NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 2, FEBRUARI 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Raja Thorén tar sig tid för en pratstund med eleverna på skolan i Umeå.
Patrick Andersson
Månadens entreprenör

Raja bygger friskolor med goda relationer

Relationsbyggande är nyckeln till framgång för Raja Thorén i Umeå, som på tio år har byggt upp nio friskolor i sju städer. I år öppnar Thoréngruppen AB ytterligare tre gymnasieskolor.
Raja Thoréns liv tog en ny vändning när en datalärare i Umeå bröt benet i början av 1999. Raja ägnade sig åt att rusta upp och sälja gamla datorer när han fick ett erbjudande om att jobba som lärare åt AMU-gruppen.

Det ena gav det andra. Han började hyra ut sig själv från sitt eget handelsbolag, och efterhand började han även anlita studiekamrater som lärare och breddade sig samtidigt till att erbjuda även affärs-, ledarskaps- och språkutbildningar.

Priser hjälper

– Jag tror att det är min förmåga att bygga relationer som har gjort att det har gått så bra. Jag pratar jämt och folk tycks komma ihåg mig, en indier på 1,65 sticker väl ut bland alla kostymklädda farbröder, skrattar han.

– Men de priser jag fått, som Årets företagare 2006 och Årets arbetsgivare 2009, har också hjälpt mig mycket.
Även Rajas mod och envishet har hjälpt till i relationsbyggandet. Företaget har fått nej på hundratals lagda anbud, men ringer och pratar en stund med varenda en som inte nappar.

Kändisar visar väg

På senare år har Raja marknadsfört sina skolor bland annat genom att hyra in EMD och Måns Möller till gymnasiepresentationerna.
– Det generella upplägget är oerhört seriöst. Gymnasievalet är väldigt viktigt både för elever och för föräldrar, men det är också viktigt att det händer intressanta saker kring det. 2006 öppnade Raja Thorén sitt första gymnasium. I dag driver han nio stycken i sju städer – från Skellefteå i norr till Linköping i söder – och tre till öppnar senare i år. Parallellt arrangeras företagsutbildningar av olika slag, ofta på den egna konferensanläggningen i Lövånger. På lönelistan står 230 namn och omsättningen väntas uppgå till 140 miljoner i år. Raja Thorén är trött på bilden av friskoleentreprenörer som cyniska figurer som skor sig på kommunernas bekostnad. Själv föddes han på ett barnhem norr om Bombay och har ett stort hjärta för dem på samhällets skuggsida.

– Våra skolor tar emot alla sorters människor, trots att vissa kan vara extra resurskrävande. Det finns viktigare saker än pengar, jag vill ta mitt ansvar i samhällsbygget.


Tre goda råd till andra företagare
Från Raja Thorén, Thoréngruppen AB, Umeå.

1. Våga satsa på det du verkligen tror på! Vissa tyckte att vi var tokiga när vi köpte 90 datorer för egna pengar, men enligt våra egna kalkyler var vi helt säkra på att det var en klok investering.

2. Ha full kontroll över alla dina kostnader! Se till att du i varje givet ögonblick vet exakt var alla företagets pengar tar vägen, inklusive sådant som kostnader för mobilsamtal. Med god ekonomistyrning slipper du vara snål mot dina medarbetare.

3. Välj medarbetare med omsorg! Under uppbyggnadsfasen struntade jag i de vedertagna råden och valde medarbetare som var så lika mig själv som möjligt, som också svarar i telefon klockan elva på söndagskvällarna. Men i takt med att företaget växer blir mångfald viktigare.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-02-16