NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 9, NOVEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Kalendarium, november och december 2009

Höjdpunkter i november/december

I december hamnar Sverige lite i skymundan av sina grannländer. Den 7–18 december anordnas COP 15 i Köpenhamn, 10 december tar Barack Obama emot fredspriset i Oslo och den 6 december firar Finland sin nationaldag!
17–19 november
Kvalitetsmässan anordnas på Svenska Mässan i Göteborg för 20:e gången, med bland annat 168 seminarier. På onsdagen, den 18:e, är det dags för den traditionsenliga Framtidsdagen. I den brokiga deltagarskaran märks namn som Paul Krugman (Nobelpristagare i ekonomi), Mona Sahlin, Alexander Bard, Gert Wingårdh, Alice Bah Kuhnke, Mats Odell, Göran Persson, Stefan Fölster, Leif GW Persson, Maria Wetterstrand, Gunde Svan, Britt-Marie Mattsson, Ingvar Oldsberg, KG Bergström och många, många andra.
www.kvalitetsmassan.se

19–20 november
Dessa bägge dagar kan det kanske vara lite svårt att köpa eller sälja bostäder, eftersom stora delar av Sveriges mäklarelit befinner sig på Mäklarmässan 2009 på Kistamässan i norra Stockholm. En bredare mässa än du kanske tror, med Mauro Gozzo från Exportrådet, Amelia Adamo och Mark Levengood bland föredragshållarna.
www.maklarsamfundet.se

24 november
Heldagsseminarium om frihandelsregler på Exportrådet i Stockholm. Här får du bland annat veta vilka varor som räknas som ”ursprungsvaror” och därmed kan exporters tullfritt till närmare 20 länder utanför EU.
www.swedishtrade.se

25 november
Konjunkturinstitutet presenterar klockan 09.15 sin konjunkturbarometer för företag (månad) och hushåll. Hur mycket ljus ser KI i slutet av konjunkturtunneln?
www.konj.se

25–27 november
Bio Tech Forum/Scan Lab – norra Europas största bioteknikmässa äger rum på Stockholmsmässan. Här kan du knyta värdefulla kontakter, lyssna till vetenskapliga seminarier, företagspresentationer och mycket annat.
www.scanlab.nu

26 november
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för oktober till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för oktober ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

27–29 november
Stockholm International Horse Show i Ericsson Globe i Stockholm – årets höjdpunkt för många hästvänner. Världscuptävlingar i dressyr och 4-spannskörning och hopptävlingar av världsklass. Även ardennerhästar, islandshästar, shetlandsponnies, westernhästar och många andra fyrbenta skönheter. En ytterligare höjdpunkt är Jean Francois Pignons hästshow.
www.stockholmhorseshow.com

29 november
Första advent, bara 26 dagar kvar till dopparedagen. Hög tid att planera hur julen ska bli, och fundera på om alla punkterna på ”att-göra”-listan inför julen verkligen är absolut nödvändiga.

30 november
Karl XII:s dödsdag 1718 (i Halden i nuvarande Norge) högtidlighålls i Lund och på en del andra håll. På senare år dock i hög grad av personer som tycks ha glömt att Karl XII var en varm vän av bland annat turkisk kultur, och att ”krigarkonungen” aldrig startade några krig. I dag avslöjas också, enligt Bondepraktikan, julvädret i förväg. ”Anders braskar, julen slaskar”, och omvänt.

1 december
Preliminär självdeklaration för inkomståret 2010 ska lämnas in, såvida din skatt 2010 beräknas överskrida 2009 års preliminära skatt med minst 30 procent.
www.skatteverket.se

Det är dessutom Världsaidsdagen i dag och du måste ha bytt till vinterdäck på din bil, om det är vinterväglag i dag där du kör.

1 december
Svenska Dagbladet delar ut 2009 års Bragdmedalj till den man eller kvinna som utfört ”årets främsta svenska idrottsbragd”. 2008 fick handikappidrottaren och sportskytten Jonas Jacobsson detta Idrotts-Sveriges finaste pris. I år hör simmerskan Sarah Sjöström, skidskytten Helena Jonsson och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic till förhandsfavoriterna.
www.svd.se

1–3 december
Den internationella mjukvarukonferensen Eurostar anordnas i år på Stockholmsmässan. Delta i workshops, lyssna på föredrag av prominenta gäster – det finns 72 föredrag att välja mellan – och kanske framför allt; bekanta dig med de allra senaste mjukvarorna! Eurostar 2009 inleddes redan den 30 november.
www.eurostarconferences.com

3–6 december
En av de första och mest kvalificerade julmässorna, Jul & Hantverk, äger rum på Kistamässan i norra Stockholm. Mässan har fokus på både genuint hantverk och kreativ, modern formgivning, men har givetvis också plats för julens olika delikatesser. Du kan bland annat gå på stickcafé, se på glasblåsning, besöka Bokfesten och rösta fram ”Årets Pralin” (ja, du får provsmaka!).
www.kistamassan.com

5–6 december
Fitnessfestivalen äger rum på Svenska Mässan i Göteborg, enligt egen utsago ”den bästa och största mässan i Sverige för träning och aktiv livsstil”. Bland årets höjdpunkter märks World Strongman Superseries 2009 World Final på lördagskvällen och aerobicskonventet Inspiration Saturday med Les Mills tidigare på lördagen. På söndagen är det så dags för Fighter Extreme 2009, ett spektakulärt event med 24 fighters på absolut elitnivå!
www.fitnessfestivalen.se

