NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 1, JANUARI 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Fly kontoret – nu är det lättare än någonsin!

Aldrig förr har det funnits fler möjligheter att välja var du ska sitta och jobba. De bärbara datorerna blir allt billigare och bättre, du kan ofta surfa fritt på såväl caféer som köpcentrum, och webbaserade tjänster gör att du kan uträtta många ärenden på internet.
Trenden mot att arbeta utanför kontoret har sakta växt sig starkare, inte minst i takt med att allt fler företag upptäcker vilka positiva effekter de kan få av att hålla medarbetarna borta från kontoret med jämna mellanrum.

Experter som har studerat fenomenet med distansarbete har sett att arbetsgivaren inte behöver vara orolig för fuskande, bara för att personalen inte är på plats. Tvärtom visar det sig att distansarbetarna som regel lägger ner mer tid på arbetet än de hade gjort om de var på jobbet.

Många använder den ”vunna” restiden till att jobba. Ett stort företag som satsade på distansarbete upptäckte att trycket på mejlservern toppade vid halv elva på kvällen.

För yrken som kräver att man är på plats för att utföra jobbet, får man bli ännu kreativare i sin tankar. Då gäller det att kanske fundera hur och var man äter sin lunch och hur man tar sig till jobbet. Kanske den tiden kan göras mer inspirerande? Huvudregeln är att se möjligheterna!

Vanligare hos de stora
Hittills har det varit de stora företagen som har legat i framkant av den här utvecklingen. Färska siffror från SCB visar att andelen företag som tillåter distansarbete ökar med storleken.

I genomsnitt distansarbetas det i fyra av tio svenska företag i dag – och småföretagen är på frammarsch.

En annan fördel med att arbeta på annan plats än på kontoret är att det brukar föda en hel del nya idéer. Man blir mer kreativ av att arbeta i en miljö som man gillar, helt enkelt.

Teo Härén, författare till boken ”Härarbeta”, berättar gärna om vinsterna med att arbeta på den bästa möjliga platsen – oavsett om det är på kontoret, hemma eller någon helt annanstans.

För det är precis det han menar med att härarbeta:
– Du ska arbeta där du är som mest effektiv och kreativ. Och det brukar inte vara på kontoret.

Genom att fysiskt förflytta sin arbetsplats får man nya intryck och idéer, konstaterar han.
– Om du inte har provat att härarbeta, börja i liten skala: sätt dig en dag i månaden på ett café och svara på mejl. Eller förläng Sälenvistelsen med en dag och härarbeta sista dagen så får barnen en extra dag i skidbacken, och du själv två timmar skidåkning mitt på dagen. Tänk att fylla på med skidåkningsenergi en vanlig arbetsdag.

Kreativitet är individuellt
Men var du ska sätta dig, och hur ofta, är helt individuellt. Tänk ut dina favoritplatser – vardagsrummet, biblioteket, hotellfoajén eller lantstället – och testa, lyder Teo Häréns råd.

– Det kan vara olika platser som passar olika dagar, beroende på vad du är på för humör till exempel. Ibland behöver du en tyst oas för att fokusera, andra gånger ett mer variationsrikt sammanhang för att få ny inspiration.

Så varsågod, ett löfte du kan ge dig själv: tänk ut några arbetsuppgifter som du kan utföra utanför kontoret (det går nog rätt lätt), ta med dig datorn och sätt dig på en plats du gillar.

– Men tänk på att om du arbetar dåligt någonstans utanför kontoret är det antagligen bara en dålig plats du valt. Testa då några andra i stället!


Mer om Teo Härén och hans idéer:
www.interesting.org

Teo Härén lever som han lär - och arbetar där han blir mest inspirerad.
Bra prylar för härarbetet:
1. Bra smartphone. Till exempel HTC Hero som bland annat har Exchangestöd. En multifunktionell och snygg mobil med bra pekskärm.

2. Smidig bärbar dator. Samsung NC 20 är en av de bästa av netbook-datorerna. Snygg, smidig och med bra prestanda.

3. Bra NAS (Network Attached Storage) med inbyggd ftp-klient, till exempel Qnap 219. En suverän backuplösning som gör att du alltid har dina filer hemma.

Tekniktipsen kommer från M3.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-01-19