NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 8, OKTOBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Illustration: KARI MODÉN

Småföretagare vinnare i budgeten

Småföretagen är vinnare i höstbudgeten. 480 miljoner kronor satsas på att förbättra de sociala trygghetssystemen och på sänkta egenavgifter.
– Det står helt klart att regeringen satsar på att fler ska våga starta företag i Sverige, säger Jörgen Kennemar, Swedbanks ekonomiska sekretariat.
Tröskeln mellan att vara anställd och att starta eget har slipats ned något genom flera förslag i budgeten som erbjuder mycket gott till småföretagen. Målet är att även egenföretagare ska kunna få ut en rimlig ersättning vid sjukdom eller föräldraledighet. Därmed ska flera våga ta klivet till att starta eget.

Det handlar om förändringarna i sjuk- och föräldraförsäkringen men också större trygghet i arbetslöshetsförsäkringen för företagare under uppbyggnadsskedet. Bland annat ska den som startar en enskild firma eller ett handelsbolag få rätt till sjukpenning under 24 månader. Skulle bolaget gå i konkurs under de första två åren efter start blir det lättare för företagaren att få a-kassa baserad på inkomsten från den gamla anställningen.

Behov av fler företag
Det ska också bli enklare att göra uppehåll i näringsverksamheten och få arbetslöshetsersättning.

– Regeringen har sett behovet av fler företag och det är naturligtvis något Sverige behöver. Många företagare kommer att gå i pension de närmsta åren och frågan är om de kommer att ersättas. Därför är det viktigt att säkra upp att fler företag startar och att det finns regler och trygghetssystem som gör att många personer som har en bra idé vågar förverkliga den, säger Jörgen Kennemar, på ekonom Swedbanks ekonomiska sekretariat.

Även för befintliga småföretag finns morötter i budgeten. Till exempel sänks egenavgiften för enskilda företagare och delägare i handelsbolag med 5 procentenheter till 24,7 procent från nästa år. Sänkningen gäller företag med ett minsta överskott på 40 000 kronor. Taket ligger på 10 000 kronor per år. Egenföretagare ska också få större valfrihet när det gäller antalet karensdagar i sjukförsäkringen.

Lättare att anställa
Fler företag ska våga anställa ytterligare personal. I budgeten ligger ett förslag om högkostnadsskydd som begränsar vad arbetsgivaren kan få betala för anställdas sjuklöner. Det ska gälla samtliga arbetsgivare.

– Budgeten innehåller många steg i rätt riktning. Samtidigt finns många frågor kvar att lösa. Till exempel när det gäller förenklingar av regelsystemen för företag och en genomgång av företagsbeskattningen för fåmansbolag, säger Jörgen Kennemar.– Regeringen har sett behovet av fler företag och det är naturligtvis något Sverige behöver, säger Swedbanks Jörgen Kennemar.
Sex viktiga budgetförslag
  • Sänkt egenavgift
  • Större trygghet i arbetslöshetsförsäkringen under uppbyggnadsskedet
  • Lättare att få a-kassa om företaget läggs ned inom två år
  • Högkostnadsskydd för sjuklönekostnader
  • Möjlighet till längre karenstid vid sjukdom
  • Satsningar på infrastrukturen

Vad händer nu med förslagen?
De behandlas av riskdagen och beroende på hur de är utformade rent tekniskt tar olika lång tid att införa dem. Generellt gäller dock att statsbudgeten för 2010 träder i kraft under kalenderåret 2010, hälsar registratorn på finansdepartementet
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-10-13