5–6 december
Lilla julafton för alla landets science fiction-nördar, mässan Sci Fi World på Stockholmsmässan. Bland årets gäster märks skådespelarna Edward Furlong och Michael Ironside, kända från ett otal science fiction-filmer från Hollywood. Men Sci Fi World är framför allt en samlarmässa med utställare från hela världen, med försäljning av allt inom film- och spelvärlden.
www.scifiworld.se

6 december
Finlands nationaldag, eller självständighetsdagen som den också heter. I dag fyller Finland 92 år, eftersom det var den 6 december 1917 (just efter den ryska revolutionen) som Finland förklarade sig självständigt från Ryssland. Dagen högtidlighålls bland annat med tv-sänd mottagning hos president Tarja Halonen, militärparader, kransnedläggningar, gudstjänster och festande av olika slag. I Sverige finns det enligt SCB 440 000 personer som antingen är födda i Finland, är finska medborgare eller har minst en finsk förälder (eller uppfyller flera av dessa kriterier). Högst andel med finsk bakgrund har Haparanda (44 procent).
www.presidentti.fi

7–18 december
Dags för FN:s stora klimatkonferens, på Bella Center i Köpenhamn. Målet med konferensen är att sätta upp ett ramverk för FN:s klimatpolitik efter 2012, då det så kallade Kyotoprotokollet upphör att gälla. Många menar att de tolv konferensdagarna är ödesdagar för vårt kära jordklot, men mycket tyder tyvärr på att politikerna får det svårt att komma överens. Konferensens fulla namn är United Nations Climate Change Conference, men den förkortas vanligen COP 15, vilket syftar på att det är den 15:e internationella klimatkonferensen och att den anordnas i Cop(enhagen). Vi på Swedbank håller tummarna allt vi orkar för att politikerna ska lyckas enas om kraftfulla åtgärder mot utsläppen av växthusgaser.
http://en.cop15.dk/

10 december
Nobeldagen firas, till minne av Alfred Nobels dödsdag 1896, med utdelning av de fem olika Nobelprisen, samt Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Stor baluns på kvällen i Stockholms stadshus, med kung Carl XVI Gustaf med familj, statsminister Fredrik Reinfeldt och många andra prominenta gäster i sina bästa gåbortfrackar eller aftonklänningar. Medicin-, kemi-, fysik-, litteratur- och ekonomiprisen delas ut i Stockholm, medan fredspriset delas ut i Oslo. Mest uppmärksamhet i år kommer fredspristagaren, USA:s president Barack Obama, att få. Litteraturpristagaren, i år tyskrumänskan Herta Müller, får för en gångs skull finna sig i att stå lite i skuggan.
http://nobelprize.org

11 december
I dag är det den 25 Kislev i den judiska kalendern och därmed dags för chanukka, den judiska ljushögtiden. Chanukka firas till minne av återinvigningen av templet i Jerusalem, år 165 före Kristus. Den åtta dagar långa högtiden firas bland annat genom att man tänder ljus i sina fönster, ett den första dagen, två den andra, och så vidare (förmodligen ursprunget till våra adventsljus). På chanukka-matbordet står bland annat mannagrynspudding och karp.

12–13 december
Säg vov till livet! Skandinaviens största hundmässa arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö med aktiviteter och produktutställning. Arrangeras av Svenska Kennelklubben. Bland mycket annat delas priset till Årets Bragdhund ut för 21:a gången, till en eller flera hundar som gjort något riktigt bra under det senaste året. 2008 delade pudlarna Edison och Drutt på priset. De hade stöttat sin svårt cancersjuke husse David Johansson dygnet runt under flera år tills han slutligen somnade in i sin mammas knä med hundarna intill sig, bara 11 år gammal.
www.skk.se

13 december
Luciadagen, den tillsammans med midsommar kanske mest svenska av alla högtider, som nästan enbart firas i Sverige. Dags för lussetåg, lussekatter och mycket annat trevligt. Bli inte förvånad om du blir väckt av att det står en kvinna klädd i lakan med stearinljus på huvudet vid din sängkant tidigt denna morgon, och sjunger om någon som heter Staffan Stalledräng!

14 december
Skattedeklarationsdag. I dag ska debiterad F- eller SA-skatt för november vara bokförd på Skatteverkets konto. Omsätter ditt företag under 40 miljoner och ditt företag redovisar moms varje månad är det momsen för oktober som ska vara inbetald. Dessutom ska samtliga företags arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för november vara betalda just i dag.
www.skatteverket.se

15 december 2009
Allra sista dagen för Skatteverket att skicka ut slutskattebesked. Så har du inte fått det i dag, hör genast av dig till Skatteverket.
www.skatteverket.se

16 december
Klockan 09.30 presenterar Riksbanken sitt beslut från gårdagens penningpolitiska möte, årets sjätte och sista i sitt slag. När detta skrivs är de flesta bedömare överens om att reporäntan kommer att lämnas oförändrad på rekordlåga 0,25 procent året ut. Men Riksbanken har överraskat oss förr.
www.riksbanken.se

17 december
Julavslutning i riksdagen, trots att årets sista interpellationsdebatt hålls först på tisdag, den 22 december.
www.riksdagen.se

Publicerad 2009-11-10