NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 9, NOVEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens tips

Går du i säljtankar? Läs det här!

Den som säljer sitt fåmansbolag efter nyår riskerar att åka på en skattesmäll. Om de så kallade klyvningsreglerna upphör att gälla kan nämligen hela vinsten beskattas som inkomst av tjänst.
Klyvningsregeln innebär att för den som säljer sitt fåmansbolag delas vinsten upp till 10 miljoner i två; den ena halvan beskattas som kapital, alltså med 30 procent, och den andra halvan som inkomst av tjänst, vilket i snitt betyder 43 procent skatt. Regeln infördes 2007 men haken var att den nya regeln endast skulle gälla till årsskiftet 2009-2010. Allt tyder nu på att regeln tas bort och att inget ersätter den.

Regeringen håller tyst
– Vi antar att regeln försvinner eftersom den inte finns omnämnd i budgetpropositionen och det är tyst från regeringens sida, säger Lars Hammarsten, skattejurist på Swedbank.

De som påverkas av detta är fåmansbolag som säljs med kapitalvinst på upp till 10 miljoner.

Men för den som inte hinner sälja före årsskiftet finns dock alternativ; att sälja genom ett annat bolag med samma ägare. I praktiken går det till så att en intern aktieöverlåtelse sker och bolaget säljs genom det andra bolaget, då vinsten blir skattefri. Skatt betalas först när kapital tas ut. Om pengarna står kvar i företaget under fem så kallade ”passiva” år, betalas endast 25 procent i skatt. Under de fem åren kan man förvalta sina pengar på bästa sätt, och ändå betraktas som passiv.

Stressa inte fram försäljning
Lars Hammarsten tycker att det är värt att hålla ett öga på vad som händer med skatteregeln, och även fundera över hur man ställer sig till en eventuell försäljning

– Det är ingen mening att kasta sig in i en försäljning på grund av det här. Tänk över det hela noggrant och kontakta din företagsrådgivare om du behöver hjälp! säger Lars Hammarsten.Klyvningsreglerna
Fåmansföretagare som äger kvalificerade aktier i sitt bolag beskattas enligt de så kallade 3:12-reglerna när de säljer aktier i sitt bolag. Fram till 2005 sa reglerna att viss del av vinsten beskattades till hälften som inkomst av tjänst och till hälften som inkomst av kapital. Denna så kallade klyvningsregel togs bort 2005.

Den nuvarande regeringen ändrade sedan reglerna på nytt vilket i princip innebar en återgång till de gamla klyvningsreglerna. Men haken är att reglerna bara skulle gälla under en övergångsperiod för kapitalvinster under 2007–2009. Om regeringen inte meddelar annat kommer därför kapitalvinster från försäljning av aktier och som överstiger gränsbeloppet att helt och hållet beskattas som inkomst av tjänst upp till ett belopp motsvarande 100 inkomstbasbelopp.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-11-10