NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 1, JANUARI 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Kalendarium, 20 januari–16 februari

När man känner sig som mest trött och djupfryst, är det en god idé att gå till en ombonad kongresshall. Där kan du få veta det mesta om allt från bröllop och ostron till offentlig upphandling och segelbåtar.

Känns det ändå kallt är karnevalen i Rio och Mardi Gras-festivalen i New Orleans två heta alternativ. Stannar du helst hemma vid tv:n har du vinter-OS i Vancouver och Melodifestivalen att se fram emot. Men vad du än gör, glöm inte att betala kvarskatt på över 20 000 kronor senast den 12 februari!
20 januari
Barack Obama kan sammanfatta sitt första år som USA:s 44:e president, under vilket han bland annat tilldelades Nobels fredspris.

Följ gärna presidentens öden och äventyr på hans Twitter-sajt. Det påstås dock att Barack Obama inte skriver sina inlägg där själv.
www.barackobama.com
Länkpil http://twitter.com/BARACKOBAMA

20–21 januari
ICT/Internet Expo/IT Security Expo 2009 på Svenska Mässan i Göteborg, tre mässor i en, alltså. Internet Expo är Nordens största säljevent inom internet och digital marknadsföring, medan ICT vänder sig till hela IT-branschen, och IT Security Expo i första hand till dem som är intresserade av IT-säkerhetsfrågor. Tillsammans bildar de Nordens största IT-event.
www.swefair.se

21–24 januari
Dags för Formex på Stockholmsmässan, Nordens största mässa för design, inredning, presentartiklar, konsthantverk, textil, papper, hobby och leksaker. De 800 utställarna väntas få påhälsning av 24 000 besökare.

Årets tema är ”Creative Flow”, kreativt flöde, och nyckelorden är kreativitet, nydanande, hållbarhet och skapande miljöer. Enligt Formex vänder vi blad 2010, ängslan och oro byts mot försiktig optimism.
www.formex.se

22–24 januari
Bröllopsmässan 2010, på anrika Grand Hôtel i Stockholm, arrangeras i år under rubriken ”Lyx, glamour & romantik 2010”. Väl funnet, detta år av dubbla prinsessbröllop.

Huruvida kronprinsessan Victoria eller prinsessan Madeleine dyker upp på mässan är dock i skrivande stund oklart.
www.brollopsmassan.se

26 januari
I dag ska företag som omsätter över 40 miljoner ha betalat in momsen för december 2009 till sitt konto hos Skatteverket. Dessutom måste deras skattedeklarationer för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för december ha kommit in till Skatteverket.
www.skatteverket.se

26–27 januari
Två parallella mässor på Kistamässan i norra Stockholm. Dels Konfex & Events, en fackmässa för dem som arbetar med möten, företagsarrangemang, events och affärsresor. Och dels en mässa som bara heter Affärsresa.

Till höjdpunkterna hör utdelningen av priset till Årets ametist, till den konferensanläggning som har den bästa hemsidan, och ett event där du får lära dig att öppna och njuta av ostron. Smakar de månne som havet, som ostronkonnässörerna brukar säga?
www.kistamassan.com

27 januari
Förintelsens minnesdag högtidlighålls i många länder. Svensk minnesdag sedan 1999 och internationell sedan 2005, till minne av Röda arméns befrielse av Auschwitz 1945.
www.levandehistoria.se/forintelsen

28 januari
Klockan 09.15 presenterar Konjunkturinstitutet årets första konjunkturbarometer för företag och hushåll. Hur många vårtecken har man hittat i den tills nyligen djupfrysta konjunkturen?
www.konj.se

29 januari
Klockan 14.00 i dag öppnar Vårsalongen på Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm. Vårsalongen har anordnats sedan 1921. Den räknas som det allra första vårtecknet i huvudstaden och är en självklar höjdpunkt på året för många av landets konstintresserade. I år ställer 131 konstnärer ut 245 olika verk. Vårsalongen 2010 pågår till och med den 28 mars.
www.liljevalchs.stockholm.se

29–31 januari
Dags för Antik & Kuriosa på Kistamässan i norra Stockholm, mässan där ”historia, trender och återanvändning av gamla saker möts”. Allt från dyrbara antikviteter till kitschig kuriosa utlovas i utställningshallen.
www.kistamassan.com

1 februari
Sista dag för arbetsgivare att lämna kontrolluppgifter för inkomståret 2009 till Skatteverket.
www.skatteverket.se

2 februari
I dag presenteras årets Oscarsnomineringar, inför filmbranschens stora Oscarsgala den 7 mars. När detta skrivs är ”Män som hatar kvinnor”, med bland andra Michael Nyqvist och Noomi Rapace, favorit till att bli Sveriges kandidat. Håll tummarna!
www.oscars.org

3–4 februari
Visst finns det mässor även för snabbmat! Besök Fastfood & Café på Malmömässan dessa två dagar så får du se. Programmet är inte spikat när detta skrivs, men mässan sägs vara en mötesplats för verksamma inom café-, fastfood- och restaurangbranscherna. Törs vi gissa att det går att få en mumsig caffe latte och en ovanligt god hamburgare i mässhallen?
www.easyfairs.com

3–4 februari
Upphandlingsdagarna 2010 på Kistamässan i norra Stockholm är Sveriges största konferens och mötesplats för alla oss som berörs av offentlig upphandling. Såväl inköpare i offentlig sektor som alla vi som gärna vill sälja något till densamma.

