NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 4, APRIL 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Fråga banken

Ska jag leasa eller köpa bilen?


De flesta företagare ställs förr eller senare inför frågan om företagsbil. Ska jag köpa, låna pengar eller leasa bilen?
Att köpa bil på företaget är ofta en lönsam historia. Men att välja på vilket sätt kan vara snårigare. Det finns tre sätt att köpa bil: Köp den kontant, ta ett lån eller att leasa bilen under en viss tid. Att leasa är egentligen ett hyresavtal där du betalar en avgift varje månad.

För de allra flesta företagare är leasing en riktigt förmånlig affär. Om företaget köper en bil räknas momsavdraget in i investeringen. Men vid en leasingaffär får företaget göra avdrag för halva momsen på leasinghyrorna, vilket drar ner kostnaden rejält.

Många upplever att leasa sin bil smidigt och enkelt. Företagaren vet hela tiden hur mycket bilen kommer att kosta i månaden. En annan fördel med att leasa sin företagsbil är att man slipper använda bilen som säkerhet i företaget, eftersom kapital inte binds upp, som vid till exempel ett lån. Det gör också att det blir enklare om företaget behöver ta andra lån för investeringar.

Leasingavtal brukar löpa på 3 år, så föraren får möjlighet att köpa bilen. De flesta brukar välja att förlänga kontraktet eller leasa en ny bil.

Bilfirman har ofta ett avtal med en speciell finansiell partner och det lönar sig att kolla runt lite – särskilt med ditt bankkontor. Stäm av med din företagsrådgivare och se om banken kan ge dig ett bättre upplägg för betalning och räntor än bilfirman. Om du har en finansiering klar när du kommer till bilfirman kan du lättare ta kontroll över situationen och har ett bättre prutläge på bilen och få andra ekonomiska fördelar.

För de flesta företagare är leasing en riktig vinstaffär, men kontakta din revisor om du är osäker på vilken form som passar just ditt företag.


Läs mer om billeasing

Istockphoto
Är drömbilen redan din, eller ska du leasa?
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-04-28