NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2, FEBRUARI 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens tips

Prova ett alternativ till kassaregister!

Få näringsidkare har kommit i gång med certifierade kassaregister sedan den nya lagen trädde i kraft vid årsskiftet. De dyrbara kassaregistren kan vara en orsak till detta. Då kan kontantfaktura vara ett bra alternativ.
Vid årsskiftet trädde den nya lagen om kassaregister i kraft. Den som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning måste numera ha ett certifierat kassaregister. Lagen är till för att skapa rättvis konkurrens mellan företagare, och för att se till att alla intäkter redovisas. Den som inte har ett godkänt kassaregister riskerar böter på 10 000 kronor.

Nytt kassaregister dyrt
Men trots detta har bara 3 000 av 200 000 näringsidkare hittills anmält till Skatteverket att de skaffat ett godkänt kassaregister. Anledningarna kan vara flera, bland annat är kostnaden ett hinder för många. Ett alternativ är då, enligt Skatteverket, att i stället använda sig av kontantfaktura. Därför har Swedbank och sparbankerna tagit fram ett erbjudande för företagare. Företagskunder som tecknar sig för faktureringstjänsten före den första mars betalar 50 kronor + moms i månaden för fakturering inklusive kundreskontra fram till årsskiftet (ordinarie kostnad är 99 kronor).

– Med vår faktureringstjänst kan man skapa kontantfakturor som uppfyller Skatteverkets krav. Men det förutsätter naturligtvis att man sköter den övriga bokföringen på ett korrekt sätt, säger Maria Zitting-Nilsson på Swedbank Företagsmarknad.

För dig som vet vem din kund är
Enligt Skatteverkets regler måste fakturan innehålla uppgifter om när den har sammanställts, när affärshändelsen inträffat, vad man sålt, beloppet samt vem kunden är. Kunden måste vara identifierbar med namn och adress på fakturan. Alla företagare uppfyller därför inte kriterierna för att få använda kontantfaktura.

– Faktureringstjänsten är ett bra alternativ för företagare som i sin verksamhet har ett kundregister och återkommande kunder. Några exempel är veterinärer, sjukgymnaster och naprapater. Däremot fungerar det inte om man har engångskunder som inte är registrerade i ett register, och som man inte har någon information om, säger Maria Zitting-Nilsson.


Läs mer om tjänsten och erbjudandet
Länkpil Läs mer om Skatteverkets regler

Istockphoto
Kontantfaktura kan vara ett sätt att slippa ett dyrt kassaregister.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-02-16