NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2, FEBRUARI 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Nya regler kring aktiekapital gynnar företagare

Den 18 februari förväntas riksdagen besluta att sänka miniminivån för aktiekapital i bolag från 100 000 till 50 000 kronor. Ett beslut som välkomnas av Företagarna och som underlättar och stimulerar nyföretagandet i landet.
– Vi ser mycket positivt på beslutet att sänka nivån för aktiekapitalet. Sverige behöver många nya företag och det här kommer att sänka tröskeln för dem som vill starta eget i form av aktiebolag, men inte har haft möjlighet på grund av den höga insatsen, säger Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna och delaktig i utredningen som ligger till grund för beslutet.

Den stora delen av allt nyföretagande som sker i Sverige är inom tjänstesektorn. Då är de initiala investeringskostnaderna sällan speciellt höga, och att då binda 100 000 kronor som aktiekapital kan vara väldigt tungt. Normalt måste företagaren också ha en sparad slant för privata kostnader, eftersom man inte kan räkna med att ta ut lön ur bolaget den första tiden. Hittills har många i stället valt att starta enskild firma. Ett val som kanske inte alltid är helt lyckat, enligt Annika Fritsch.

Pengar ska inte vara tröskeln
– Vi vill att det ska finnas en lämplig företagsform för nyföretagare. Pengarna ska inte vara tröskeln. I en enskild firma är man personligt ansvarig för alla företagets åtaganden. Det finns egentligen ingen gräns mellan privatekonomi och företagets ekonomi. Många gånger är aktiebolag därför en mer lämplig form att driva företag, säger Annika Fritsch.

De nya reglerna gäller både för nystartade och etablerade företag, men Annika Fritsch tror inte att särskilt många bolag kommer att sänka sitt aktiekapital.

– Aktiebolag har en slags seriositetsstämpel gentemot kunder och leverantörer. Det är också en anledning till att vi inte helt vill ta bort kravet på aktiekapital utan tycker att den nya gränsen bör vara just 50 000 kronor.

Många gläds åt förslaget
Emely Wargclou, företagsrådgivare på Swedbank, träffar dagligen både nystartade och etablerade företagare. Hon möter många positiva reaktioner kring de nya reglerna.

– Det är många företagare som uppskattar det nya förslaget, eftersom det gör det möjligt för fler att driva aktiebolag som bolagsform. Aktiebolag är mycket tydligare när det gäller att hålla isär företagets ekonomi från privatpersonens. Det gör det enklare att bedöma framtida löneuttag och planera för både företagets ekonomi och den privata, säger Emely Wargclou och fortsätter:

– I aktiebolag finns dessutom fördelen att eventuella överskott kan placeras och kvarstå i bolaget för framtida behov, vilket inte är möjligt i en enskild firma.Det nya beslutet kommer att möjliggöra för fler att starta aktiebolag, menar Annika Fritsch.
Så här gynnar beslutet företagare
  • Med ett lägre minimibelopp för aktiekapital har fler möjlighet att starta aktiebolag.
  • Med aktiebolag kan företagaren enklare planera sin ekonomi, och tydligare hålla isär privatekonomin från företagets ekonomi.
  • Det finns större möjligheter att spara och placera pengar i ett aktiebolag än i en enskild firma.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-02-16