NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10, DECEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Kalendarium december 2009 och januari 2010

Höjdpunkter i december och januari

Efter jul och nyår kommer januari. Månaden då vädret är som kallast och många plånböcker är som tommast.
Men i januari kan du träffa minigrisar och äta ostron på Kistamässan, glida runt bland lyx och glamour på Bröllopsmässan och glädjas över att du har skaffat ett certifierat kassaregister i tid.
15–18 december
De fyra sista dagarna av FN:s stora klimatkonferens, på Bella Center i Köpenhamn, som inleddes den 7 december. Målet med konferensen är att sätta upp ett ramverk för FN:s klimatpolitik efter 2012, då det så kallade Kyotoprotokollet upphör att gälla. Många menar att de tolv konferensdagarna är ödesdagar för vårt kära jordklot. Konferensens fulla namn är United Nations Climate Change Conference, men den förkortas vanligen COP15, vilket syftar på att det är den 15:e internationella klimatkonferensen och att den anordnas i Cop(enhagen). Vi på Swedbank håller tummarna allt vi orkar för att politikerna ska lyckas enas om kraftfulla åtgärder mot utsläppen av växthusgaser.
http://en.cop15.dk/

15 december
Allra sista dagen för Skatteverket att skicka ut slutskattebesked enligt 2009 års taxering. Så har du inte fått det i dag, hör genast av dig till Skatteverket!
www.skatteverket.se

16 december
Klockan 09.30 presenterar Riksbanken sitt beslut från gårdagens penningpolitiska möte, årets sjätte och sista i sitt slag. När detta skrivs är de flesta bedömare överens om att reporäntan kommer att lämnas oförändrad på rekordlåga 0,25 procent året ut. Men Riksbanken har överraskat oss förr.
www.riksbanken.se

17 december
Julavslutning i riksdagen, trots att årets sista interpellationsdebatt hålls först på tisdag, den 22 december.
www.riksdagen.se

18 december
Konjunkturinstitutet i fokus. Klockan 09.15 presenterar man sin rapport om det aktuella konjunkturläget. Hur mycket ljus ser Konjunkturinstitutet i slutet av tunneln? Konjunkturbarometern för företag och hushåll väntar Konjunkturinstitutet i år med att presentera till den 22 december, dagen före dagen före dopparedagen.
www.konj.se

18 december
Skolavslutning på många av landets skolor. Dags för skolelever att fira jul och nyår.

21 december
Vintersolståndet. Den dåliga nyheten i dag är att det är årets kortaste och därmed mörkaste dag. Men den goda nyheten är att varenda dag blir ljusare och längre hädanefter!
http://sv.wikipedia.org

23 december
HKH Drottning Silvia, född Silvia Renate Sommerlath, fyller 66 år i dag. Hurra för henne!
www.kungahuset.se

24 december
Julafton, som i år – liksom nyårsafton – infaller på en torsdag. Även i Danmark, Finland, Island, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Tyskland och Österrike är julafton för många en alldeles särskild dag. I övriga kristna delar av världen firas julen, och därmed Kristi födelse, den 25 december. God jul önskar i alla fall Swedbank just i dag!!!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Julafton

28 december
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för november till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för november ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

31 december
Sista dagen för Sverige som EU:s ordförandeland på ett bra tag. Statsminister Fredrik Reinfeldt lämnar över stafettpinnen till Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero.
www.eu-upplysningen.se

31 december
Årets uppesittarkväll och kanske festligaste natt. ”Amatörernas afton”, enligt snobbarna, en underbar kväll för alla oss andra; full av god mat och goda drycker, familj och vänner som är ännu vackrare än vanligt, champagnekorkar, fyrverkerier och mycket annat. Extra rolig är nyårsafton för alla oss som har vänner i andra tidszoner, vi kan fira tolvslaget mer än en gång, över telefon om inte annat! Vi på Swedbank önskar alla våra kunder, och alla andra också, ett riktigt gott nytt 2010!

1 januari 2010
En hel del nya lagar träder i kraft efter nyår. Mest uppmärksammad är Lagen om kassaregister, som gör det obligatoriskt för den som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning (butiker, restauranger, frisörer med flera) att ha ett certifierat kassaregister. Det införs vidare nya momsregler vid beskattning av tjänster vid utrikeshandel, nu ska tjänsten beskattas i det land där den omsätts. Kommuner, landsting och staten kan enligt en ny regel nu hindras att bedriva näringsverksamhet som snedvrider konkurrensen, samer får rätt till barn- och äldreomsorg på samiska, enligt den nya lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, och kommuner får inte längre ge bidrag till friskolor relaterat till deras hyreskostnader. Bland annat.
www.kassalagen.se
Länkpil www.riksdagen.se
Länkpil www.skatteverket.se

3–6 januari
Husdjursmässan på Kistamässan i norra Stockholm är en av de få, större husdjursmässor som inte bara är öppen för hundar. Här kan du bland annat även träffa katter, illrar, råttor, möss, hamstrar, marsvin, minigrisar, ormar, ödlor, fiskar, kaniner (varav en del tävlar i kaninhoppning), gerbiler (ökenmöss), hästar, akvariefiskar, spindlar, papegojor, getter, får och höns. 2009 lockade mässan drygt 18 000 besökare.
www.kistamassan.com

