NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2, FEBRUARI 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Valutakurser kan åka berg- och dalbana på en skakig marknad.
Istockphoto

Därför bör du se
över valutarisken

– Det är inte kul om affärerna går strålande men vinsten raderas ut för att man hade otur med valutakursen. Att hålla koll på valutariskerna och skydda sig mot dem borde vara lika självklart som att försäkra sig mot brand.
Det säger Cecilia Skingsley, analyschef för räntor och valutor, Swedbank Markets.
Många småföretagare med utlandsaffärer blev brutalt påminda om riskerna på valutamarknaden och behovet av att skydda sig mot kursförändringar i fjol. Då försvagades kronkursen med 20 procent mot euron på bara ett par månader.

– Tänk om priset på en inköpsvara plötsligt skulle stiga 20 procent. Valutaköp kan man se som vilken vara som helst och som företagare vill du ha förutsägbarhet i dina inköpskostnader. Och det gäller att skydda sig mot negativa prisförändringar, säger Cecilia Skingsley.

Köp till bestämt pris
Det finns flera produkter framtagna för att minska valutariskerna. Det mest trygga är att köpa sin valuta på termin. Då är priset på till exempel euro, dollar eller norska kronor vid ett visst datum bestämt i förväg. En variant är den flexibla terminen som ger rätten att köpa till en viss kursnivå. Har kursen utvecklats bättre under perioden går det att köpa sin valuta på spotmarknaden i stället. Den kombinerar terminens trygghet med optionens flexibilitet.

Enkelt minska risken
Reza Bayat och Henrik Rosén är två av bankens medarbetare som under förra året träffat många av bankens företagskunder för att kartlägga valutarisker.

– Det första steget är att se hur valutaförändringarna kan påverka företagets omsättning, vinst, men framförallt kassaflöde. Sedan tar vi fram lösningar som passar företaget, säger Reza Bayat. Henrik Rosén tycker att företagarna har blivit positivt överraskade av hur enkelt valutarisken kan minska.
Enligt Swedbanks valutastrateger finns förutsättningar för att kronan ska återta tappad mark mot euron under året.

– Kronan borde kunna stärkas till 9,50 mot euron. Däremot väntas kursen ligga relativt stabil gentemot dollarn, säger Cecilia Skingsley.


Bild

Cecilia Skingsley, analyschef för räntor och valutor, Swedbank Markets.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-02-16