NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 10, DECEMBER 2009
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Varför göra en extra pensions-
insättning nu?


Driver du eget företag ansvarar du själv för din egen trygghet när det gäller din framtida pension och ditt försäkringsskydd. Så här innan årsskiftet är det därför ett bra tillfälle att se över möjligheterna för en extra pensionsinsättning.
Du som har enskild firma eller handelsbolag får i deklarationen göra avdrag för pensionspremier med 35 procent av inkomsten av näringsverksamhet, dock högst 428 000 kronor och därutöver med 12 000 kronor. Det totala avdraget kan därför uppgå till maximalt 440 000 kronor. Beloppet ska vara bokfört hos pensionsbolaget i god tid före den 31 december.

Om du driver verksamhet genom ett aktiebolag så finns det möjlighet för bolaget att göra avdrag med 35 procent av din lön. Här är avdraget begränsat till högst 428 000 kronor. I vissa fall går det att göra betydligt större avdrag genom den så kallade kompletteringsregeln som används då kompensation ska ges för eftersatta pensionsavsättningar eller en förtida pensionering.

Om bolaget vill sätta in beloppet på en befintlig försäkring så måste inbetalningen vara gjord senast vid bokslutsårets utgång för att kunna få avdraget för det bokslutsåret. Om det finns en skriftlig utfästelse om pension i ett styrelseprotokoll eller liknande före utgången av bokslutsåret går det att få avdrag under bokslutsåret om beloppet betalas till en nytecknad försäkring före det att deklarationen ska lämnas.

En fördel med pensionsavsättningar är att dessa enbart belastas med löneskatt som normalt är lägre än de sociala avgifterna på motsvarande inkomst, vilket gör att pensionspremier normalt blir billigare för företaget än motsvarande löneuttag.

Det är enkelt att göra en extra inbetalning till pensionen, antingen via internetbanken eller närmaste bankkontor. Kontakta Swedbank för att få rådgivning om vilken sparform som passar just dig.Tips!
Passa på att se över din sjukförsäkring, olycksfallsför-
säkring och efterlevandeskydd i samband med den extra pensionsinsättningen.
Boka en Trygghetsanalys
 

Swedbank-pension gav bäst avkastning
Under årets första tre kvartal hade Swedbank Traditionell Pension bäst avkastning för en genomsnittsportfölj bland alla livbolagen.
Läs mer
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-12-15