NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 1, JANUARI 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Underbart är kort – för miljön och tryggheten

35 procent av alla transaktioner i svenska butiker sker i dag med kontanter. Men användningen av sedlar och mynt kostar Sverige 11 miljarder kronor per år, miljökostnader och mänskligt lidande oräknat.
Antalet kortköp ökar med ungefär 20 procent årligen, men fortfarande görs närmare 300 miljoner bankomatuttag per år i Sverige.

– En övergång till betalningssystem helt utan kontanter vore bättre för alla inblandade, tack vare bättre bekvämlighet, större trygghet och mindre negativ miljöpåverkan, menar Kennet Karlsson, marknadsansvarig Handel inom Swedbank.

Bland andra Svensk Handel anser att bankerna borde börja ta betalt för kontantuttag.

– Men det går inte att införa, bland annat på grund av en gammal överenskommelse som säger att löntagare ska kunna få ut sin lön utan avgifter, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Stora utsläpp med kontanter
I Sverige sker i snitt tre butiksrån och 17 personrån per dag, siffror han menar skulle minska kraftigt med mindre kontanter i omlopp.

Kontanthanteringen har även negativa miljökonsekvenser.
– Bara för vår del leder kontanttransporterna till utsläpp av över 700 ton koldioxid per år, säger Kennet Karlsson, och tillägger att skadliga kemikalier och mycket energi används vid tillverkning av sedlar.

Avgiften för att ta emot kortbetalning ligger vanligen på bara mellan 1 krona och 1,95 kronor för vanliga bankkort. Men att betala full avgift när kunden bara köper en tidning blir dyrt.

– Just därför gjorde vi det förra våren möjligt för butiker med snittköp på högst 100 kronor att teckna avtal med en kostnad på 0,9 procent av betalningen. Det gör att ett köp på 40 kronor ger en avgift på bara 36 öre för handlaren. Härmed hoppas vi få bort alla lappar om extraavgifter för kort, förklarar han.

Avrundning är ett annat nyckelord, att låta kunderna ta ut kontanter i butiken. Ökad cirkulation minskar den totala mängden kontanter.

– Vi ger en avrundningsbonus på 50 öre per uttag, till dem som använder Babs-terminaler med chip och har kunder med kort från Swedbank eller Sparbankerna, berättar han.

Snabbt pengar på kontot
Kennet Karlsson vill se fler portabla kortterminaler, vilka minskar risken för bedrägerier. Liksom Malmlund betonar han dock att riskerna med kortanvändning är betydligt överdrivna.
– Kort ökar dessutom likviditeten, eftersom pengarna kommer snabbare in på kontot.

Han påpekar också att kortterminaler inger förtroende.
– En blomsterhandlare på Hötorget berättade att hans omsättning ökat betydligt sedan han skaffade en kortterminal. Den visar att han är seriös och inte jobbar svart.

I vissa situationer är dock kontanter oundvikliga, och Dick Malmlund tror att det är orealistiskt att komma upp till mer än 85–90 procents kortanvändning.
– Ska vi komma ens dit måste det bli enklare att betala med kort. Nu tar kortbetalning bland annat alltför lång tid.

Han ser även integritetsproblemen med de elektroniska fotspåren som ett hinder.
– Många gillar inte att någon kan följa nästan varje steg de tar.


Läs om blomsterhandlaren på Hötorget

Kennet Karlsson, Swedbank.
Bild Cash is king – i alla fall här:
 • Köp mellan privatpersoner via tidningsannonser eller www.blocket.se.
 • Insamlingsbössor och liknande.
 • Barnens veckopeng. Barn under 13 år får inte ha kort. Detta problem kan dock lösas om/när Cashkorten återinförs.
 • När man samlar ihop till presenter till arbetskamrater.
 • Vid privat vadslagning, spel och dobbel.
 • Till kundvagnen på stormarknaden och de flesta p-automater.
 • När barnen säljer sina hembakade kakor för att få ihop pengar till skolresan.
 • Vid torghandel, eftersom handlarna ännu inte är skyldiga att ha certifierade kassaregister (men allt fler skaffar trådlösa korttermi-
  naler).
 • När man vill ge något till gatumusikanter och tiggare.
 • I ideella second hand-
  butiker, där många varor har mycket låga priser.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-01-19