NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10, DECEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens entreprenör

”Sju anställda är lagom”

Kjell-Erik Löfblad tog 2005 över det företag han jobbat på i 19 år. Med gamla hederliga knep som kundfokus, hårt arbete och ordning och reda har han skapat tillväxt och framtidstro efter ägarskiftet i värmländska Rör och Smide i Vittensten.
48-årige Kjell-Erik Löfblad började på Rör och Smide i Vittensten 1986, när det blev för mycket automation på Volvos hjullastarfabrik i Arvika.
– Inspirationen försvann när jag inte kunde känna att ”det här har jag gjort”, minns han.

Det kunde han på sitt nya arbete, där beställningarna på allt från industrirör till altanräcken och båtbryggor ofta kommer på blyertsskisser. När den tidigare ägaren ledsnade 2005 blev Kjell-Erik erbjuden att ta över företaget, grundat 1942.
– Jag hade skött de flesta kundkontakter, så det var rätt naturligt. Men jag fick ta med mig vår revisor för att kunna svara på alla frågor för banklånet jag behövde, skrattar han.

Skönt med långt till jobbet
I dag ingår pappersarbetet som en naturlig del i hans 65-timmarsveckor.
– Jag är på jobbet vid fem. Då är maskinerna lediga och jag hinner göra undan lite. Men det är nog tur att jag har två mil hit hemifrån Koppom, annars skulle jag väl vara här jämt.

”När jorden gick under” (som han ironiskt säger om finanskrisen) köpte han begagnade maskiner på auktioner. Då blev det stora frågetecken hos en del, liksom när han under förra högkonjunkturen tackade nej till fler jobb än vanligt och inte byggde ut lokalerna.
– Ibland går det upp och ibland går det ner. Jag försöker tänka långsiktigt och det känns rätt lagom med sju anställda, förklarar han.

Hantverket viktigt
Kjell-Erik har anställt tre personer sedan han övertog företaget. Den senaste i april i år.
– Jag känner far hans, och vet att äpplet inte brukar falla långt ifrån trädet. Att han kan bearbeta med precision har inneburit ett litet lyft för oss.

I det första fallet var det en lite desperat kille som ringde, som Arbetsförmedlingen tyckte borde flytta till Norge. Det gick också bra.
– Det är hantverkskunskaperna som är det viktiga. Vilka intressen man har eller hur man ser ut spelar ingen som helst roll, säger han.

Enda orosmolnet är att skickliga hantverkare inte växer på träd, så återväxten är dålig. Annars ser allt ljust ut, och närheten till Norge skapar allt fler affärsmöjligheter.Tre goda råd till andra företagare
Från Kjell-Erik Löfblad, Rör och Smide i Vittensten AB, Åmotsfors (Värmland).

1. Inget jobb är för litet. Ta vara på såväl små som stora kunder, alla kunder är lika viktiga. Men var inte rädd för att tacka nej till jobb som ställer orimliga krav på dig och dina medarbetare. Och köp aldrig jobb, acceptera aldrig uppdrag till underpriser.

2. Se till att du har ordning och reda överallt, både där du arbetar och bland dina papper. Då blir det mycket lättare att arbeta, och med kontroll på alla in- och utgående fakturor slipper du negativa överraskningar. Anlita även en auktoriserad revisor, det sparar mycket tid!

3. Se långsiktigt på ditt företagande. Försök hålla ditt företag på en nivå som fungerar både i upp- och nedgångar i konjunkturen.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-12-15