NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 4, APRIL 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
KRÖNIKA

Därför bör du misslyckas
– om och om igen

Många av oss går runt och vill förändra våra liv. Kanske starta ett företag, flytta eller byta karriär. Men för nästan lika många stannar det vid en dröm. Vi är rädda för att misslyckas. Eller rättare sagt: Vi är rädda för att andra ska uppfatta oss som misslyckade.
Misslyckande är en större del av våra liv än vi vanligtvis vill erkänna. Hela vår uppväxt är baserad på att löpande misslyckas genom att ifrågasätta detta mönster. Vi lär oss ytterst sällan nya saker baserat på vår intelligens utan på att repetera mönster. Detta mönster är något som överförs från generation till generation.

Barn gör inte vad vi säger utan vad vi gör. De försöker repetera våra handlingar och misslyckas en eller flera gånger. Vi uppmuntrar misslyckandet då vi som föräldrar känner till målet. Barnet lekar fram utvecklingen och ser misslyckandet som en del av processen.

Men i vuxen ålder är misslyckande helt plötsligt fult och tabubelagt. Det måste ändras på! Den här typen av utveckling och lärande är något vi borde överföra till våra vuxna liv.

Självklart är där en del saker man måste lära sig utan att misslyckas. Ett barn sträcker sig efter en varm kastrull. Vi ser faran och ropar; barnet blir rädd och börjar gråta. Vi har förhindrat en katastrof men på ett ganska dramatiskt sätt lärt barnet att det är farligt att misslyckas. Relationen till misslyckande blir därmed skuldbelagt och komplicerat.

Nyfikenhet är människans instrument för att bryta mönster. Med nyfikenhet öppnar man upp för misslyckande. Men framförallt öppnar man upp för att förfina och förädla den gängse normen. Utmaningen och själva målet med nyfikenhet är att man inte känner till målet. Det blir svårare att relatera till och acceptera misslyckande när målet inte är uppenbart.

Det är dags att vi bryter den uppfostringsreaktion där vi tror oss se fara när det gäller vuxnas nyfikenhet. I vårt moderna samhälle innebär inte en konkurs eller ett misslyckat byte av karriär ett reellt livshot.

Din dröm är din egen och även om målet inte är uppenbart så är det bara du som i slutänden vet om du lyckats eller inte.

Vi måste våga lyssna till vår nyfikenhet. Acceptera misslyckandet som en naturlig och viktig komponent i våra liv. För vi kommer inte lyckas utan att först misslyckas ett par gånger.Barn misslyckas hela tiden - för att lära sig nya saker. Det borde vi göra i vuxen ålder med, menar Fredrik Davidsson.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-04-28