NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10, DECEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Skatteverket slår ett slag för vitare handel

Vid årsskiftet träder kassalagen i kraft. Det främsta syftet är att få en rättvis konkurrens men även att företagen redovisar samtliga intäkter.
– Det ska bli svårare för oseriösa företag att driva affärer, säger Lars Lundh på Skatteverket.
Kassalagen innebär att de flesta företag som säljer varor eller tjänster mot kontanter eller kort måste ha ett certifierat kassaregister. Alla köp ska slås in i kassan och samtliga kunder ska erbjudas kvitto.
- Det blir alltså olagligt att sälja med öppen kassalåda och avstå från att erbjuda kunden ett kvitto, säger Lars Lundh.

Chans att börja om på nytt
På Skatteverket tror man mycket på den nya lagen, för att försöka göra konkurrensläget mer gynnsamt för dem som sköter sin verksamhet seriöst.

– Det har varit ett svåråtkomligt problem, att få bukt med kontantföretag som inte bokför sina intäkter fullt ut.

Nu, menar Lars, ger lagen alla chansen att börja om på nytt, med en certifierad kassa. Dessutom tror han att den medför att butiker kommer att konkurrera på samma villkor. Det blir lättare för dem som vill göra rätt och svårare för dem som vill göra fel.
– I ett första skede vill vi se till att de som ska ha ett certifierat kassaregister också har det.

Dyrt för den som väntar
Vi kommer att genomföra många tillsynsbesök för att försäkra oss om att lagen följs, säger Lars Lundh.

Och följs den inte blir det dyrt: vid ett första besök landar boten på 10 000 kronor. Är problemet inte åtgärdat och det blir en ny tillsyn inom ett år blir det 20 000 kronor. Däremot kommer Skatteverket att ha en så kallad mjukstart, vilket betyder att om företaget inte har ett godkänt kassaregister, men företagaren kan påvisa att det är beställt före den 31 december 2009, så slipper man kontrollavgift fram till den 1 juli 2010.

– Det har endast att göra med att vi vet att leverantörer av de certifierade registren har problem att leverera och installera i tid, säger Lars Lundh.

Kassaregistret består av en tillverkardeklarerad kassaapparat och en certifierad kontrollenhet; en liten dosa som registrerar allt som slås in i kassan. Kassan fungerar inte utan kontrollenheten, som ska vara inkopplad hela tiden.

Många nyare kassaregister kommer att kunna uppdateras så att de kan tillverkardeklareras och kopplas till en kontrollbox. En äldre eller en enklare kassaapparat måste bytas ut till ett nytt godkänt.
Läs mer om lagen på skatteverket.se

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-12-15