Gott om praktiska råd utlovas, liksom nyheter, praktikfall och det mesta vi behöver veta om upphandlingsjuridik. På den långa listan över föreläsare märks namn som finansmarknadsminister Mats Odell och entreprenören Bert Karlsson.
http://eventplanet.se

6 februari
Melodifestivalen 2010 inleds med en deltävling i ishallen Fjällräven Center i Örnsköldsvik (vad som fram till nyår hette Swedbank Arena). Kommer några nya stjärnor att tändas även i år?

Bland årets bidrag finns förhoppningsvis starka låtar som ”Idiot” ,”Hippare hoppare” och ”Jag vill om du vågar”. Finaldags är det den 13 mars i Globen i Stockholm.
www.svt.se/melodifestivalen

6–14 februari
Ett av årets första vårtecken, Båtmässan på Svenska Mässan i Göteborg. Kallas även Svenska Internationella Båtmässan. Mässprogrammet är inte klart när detta skrivs, det finns dock redan bussturer till mässan att köpa. Men en inte alltför vågad gissning är att mässhallen kommer att vara proppfull av såväl vackra, nya båtar som båtintresserade från när och fjärran. Dessutom utlovas i vanlig ordning många spännande föredrag.
www.batmassan.se

9–13 februari
Lilla julafton för den inredningsintresserade, i form av två parallella mässor på Stockholmsmässan, Dels Stockholm Furniture Fair, Nordens största möbelmässa, och dels den internationella belysningsmässan Northern Light Fair. Bägge mässorna visar inredning för både hem, kontor och offentlig miljö och är öppna för allmänheten lördagen den 12 februari.

I år arrangeras bland annat utställningen ”Learn & Earn”, med tips om hur du ökar försäljningen i din butik. I ”Hur tänkte dom” avslöjar arkitekttalanger sina hemligheter. ”Möbelriket Småland” demonstrerar att design och entreprenörskap år två sidor av samma mynt, och i ”Greenhouse” visar unga formgivare vad de kan.
www.stockholmfurniturefair.com

11 februari
Klockan 09.30 i dag offentliggör Riksbanken sitt beslut från gårdagens penningpolitiska möte. Kommer reporäntan att behållas på sin rekordlåga nivå, 0,25 procent, eller är det kanske dags för en liten räntehöjning? Beslutet tillämpas från och med den 18 februari.
www.riksbank.se

12 februari
Allra sista dagen för extra skatteinbetalningar, om du räknar med underskott (”kvarskatt”) av din slutliga skatt på mer än 20 000 kronor. Från och med den 13 februari börjar kostnadsräntan ticka. De sista 20 000 kronorna kan du vänta med till den 3 maj, utan konsekvenser. Aktuellt inte minst för dig som sålt en villa eller bostadsrätt med rejäl vinst.
www.skatteverket.se


I dag ska också ditt företags F- eller SA-skatt för januari 2010 vara bokförd på Skatteverkets konto. Plus arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för samma månad. Om ditt företag omsätter under 40 miljoner ska du ha betalat momsen för december just i dag, eller för oktober–december om ditt företag tillämpar tremånadersmoms.

Omsätter ditt företag mer än 40 miljoner ska du ha betalat arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för januari 2010.
www.skatteverket.se

12–28 februari
Vinter-OS i Vancouver i Kanada. Många roliga timmar i tv-soffan för den som gillar sport på snö och is. Och är kvällspigg, Vancouver är nio timmar efter oss.

Ghana och Bahamas är två av de nationer som i år deltar i vinter-OS för första gången, dock med måttliga medaljförhoppningar.

Sverige har en hel del medaljchanser, men få tror att vi kan upprepa succén från förra vinter-OS, 2006 i Turin, som med sju guld var Sveriges mest framgångsrika någonsin.

Största guldhoppen anses vara skidskyttarna Helena Jonsson och Anna-Carin Olofsson-Zidek, damlaget i curling och naturligtvis utförsfantomen Anja Pärson. Men mest uppmärksamhet kommer herrarnas ishockeylandslag Tre Kronor att få.
www.vancouver2010.com

13–16 februari
Karnevalen i Rio de Janeiro, Brasilien (och i många andra städer och länder). Samba och fest dygnet runt! Ordet karneval kommer från latinets carne (kött) och vale (farväl), alltså farväl till kött. Ursprungligen de tre dagarnas festligheter före askonsdagen, då fastetiden inleds.
www.rio-carnival.net

16 februari
Fettisdagen, dagen då den traditionstrogne njuter av årets första semla. Många av oss andra har inte lyckats motstå frestelsen, numera går det att hitta semlor redan under mellandagarna.

På franska heter fet tisdag mardi gras, och i dag äger bland annat den stora Mardi Gras-festivalen rum i New Orleans i Louisiana, USA.
http://mardigras2010.net

Publicerad 2010-01-19