NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 8, OKTOBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens tips

Trygga framtiden för dig och ditt företag!

Nystartat företag och många järn i elden? Eller kanske väletablerad med full fart på affärerna? Oavsett så är det viktigt att ha ett bra försäkringsskydd. Otillräckligt skydd kan leda till stora konsekvenser när du blir gammal eller om du blir sjuk.
Att försäkra villan, bilen eller båten är en självklarhet för de flesta. Men när det gäller försäkringsskyddet för sjukdom, olycksfall och pension är det inte lika självklart för alla. Småföretagare är ofta extra utsatta och har långt ifrån lika bra grundskydd som en anställd.

– De flesta som startar eget har så mycket att tänka på. Det är lån, budgetar, lönsamhet och företagets dagliga drift. Försäkringar kommer långt ner på agendan. Men det är oerhört viktigt att ha koll på sitt försäkringsskydd. Det kommer att påverka företagarens framtid på ett eller annat sätt, oavsett om det är vid pensionen eller i värsta fall på grund av sjukdom eller olycksfall, säger Magnus Bergman, Affärsstöd Företag på Swedbank Robur.

Låg lön = låg pension
Som egen företagare är det vanligt att man tar ut en mycket låg lön eller kanske ingen alls i ett första skede. I sämre tider kanske man sänker sin lön för att få bolagets ekonomi att gå ihop. Som anställd däremot får man pension från flera håll. Förutom den statliga inkomst- och premiepensionen, betalar arbetsgivaren avtalspension och man kan själv pensionsspara privat. Som företagare får man oftast bara pension från staten och den grundar sig på lönen. Ju lägre lön, desto lägre pension.

– Därför gäller det att aktivt skapa en lösning i tid. Att redan från början sätta av en slant till den egna pensionen. Som företagare gäller det att se om sitt hus för det är ingen annan som gör det åt dig, säger Magnus Bergman.

Skydd vid sjukdom
För mindre företag är det ofta så att verksamheten står och faller med företagaren. Blir man oförmögen att arbeta under en längre tid finns det sällan någon ersättare. I värsta fall kan firman gå i konkurs. Men många tycker att försäkringar är dyra och krångliga. Man skjuter problemet framför sig och slarvar med att se över försäkringsskyddet för sig själv, sina anställda och sina efterlevande eftersom man inte vet riktigt var man ska börja.

– Vi erbjuder våra företagskunder en kostnadsfri trygghetsanalys, där vi går igenom vilket skydd företagaren har i dag och vilka luckor som finns. Det är en enkel åtgärd som ett första steg till en tryggare framtid, fortsätter Magnus Bergman och ger rådet att ta en titt på företagets försäkringar en gång om året eftersom mycket kan ske snabbt i små bolag.

– Passa på att ta en genomgång vid årsbokslutet när man ändå behöver fundera kring resultat, utdelningar och sparande. Ingenting är statiskt och när företaget utvecklas kan försäkringsbehovet förändras. Därför är det viktigt att regelbundet gå igenom sina försäkringslösningar, fortsätter Magnus Bergman.


Intresserad av en Trygghetsanalys? Kontakta din företagsrådgivare eller telefonbanken och boka ett kostnadsfritt möte. Mötet tar cirka 30 minuter.
 


Ta inte ut för låg lön i ditt företag! uppmanar Magnus Bergman, på Swedbank Robur.
Se över detta!
  • Låg lön = låg pension
    Utan marknadsmässig lön blir din framtida pension låg. Oavsett vad du tjänar i dag kommer du antagligen vilja komplettera din framtida pension med en tjänstepension.
  • Pension är skattemässigt fördelaktigt
    Att betala in premier på en tjänstepension är billigare för företaget än att betala ut högre lön, eftersom löneskatten på pensionspremier kan vara lägre än arbetsgivaravgiften. Företagets avdragsrätt för pensionspremier är 35 procent av den anställdes lön (men högst 10 prisbasbelopp).
  • Se över sjuk- och olycksfallsskyddet
    De flesta har väldigt dåligt skydd för sjukdom eller olyckor, något som kan haverera den bästa ekonomi. Se över ditt försäkringsskydd för att säkerställa att du och din familj kan leva drägligt även om olyckan är framme.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-10-13