6 januari
Trettondedag jul, eller trettondagen som den oftast kallas. Firas dels till minne av de tre vise männens ankomst till Jesu krubba, dels – mestadels utomlands – till minne av Kristi dop. I vissa ortodoxa länder, som Ryssland och Etiopien, räknas dagen efter trettondagen, den 7 januari, som julafton.
http://sv.wikipedia.org
7–10 januari
My Dog sägs vara Sveriges största hundevenemang, och äger som vanligt rum på Svenska Mässan i Göteborg. Mer än 10 000 hundar deltar i utställningar, tävlar i lydnad och agility (en sorts hinderbana) och visar upp sig på Rasklubbstorget. Dessutom gott om hundprylar att köpa på tillbehörsmässan intill, med över 100 utställare. Det är dock förbjudet att ta med sig sin egen hund till My Dog.
www.mydog.se

13 januari
Tjugondedag Knut, eller tjugondedag jul som dagen också kallas. Denna onsdag är det dags att städa undan julen och hålla julgransplundring. I Fryksdalen i Värmland och i uppländska Gimo och Österbybruk firas denna dag extra festligt, på de senare orterna med en karneval.
http://sv.wikipedia.org

15 januari
Årets Grammisgala äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm, men den direktsänds för ovanlighets skull inte i tv, och allmänheten kan heller inte köpa biljetter till galan. 20 så kallade Grammisar delas ut, till 2008 års bästa, eller åtminstone mest populära, musikartister.
www.musikindustrin.se

16–19 januari
Allt du någonsin har velat veta om golv får du lära dig på Domotex i Hannover i Tyskland, världens största golvmässa. I de 13 mässhallarna hittar du drygt 1 400 utställare och närmare 50 000 besökare från hela världen.
www.domotex.de

17–18 januari
Swesport på Kistamässan är Sveriges största sportfackmässa. Många av Sveriges sportfackhandlare är på plats, liksom de som levererar till butikerna. Under mässans olika modeshower får du veta hur du bör se ut i skidbacken, på gymmet och i elljusspåret 2010, och till Swesportgalan på måndagskvällen (den 18/1) utlovas en riktigt grandios show!
www.kistamassan.com

18 januari
I dag ska ditt företags F- eller SA-skatt för december 2009 vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för samma månad. Och omsätter ditt företag under 40 miljoner ska du ha betalat momsen för november just denna dag (såvida du redovisar momsen månadsvis). Omsätter företaget mer än 40 miljoner ska du ha betalat arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för december 2009.
www.skatteverket.se

18 januari
Idrottsgalan 2010 arrangeras traditionsenligt i Ericsson Globe i Stockholm, och direktsänds i SvT. De många priser som delas ut avser dock idrottsåret 2009. Var det Therese Alshammar, Zlatan Ibrahimovic, Anna Nordqvist eller Sarah Sjöström som utförde årets idrottsprestation? Allra tyngst anses dock Radiosportens Jerringpris väga, för till det är det svenska folket både domare och jury.
www.idrottsgalan.com

20 januari
Barack Obama kan sammanfatta sitt första år som USA:s 44:e president, under vilket han bland annat tilldelades Nobels fredspris. Följ gärna presidentens öden och äventyr på hans Twitter-sajt. Det påstås dock att Barack Obama inte skriver sina inlägg där själv.
www.barackobama.com
Länkpil http://twitter.com/BARACKOBAMA

20–21 januari
ICT/Internet Expo/IT Security Expo 2009 på Svenska Mässan i Göteborg, tre mässor i en, alltså. Internet Expo är Nordens största säljevent inom internet och digital marknadsföring, medan ICT vänder sig till hela IT-branschen, och IT Security Expo i första hand till dem som är intresserade av IT-säkerhetsfrågor. Tillsammans bildar de Nordens största IT-event.
www.swefair.se

21–24 januari
Dags för Formex på Stockholmsmässan, Nordens största mässa för design, inredning, presentartiklar, konsthantverk, textil, papper, hobby och leksaker. De 800 utställarna väntas få påhälsning av 24 000 besökare. Årets tema är ”Creative Flow”, kreativt flöde, och nyckelorden är kreativitet, nydanande, hållbarhet och skapande miljöer. Enligt Formex vänder vi blad 2010, ängslan och oro byts mot försiktig optimism.
www.formex.se

22–24 januari
Bröllopsmässan 2010, på anrika Grand Hôtel i Stockholm, arrangeras i år under rubriken ”Lyx, glamour & romantik 2010”. Väl funnet, detta år av dubbla prinsessbröllop. Huruvida HKH Kronprinsessan Victoria eller HKH Prinsessan Madeleine dyker upp på mässan är dock i skrivande stund oklart.
www.brollopsmassan.se

26 januari
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för december 2009 till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för december ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

26–27 januari
Två parallella mässor på Kistamässan i norra Stockholm. Dels Konfex & Events, en fackmässa för dem som arbetar med möten, företagsarrangemang, events och affärsresor. Och dels en mässa som bara heter Affärsresa. Till höjdpunkterna hör utdelningen av priset till Årets ametist, till den konferensanläggning som har den bästa hemsidan, och ett event där du får lära dig att öppna och njuta av ostron. Smakar de månne som havet, som ostronkonnässörerna brukar säga?
www.kistamassan.com

27 januari
Förintelsens minnesdag högtidlighålls i många länder. Svensk minnesdag sedan 1999 och internationell sedan 2005, till minne av Röda Arméns befrielse av Auschwitz 1945.
www.levandehistoria.se/forintelsen

28 januari
Klockan 09.15 presenterar Konjunkturinstitutet årets första konjunkturbarometer för företag och hushåll. Hur många vårtecken har man hittat i den tills nyligen djupfrysta konjunkturen?
www.konj.se

29–31 januari
Dags för Antik & Kuriosa på Kistamässan i norra Stockholm, mässan där ”historia, trender och återanvändning av gamla saker möts”. Allt från dyrbara antikviteter till kitschig kuriosa utlovas i utställningshallen.
www.kistamassan.com

Publicerad 2009-12-15