NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3, MARS 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens entreprenör

Sabina vill ge livskvalitet
– i butiker och på nätet

Sabina Swahn vill få människor att må bättre och har startat två butiker och en webbshop med namnet Vobis Livskvalitet. E-handeln lockar folk till butikerna, och tvärtom.
Sabina Swahn lade efter nio år ner sin juristfirma 2002. Det blev i längden väldigt otillfredsställande att hyra ut sig per timme.

– Ofta ville någon hyra mig i två timmar för något det behövdes tio timmars arbete för.

Efter några år som anställd köpte hon 2006 i stället butiken Vobis och döpte snabbt om den från ”hjälpmedelsbutik” till ”butik för livskvalitet”. Där finns nu allt från stödstrumpor och menskoppar till baddräkter och gosedjur, och omsättningen har fördubblats sedan 2006.

Mycket att titta på i butiken
– Det händer att det kommer in tonåringar som tänkte köpa en käpp till mormor, men hittar så mycket annat att de glömmer det de egentligen skulle köpa.

Sabina trivs med att nu veta precis var varan börjar och slutar, inför sina kunder.

– Att jag hamnade just här beror mycket på vad som hänt ett par närstående till mig, som har drabbats av ms och stroke. Jag ville kunna erbjuda dem varor som höjer deras livskvalitet.

En dryg fjärdedel av Vobis (”för er” på latin) omsättning kommer från webbshopen. E-handel fungerar bra även med många äldre i sin målgrupp.

– Det kommer in 85-åringar som har läst så mycket på nätet att de nästan vet mer än vi gör själva om till exempel värmekuddar, skrattar hon.

Rätt adress viktigt
Bland det första Sabina gjorde när hon tog över Vobis var att byta webbadress.
– Men de flesta lärde sig snabbt vår nya adress. Det är viktigt att ha en adress som man kan stå för och som ger rätt associationer. För att man ska kunna hitta sajten www.vobislivskvalitet.se har Sabina Swahn satsat mycket på sökordsoptimering, med väl valda ord som ”potta”, inte komplicerade namn på ”inkontinens-” och liknande.

– Men viktigast i e-handel tror jag det är att ha ett brett utbud av bra varor till rätt priser och att webbplatsen alltid är uppdaterad.

Det senare ansvarar Margaretha Sundberg för. Hon driver numera Vobis gotländska butik, som snart flyttar till Visby.

– Hon fixar också alla texter och bilder till vår webbshop, berättar Sabina, som tillsammans med sina tre medarbetare har stressiga dagar i Vobis huvudbutik, i två plan på Kungsgatan i centrala Uppsala.


Tre goda råd till andra företagare
Från Sabina Swahn, Vobis Livskvalitet, Uppsala.

1. Våga gå mot strömmen! Annars kommer ingen att lägga märke till dig och ditt företag. Se efter hur andra gör, och gör något annat. Om andra satsar på tidningsreklam, välj radioreklam.

2. Skapa en mix av medarbetare! Kom ihåg att du anställer medarbetare, inte kompisar. Man måste inte älska varandra för att jobba ihop. Blandade grupper får fler idéer!

3. Ta dig tid att sköta administrationen! Den tar mer tid än du tror, men vid upphandlingar, på banken, inför redovisningskonsulten och i andra sammanhang blir allt mycket enklare om alla papper är i perfekt ordning. Skaffa hjälp om du inte hinner!
 


Butiken har öppet 10-18, men på webben går det att handla dygnet runt.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-03-16