NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10, DECEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Cecilia Skingsley, Anders Bruzelius och Håkan Johansson ger sin syn på nästa års ekonomi.

Gott nytt år!
– Så blir ditt 2010

Nu lägger vi 2009 bakom oss. Året som började djupt nere i krisen, men som efterhand sett allt mer ljus i slutet av tunneln. Vad händer nästa år? Vi bad Swedbanks tre experter på räntor, aktier och placeringar ge sin syn på 2010.
Cecilia Skingsley, Analyschef räntor och valutor, Swedbank Markets:
– Det är ett fortsatt osäkert konjunkturläge. Återhämtningen kommer att fortsätta, men den sker från låga nivåer och är uppdelad mellan branscher och regioner. Osäkerheten kommer från att stimulansåtgärderna från regeringar och centralbanker sakta kommer att börja rullas tillbaka och att marknaderna kommer att kastas mellan olika prissättningar när man försöker förutspå takten på dessa åtstramningar. Generellt tror jag att företag kommer att vara återhållsamma med investeringsplaner och att hushållen kommer att bli försiktigare med sin konsumtion när räntor börjar stiga och arbetslösheten ligger kvar på hög nivå. Den internationella efterfrågan på svenska exportvaror är fortfarande ganska svag.

Räntorna är generellt låga men relationen mellan korta och längre räntor, den så kallade avkastningskurvan, väntas förbli historiskt hög under en bit in på 2010. Riksbanken har redan flaggat för räntehöjningar och Swedbanks prognos är att dessa påbörjas efter sommaren. För företag är det bra att börja titta på metoder att låsa räntor på låga nivåer för att få ner sina finansieringskostnader.

Håkan Johansson, chef för Investment Center på Swedbank:
– Det enda jag kan säga säkert är att det kommer att hända saker med sparade pengar under året och att det sämsta man kan göra är att göra ingenting. Mycket händer just nu och marknaden kommer att fortsätta röra sig upp och ner, vilket påverkar den risk som man har i sin portfölj. Det i sin tur kräver att man är aktiv i sina placeringar, alltså följer med och förändrar portföljen under vägen. Kontakta en rådgivare som hjälper till i valet att placera pengarna. Om du handlade i början av förra året och inte rört dem sen dess har du förmodligen alldeles för hög risk nu eftersom aktiemarknaden har gått upp under året. Ta ut vinst där det gått bra och omplacera med sunt förnuft.

Anders Bruzelius, Analyschef aktier, Swedbank Markets:
– Början av året kommer vi att se en positiv trend, som ett resultat av att många företag har fått större marginaler än förväntat under de sista två kvartalen 2009. Det är en följd av nödvändiga nedskärningar och kostnadsfokus, som redan har gett utslag. Och under 2010 kommer många att börja producera mot en riktig efterfrågan, särskilt de som arbetar mot privatkonsumtionen. Uppgången blir procentuellt stor från låga nivåer, vilket blir stöd för aktiemarknaden. Förbättrad försäljning och förbättrat resultat ger fortsatt kursuppgång, och det kan vara bra att ligga i aktier som har lite högre risk, i synnerhet i början av året. I slutet av året finns det läge att vara mer defensiv, inte för att det är blir någon djup nedgång, utan mer som följd av att första halvåret gått uppåt. Uppgång i vår och en liten nedgång i höst kommer ändå att ge positiv avkastning under 2010.Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-12-15