NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 5, MAJ 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
Månadens entreprenörer

De ger ungdomarna chans till jobb

Benjamin Kainz och Oscar Lundin på Ung Omsorg AB förbättrar tillvaron för äldre och överbryggar generationsklyftor samtidigt som de ger tonåringar arbetslivserfarenhet och inkomster.
Då 19-åriga Benjamin Kainz och Oscar Lundin förstod hur tråkigt många hade det på äldreboenden, och de visste hur svårt det var för ungdomar att få extrajobb. Efter en kurs i företagsamhet på gymnasiet kläckte de sin unika idé.
– Vi gick upp till kommunhuset hemma i Växjö och föreslog att ungdomar genom högläsning, promenader och annat skulle få förbättra tillvaron för äldre, minns Benjamin.

Finns i hela landet

Vad som startade som en ideell förening våren 2007 är i dag ett aktiebolag med 515 anställda, i ett tiotal städer från Trelleborg i söder till Gävle i norr. Sedan hösten 2007 ingår även jämnårige Arvid Morin i ledartrojkan.
– De flesta av våra medarbetare är mellan 15 och 20 år gamla och arbetar 2–4 timmar per helg och på sina lov, givetvis med avtalsenliga löner, förklarar han.

I verksamheten finns både regionchefer och gruppchefer som kallas teamledare. Bara ett fåtal av dessa har fyllt 20, och de ställer äldres fördomar om slarviga tonåringar på skam.
– Människor växer om man ger dem ansvar, påpekar Benjamin.
Sedan 2008 fungerar Ung Omsorg som kvalitetshöjare på Carema Cares olika äldreboenden. Det trivs man bra med, men på sikt vill man bredda sig.
– Vi skulle även vilja öppna mötesplatser för, och göra hembesök hos, äldre som bor hemma, berättar han.

Först företag sen Handels

Benjamin och Oscar bryr sig inte om normerna för i vilken ordning man bör göra olika saker; de startade Ung Omsorg flera år innan de började på Handelshögskolan i Stockholm.
– Antogs till, rättar Benjamin med ett skratt. Varken jag eller Oscar har haft tid att ta särskilt många poäng än.
Företagsamma har de alltid varit. De har bland annat sålt kaffe och kakor i köer i Växjö och utvecklat en multifunktionell byggkloss som de försökt sälja in på Ikea, under ett tre timmar långt möte med Ingvar Kamprad, en av deras förebilder.

Men de har inga drömmar om ett liv i sus och dus.
– Det måste finnas en stabil ekonomi i botten, men hade vi haft pengar som drivkraft hade vi väl startat ett sms-låneföretag. Det vi får från de äldre och från våra anställda är värt mycket mer än tjocka sedelbuntar.


Tre goda råd till andra företagare
Från Benjamin Kainz och Oscar Lundin, Ung Omsorg AB, Stockholm.

1. Se till att ni som driver företaget kompletterar varandra. Leta inte efter likasinnade. När vi två först träffades gillade vi inte alls varandra, vi var och är väldigt olika som personer.

2. Passa på att starta ett företag innan du har fastnat i ekorrhjulet och är beroende av en fast inkomst varje månad: till huset, bilen och allt det andra. Varför inte direkt efter gymnasiet?

3. Ta ner företagsidéerna från hyllan och försök förverkliga dem. Alla har vi någon idé eller dröm, du är skyldig dig själv att åtminstone testa den någon gång i livet.
 


Benjamin Kainz och Oscar Lundin får inte så mycket tid över till sina studier på Handels, den mesta tiden går åt till det egna företaget Ung Omsorg.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-05-18