordkust. Precis som Adolf Erik Nordensköld gjorde redan 1878–1879. En annan höjdpunkt är tävlingen Boat Innovation Award, båtjournalisternas pris till mest innovativa båt, vilket delas ut för andra året i rad.
www.scandinavianboatshow.se

5 november
Dags för kvartalsredovisning av momsfria varuleveranser vid EG-handel (som det faktiskt fortfarande heter) för juli–september 2009.
www.skatteverket.se

5–8 november
På Hem & Villa 2009 på Svenska Mässan i Göteborg kan du få inspirerande idéer till ditt hem. Årets tema är Färgstarkt & Lekfullt. ”Gör-det-själv-torget” sägs vara hemmafixarens paradis och Synnöve Morks utställning ”Köksliv” ger tips om hur du ger ditt kök en personlig stil.
www.hemochvilla.com

6 november
Gustav Adolfsdagen, allmän flaggdag. Högtidlighålls till minne av Gustav II Adolfs dödsdag den 6 november 1632 vid Lützen, utanför Leipzig i Tyskland. Varför inte fira med en smaskig Gustav Adolfs-bakelse av choklad och marsipan?

6–8 november
Två parallella mässor på Stockholmsmässan: Allt för hälsan och Det goda köket. På Allt för hälsan kan du bland annat besöka konventet ”Best of the best – för dig som älskar gruppträning” och idéutställningen ”Gå och må bra”, träffa Blossom Tainton och lära dig mer om allt från ekologiskt smink och spikmattor till inkontinens. På Det goda köket arrangeras bland mycket annat finalen i en tävling i pizzatopping, du kan äta på ”Kockarnas krog”, med sju stjärnkockar bakom grytorna, och Västerbottenost-stipendiet till unga kockar delas ut.
www.alltforhalsan.se
www.detgodakoket.se

8 november
Fars dag. Firas sedan 1910, ursprungligen till minne av William Smart i Spokane, Washington, USA, som var ensamstående pappa till sex barn. Infaller vid helt olika tillfällen i olika länder, på de flesta håll i juni. Ring åtminstone till din pappa i dag, utan honom skulle du inte ens existera!

9 november
20-årsjubileum av Berlinmurens fall, klockan 18 den 9 november 1989 – den dag då vi efter 38 års delning åter fick ett Europa, i stället för två. Firas mest i Berlin, med en frihetsfestival som inleds den 7 november. Men bland annat även i Linköping anordnas manifestationer.
www.kulturprojekte-berlin.de

10 november
Mårtensafton. Dags att äta svartsoppa och helstekt gås. Dagen firas till minne av helgonet Martinius, som gömde sig bland gäss år 371. Deras kackel avslöjade honom dock, och som ”straff” bör man äta gås denna dag, kvällen före Mårtensdagen den 11 november.

12 november
Skattedeklarationsdag. I dag ska debiterad F- eller SA-skatt för oktober vara bokförd på Skatteverkets konto. Omsätter ditt företag under 40 miljoner och ditt företag redovisar moms varje månad är det momsen för september som ska vara inbetald. Tillämpar ditt företag tremånadersredovisning är det momsen för juli–september som ska betalas. Dessutom ska samtliga företags arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för oktober vara betalda just i dag.
www.skatteverket.se

12–14 november
Mässan Kunskap & Framtid på Svenska Mässan i Göteborg. Här träffas universitet och högskolor, privata utbildningsanordnare, arbetsgivare, utländska skolor och många andra för att prata om utbildningar, arbetsmarknad, karriärplanering och framtiden, och kanske kan du hitta nya medarbetare att rekrytera?
www.kunskapframtid.se

13–15 november
Dags för Bostadsrättsmässan på Stockholmsmässan. Tre dagar med fokus på bostadsrätter. Här kan du bland annat få veta allt om hur man gör för att omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Parallellt anordnas Fotomässan, med kameror, fotografer och bilder i världsklass.
www.bostadsmassan.se
www.fotomassan.se

17–19 november
Swedbank anordnar en affärsresa till Moskva. I denna ofta underskattade jättestad finns över 100 000 dollarmiljonärer, en enorm köpkraft och gott om affärsmöjligheter. På resan – som utgår från Arlanda – får du bland annat en introduktion om hur du gör affärer i Ryssland, oavsett om du vill exportera dit, importera därifrån eller producera där, och du får gå på studiebesök och träffa personer som kan hjälpa dig med din affärsetablering. Det går även att förlänga vistelsen med en dag för medverkan på den internationella mässan Traffic Safety Forum 2009 eller för egna möten och besök.
www.swedbank.se, under Företag/Affärer med utlandet.

17–19 november
Kvalitetsmässan anordnas på Svenska Mässan i Göteborg för 20:e gången, med bland annat 168 seminarier. På onsdagen, den 18:e, är det dags för den traditionsenliga Framtidsdagen. I den brokiga deltagarskaran märks namn som Paul Krugman (Nobelpristagare i ekonomi), Mona Sahlin, Alexander Bard, Gert Wingårdh, Alice Bah Kuhnke, Mats Odell, Göran Persson, Stefan Fölster, Leif GW Persson, Maria Wetterstrand, Gunde Svan, Britt-Marie Mattsson, Ingvar Oldsberg, KG Bergström och många, många andra.
www.kvalitetsmassan.se

19–20 november
Dessa bägge dagar kan det kanske vara lite svårt att köpa eller sälja bostäder, eftersom stora delar av Sveriges mäklarelit befinner sig på Mäklarmässan 2009 på Kistamässan i norra Stockholm. En bredare mässa än du kanske tror, med Mauro Gozzo från Exportrådet, Amelia Adamo och Mark Levengood bland föredragshållarna.
www.maklarsamfundet.se


Publicerad 2009-10-13