NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 9, NOVEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Hur får jag hjälp vid ägarskiftet?


Att sälja sitt företag är en stor affär. Kanske den största du någonsin kommer att göra. De första förberedande stegen tar du enklast på hemmaplan. Ta sedan hjälp av Swedbank med resten!
Ett företag är ofta ett livsverk. Där har någon förverkligat sina drömmar, lagt ner sin själ och förhoppningsvis sett verksamheten växa. Men förr eller senare måste man lämna vidare. Hur än överlämningen kommer att gå till får man räkna med att det blir en känslomässig resa.

Det finns olika sätt att ägarförändra sitt företag. Länge har generationsskifte inom familjen varit brukligt, men det blir allt vanligare med extern försäljning på den öppna marknaden, vilket ofta ger ett bättre pris. Swedbank tar hand om hela processen för dig. Oavsett om företaget skiftas inom familjen eller säljs externt. Här finns experter i hela kedjan, såväl företagsrådgivare och företagsförmedlare som kapitalförvaltare och jurister.

Förbered dig mentalt
Steg ett är att förbereda sig inför ägarförändringen, och då framför allt mentalt. Sätt dig in i situationen: någon annan ska ta över. Det betyder att du själv måste släppa kontrollen. Ta god tid på dig och fundera, för det är både du och företaget värda.

Nästa steg är viktigare än man kan tro: Tänk efter vad du ska göra istället! Företagare är ofta drivna personer som har vant sig vid att ha många bollar i luften. Att spela golf och resa kan verka lockande, men kan snart bli enformigt. Så ett hett tips är att planera för tillvaron efter försäljningen noga.

Rätt köpare och rätt pris
Rätt köpare och rätt pris är viktiga förutsättningar för att man ska gå nöjd ur försäljningen. Bankens företagsförmedling går tillsammans med säljaren igenom potentiella köpkandidater. Intressenter får sedan ge indikativa bud och under vilka förutsättningar de gäller. Sedan går man tillsammans igenom dessa och sorterar enligt de kriterier som känns viktigast för säljaren.

När försäljningen väl är genomförd finns det ett kapital som ska tas omhand. Snårskogen av skatteregler har banken koll på, så allt du behöver göra är att tillsammans med banken diskutera hur kapitalet ska förvaltas på bästa sätt, nu och i framtiden.


Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-11-10