NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3, MARS 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
KRÖNIKA

Clownen Manne ett minne blott

Min son Oskar är tre år och tycker att hans mamma har en tråkig mobiltelefon. Den kan man inte se på film på. När jag var tre år satt jag klistrad till Clownen Manne som startade 17:30 i TV1.
När jag gick i grundskolan hade vi förtryckta målarböcker och en lektion var exakt 40 minuter. Under högstadiet hade jag maskinskrivning på schemat. Min första egna dator köpte jag när jag var 20 år. För Oskar kommer det se helt annorlunda ut. Vad kommer han att behöva och hur stimuleras hans utveckling?

Som förälder har jag ett ansvar. Men det är också viktigt att skolan är uppdaterad på förändringarna och ger förutsättningar för ungdomar att utvecklas.

Jag har sedan fem år förmånen att arbeta med dessa frågor genom Ung Företagsamhet, en ideell organisation som utbildar elever i företagsamhet. Vi har funnits i Sverige i 30 år och närmare 200 000 elever har gått konceptet där de startar, driver och avvecklar ett eget företag under ett läsår. Genom att driva företag tränas de att ta ansvar, lösa problem, vara kreativa och innovativa, samtidigt som de lär sig affärsmannaskap och vad som krävs för att driva ett företag. Dessutom lär de sig att tro på sin egen kraft. Vi vet detta genom de undersökningar vi gör. Vi vet också att en stor del av våra tidigare elever går vidare och startar företag efter studenten. Hela 23 procent har startat företag inom en tioårsperiod efter studenten. I genomsnitt sysselsätter dessa företag fyra personer.

Förr i tiden var företagande och entreprenörskap inte ett alternativ. Skolans roll var att utbilda för anställning. Nu ska entreprenörskap bli en bärande del av det nya gymnasiet. Och intresset att driva företag är högt.

Vi vet att hälften av alla gymnasieelever vill driva UF-företag. Tyvärr har vi inte resurser att möta den efterfrågan. Vi är en ideell organisation och mycket av vår tid går åt till att jaga finansiering. Det behövs fler som stöttar vår organisation från näringsliv, stat och skola.

Effekten av det våra ungdomar lär sig är ovärderligt. Vi vet att de inte kommer att sitta och vänta på att få ett jobb, de kommer att sysselsätta sig. De är själviska - på ett positivt sätt. De tar eget ansvar för att utveckla sin egen situation. Det är något hela landet tjänar på.Genom att driva företag tränas ungdomar att ta ansvar, säger Magnus Engelbackt, vd för Ung Företagsamhet.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-03-16