NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 4, APRIL 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Nya jobb och färre svartjobb i rotavdragets spår

Första året med rotavdrag är till ända och det är dags att summera erfarenheterna. Preliminära siffror visar att drygt 400 000 personer har fått beviljat rotavdrag, och att av de 50 000 företagare som är knutna till fakturamodellen är cirka tio procent helt nystartade.
När rotavdraget infördes i december 2008 gissade politikerna att summan för utbetalade kronor för rotavdrag skulle landa på omkring 3,5 miljarder utbetalade skattekronor. Med facit i hand visar det sig att den summan är nästan det dubbla, cirka 6,5 miljarder kronor.

– En av de största överraskningarna för oss är att så många fler än beräknat har ansökt om skattereduktion, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. Däremot är det, precis som man förutspådde, främst inom klassiska hantverksyrken som snickeri, måleri, plattsättning och elektriker, som de nya jobben har tillkommit.

Fyll i rätt – få pengar snabbt

En het fråga när fakturamodellen infördes var hur lång tid det skulle ta för företagarna att få tillbaka sina pengar från Skatteverket. Många oroade sig för att de skulle behöva ligga ute länge med pengar. Men tvärtom har det fungerat smidigt förutsatt att man har fyllt i ansökan korrekt. De som missat någon uppgift kan däremot ha fått vänta ett bra tag med att få sina pengar. Därför har Pia Blank Thörnroos ett gott råd till alla företagare:

– Vi har en bra e-tjänst för ansökningar på nätet. Om man använder den är risken mycket liten att något blir fel vid ifyllandet. Ett annat tips är att fylla i blanketten tillsammans med sin kund, så vet man att alla personnummer, fastighetsbeteckningar och liknande blir rätt från början.

Fakturamodellen har även accentuerat vikten av att skriva ordentliga avtal med sin kund. Har man inte reglerat i avtalet hur man gör med till exempel innehållna betalningar vid förseningar i arbetet så kan det bli krångel.

– Vi får dagligen samtal kring problem med överenskommelser och uteblivna avtal, vilket påverkar utbetalningarna. Det gäller att komma överens skriftligen med sin kund innan man drar i gång arbetet, säger Pia Blank Thörnroos.

Ökad omsättning

Hannes Bahlenberg driver en byggfirma som specialiserat sig på totalentreprenader gentemot privatpersoner. Han var positiv till rotavdraget när det infördes och hans inställning har inte ändrats under året som gått. Omsättningen har ökat med cirka 30 procent under 2009, vilket han ser som rotavdragets förtjänst.

– Det är en otrolig skillnad! Jag har fått in betydligt fler jobb, och slipper dessutom frågan om jag kan ta jobbet vid sidan om. Det höjer kvaliteten i hela branschen, säger han.

I början tog det lite tid att få in en rutin på det extra pappersarbetet. Men så fort det satt så har allt flutit på och pengarna kommit när de skulle, förutom vid ett tillfälle när Hannes råkat fylla i fel uppgift.

– Då dröjde det flera månader innan pengarna kom. Men nu är jag noggrann, inte en siffra får vara fel.

Hannes Bahlenberg, Bahlenberg Bygg, har fått många jobbförfrågningar från kunder sedan rotavdraget infördes.

Det är främst målare, snickare och elektriker som gynnas av rotavdraget enligt Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.
Rotavdraget i siffror
  • 6,5 miljarder kronor har hittills betalats ut för rot- och hushållsnära tjänster.
  • Cirka 400 000 personer har fått rotavdrag under 2009.
  • Cirka 50 000 företag är aktiva i fakturamodellen.
  • Cirka tio procent av dessa företag är nystartade eller har fått F-skatt under 2009.
  • Preliminära siffror visar att Skatteverket betalat ut cirka 14 000 kronor i snitt per person som sökt avdrag för husarbete 2009.
  • Omkring 16 000 personer har utnyttjat rotavdragets maximala tak på 50 000 kronor.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-04-28