NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 3, MARS 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Fler unga vågar satsa på eget

Fler unga startar
och driver företag

Allt fler under 35 år driver egna företag, i dag är de 122 000 stycken. En av dem är 24-åriga Ida Backlund i Umeå, som säljer löshåret Rapunzel of Sweden över nätet.
Företagsamheten bland unga ökar dubbelt så snabbt som i befolkningen i allmänhet. Det visar en färsk undersökning från Svenskt Näringsliv.

En av de mer framgångsrika är 24-åriga Ida Backlund i Umeå, ”Årets unga entreprenör i Sverige 2009”. Sedan 2007 driver hon, tillsammans med Stefan Lövgren, e-handelsföretaget IS International AB, vars löshår Rapunzel of Sweden i fjol såldes för hela 16 miljoner.

Såg behovet
– Jag hade själv använt löshår sedan tidiga tonåren, men eftersom jag tyckte att det var svårt att hitta bra leverantörer blev jag en själv, förklarar Ida företagsstarten.

Liksom Svenskt Näringsliv tror Ida Backlund att den höga ungdomsarbetslösheten bidrar till att allt fler unga startar eget. Men hon ser också resandet som en faktor.

– Tack vare att många unga ser sig om i världen förstår de hur bortskämda vi är i Sverige och tar därför tag i sina liv i stället för att bara sitta och klaga.

Många vänner i samma sits
Även många av Idas vänner driver företag, och hon berättar att de delar med sig av sina idéer och inspirerar varandra, trots att de är i helt olika branscher. Själv har hon dock en snart 84-årig smålänning, Ingvar Kamprad, som sin största förebild. Ida Backlund tycker att det bästa med att vara företagare är att man då kan få utveckla det man brinner för och försöka förverkliga sina drömmar.

– Någon nackdel? Det skulle vara den svenska avundsjukan och de ibland extremt dåliga arbetstiderna, säger hon, det senare dock med ett självironiskt skratt.

Svenskt Näringslivs undersökning visar att nära 800 000 svenskar ansvarar för företag. Högst andel, 26 procent, finns i Danderyd, medan bara 6 procent i Oxelösund är företagare. Gotland är landets mest företagsamma län, 15 procent av gutarna driver eget, medan nyföretagandet ökar kraftigast i Åre.

Vi frågar Ida Backlund om hon har något råd till den som funderar på att starta eget.

– Ta tag i saken på en gång om du har en idé som du brinner för. Det är stor risk att elden hinner slockna om man funderar för länge!Ida Backlund tyckte att det var att hitta bra leverantörer för löshår - då började hon själv sälja hår på nätet.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-03-16