NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10, DECEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

”Skönt slippa fund-
era på ekonomin”

När Erik Rengberg, vd för företaget Effektiv Total Service, ville ge en tjänstepension till sina anställda tog han hjälp av Swedbank.
– Jag tyckte att mina anställa var värda det! Och jag hoppas att det gör mig till en attraktivare arbetsgivare, säger Erik Rengberg.
Förutom att Erik Rengbergs anställda är glada så är pensionsplanen väldigt flexibel, lätt att administrera och få överblick över.

– Pensionerna kan anpassas efter företagets situation. Jag kan också enkelt öka summan om det blir aktuellt med en bonus, säger Erik.

Pensionsplanen innehåller också en försäkring med premiebefrielse för företagaren, vilket innebär att Swedbank Försäkring efter 90 karensdagar, betalar pensionspremien för en försäkrad som är långvarigt sjukskriven.

Situationen förändras alltid
Erik Rengberg passade samtidigt på att genomgå Swedbanks Trygghetsanalys. Att som företagare regelbundet gå igenom sin och företagets ekonomi och samtidigt se över försäkringsskyddet är oerhört viktigt. Dels för att man som företagare själv är ansvarig för tryggheten vad gäller exempelvis pensioner och sjukersättning och dels för att förutsättningarna hela tiden förändras. Är framtidsmålen likadana fortfarande? Finns det anledning att placera ett överskott eller se till att underskottet blir så litet som möjligt?

– Det är många bitar att hålla koll på, både för sig själv som privatperson och för hela företaget, säger Cathrin Jansson, företagsrådgivare på Swedbank och Erik Rengbergs personliga bankkvinna.

Med regelbunden intervall tar hon kontakt med Erik för att stämma av lite.
– Det är jätteskönt. Jag behöver inte fundera på det alls. Cathrin hör av sig så bokar vi ett möte och går igenom allt, säger Erik Rengberg.

Helhetsbild av företaget
Trygghetsanalysen är mångfacetterad för att den ska ge en komplett bild av företaget.
– Vi har en mall som vi går igenom för att inte glömma något viktigt. Frågorna är utformade så att de successivt bygger bilden av företaget. Jag tycker att den många gånger ger aha-upplevelser för företagarna, säger Cathrin Jansson.

– Jag känner mig sedd som mig och inte bara som de siffror mitt företag genererar. Vi går igenom allt, även mål och förväntningar. Det är jättebra att jag med mitt relativt lilla företag blir tagen på allvar och jag upplever det som att banken bryr sig, säger Erik Rengberg.

I sin senaste träff med banken öppnande Erik en kapitalförsäkring och fick lite placeringstips.
– Det var bra som trygghet för framtiden. I början av året ska vi träffas nästa gång. Då har jag lite nya planer för utveckling av mitt företag som jag skulle behöva ekonomisk rådgivning kring.


Ur tidigare nummer: Trygga framtiden för dig och ditt företag
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-12-15